maanantai 3. tammikuuta 2011

Ysäripiiras

Tätä vauhtia puhun joulusta vielä maaliskuussa, sillä esittelemättä olisi vielä ihan muutama enemmän tai vähemmän jouluinen sapuska.

Joulupäivän aamuna täytin mahani päärynä-aurajuustopiiraalla. Äitini on tehnyt kyseistä piirakkaa ammoisista ajoista alkaen, mutta koska vielä joitakin vuosia sitten jostain käsittämättömästä syystä välttelin homejuustoja, olen epäonnistunut välttymään piirakan tarjoamalta makuelämykseltä. Onneksi asia on nyt korjattu, ja voin ryhtyä leipomaan päärynä-aurajuustopiirasta esimerkiksi joka viikko. Tai joka päivä.

Resepti on peräisin Mysi Lahtisen kynästä ja ilmestynyt Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä kenties joskus 90-luvun alkupuolella.


Päärynä-aurajuustopiiras

pohja:
150 g voita
3 dl jauhoja
3 rkl kylmää vettä

koosta riippuen 2-4 kypsää päärynää
n. 150-170 g aurajuustoa
1½ dl ranskankermaa
½ dl kermaa
ihan pieni hyppysellinen muskottipähkinää

Valmista pohjataikina nyppimällä voi jauhoihin ja lisäämällä sekaan tarvittava määrä kylmää vettä. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Kauli se sitten leivinpaperin päällä piirasvuoan kokoiseksi, kippaa vuokaan ja painele kohdilleen.

Kuori päärynät ja lohko ne. Asettele päärynät vuokaan. Ripottele aurajuusto päärynöiden päälle. Sekoita keskenään kermat ja muskottipähkinä. Lusikoi seos komeuden päälle ja pane vuoka 225-asteisen uunin alatasolle paistumaan. Piiras on valmis noin puolen tunnin kuluttua.

11 kommenttia:

  1. Ihan saletisti teen tätä, mutta jollain muulla kuin Aura-juustolla. Oon viime vuosien juustomässäilyn yhteydessä oppinut nimittäin ainakin sen, että Aura on aikas paskaa. Se on nykyään jotenkin niin rasvatontakin ja kumista, ettei edes sula ruokiin, vaan jää pizzan päällekin kuivana korppuna köllöttelemään. Yök! :(

    Suosin ite roguefordia ruuanlaitossa. Myös Stiltton on jees, mutta joskus turhan pikantti sinihomejuusto. Gorgonzola on puolestaan koostumukseltaan täydellistä, mutta yllättävänkin mieto kaveri. Ja sit halvemmista juustoista Rainbown versio on ollut meillä ihan tykättyä.

    VastaaPoista
  2. Tää on niin klassikko! Meidän(kin) äitee teki tätä silloin kun oltiin kersoja. Tai oikeestaan jo teinejä. Ja jostain kumman syystä suostuin tätä syömään jo silloin. Homejuustoon mulla onkin ollut jo aika pitkä addiktio.

    Sinihomeissa ihanaaa on se, että valinnanvaraa on niin paljon. Mutta kyllä meikä taipuu siihen Aura Goldiin, jos pitää valita sen ja Pirkan tai Eldoradon välillä. Fourme D'Ambert on sitten niihin erikoishetkiin.

    VastaaPoista
  3. Päärynä ja sinihomejuusto on kyllä ihan klassikkopari. Homejuustot on siitä kivoja, että valinnan varaa on niin paljon. Ääripään miedot ja vahvat kun ovat tosi kaukana toisistaan.

    VastaaPoista
  4. Mari: Mun makuun Aura on varsin mainio arkinen homejuusto. Tykkään erityisesti Aura Goldista sen löysemmän koostumuksen takia. Roquefordista mulla ei herää mielikuvaa, mutta gorgonzola on ihanaa. Sitäkin on niin sataa erilaista, oon joskus törmännyt jopa niin tujuun versioon, etten pystynyt syömään! :D Se Rainbowin versio on ihan jees myös.

    Tusla: Aah, ihana klassikko! Mäkin oon kyllä ihan Aura-fani. Varsinkin Goldin suhteen.

    Chez Jasu: Näin on! Pitäis useammin tehdä kyseisellä parilla varustettua salaattia.

    VastaaPoista
  5. Mysi Lahtisella on ihana joulukirja. Ehkä se on ajankohtaisempi taas loppuvuodesta :)

    VastaaPoista
  6. Tästä tulee makea ja vielä mahtavampi, kun käyttää pohjana piparitaikinaa :)

    VastaaPoista
  7. Nooraino: Mun pitää ehkä ostaa hyllyyn jotain Mysi Lahtista, jos sen reseptit on tätä luokkaa. Nam.

    S: Ooh, silloin sen vois tosiaan tarjoilla jälkiruokana! Pitääpä kokeilla :)

    VastaaPoista
  8. Jääkaappikylmänä ja omatekoinen kuuma kinuskikastike päälle - way to go! Ja Modern Talking soimaan.

    VastaaPoista
  9. No oho, kuulostaa syntiseltä! Juuri jääkaappikylmänä mäkin tätä söin, sairaan hyvää. Kinuskikastikkeella tästä kai tulis jo melkein jälkiruoka? Pitää kyllä ehdottomasti kokeilla. Modern Talking -lisällä. Ps. Sulla on kiva blogi! :)

    VastaaPoista
  10. Syötiin tätä just, hyvää! Kiitsa ohjeesta :)

    VastaaPoista
  11. Eipä kestä, vaikka Mysi Lahtista on tietty kiittäminen :)

    VastaaPoista