Lasagnea jäljittelevä vuokaherkku sopii hyvin esimerkiksi illallisvieraille tarjottavaksi, vaikkakin tässä pirtissä vuoka tyhjeni toki perinteiseen tapaan kahden suun voimin. Kesäkurpitsa imee itseensä rutkasti makuja ja toimii pastan sijaan tosi hyvin osana lasagnea. Jos liha ei kuulu kuvioon, sen tilalle voi lootaan lyödä vaikka linssejä. Olen tehnyt kesäkurpitsalasagnea kasvisversiona myös jättämällä lihan pois lisäämättä mitään tilalle, hyvää sekin.
Hyvin keitetystä tomaattikastikkeesta kaikki tietysti tietävät jo kaiken, kiitos Henrin ja Muttin. Samoja salaisia aseita suosittelen itsekin: hyvä tomaattisäilyke, sokeri ja mahtollisesti punaviini. Itse lisään tomaattikastikkeeseen aina myös suolaa sekä mustapippuria. Kesäkurpitsalasagne hyötyy hyvänmakuisesta tomaattikastikkeesta, siihen kannattaa siis panostaa.
Ja oho, tämä herkku on paitsi suussasulava, myös gluteeniton.
Kesäkurpitsalasagne
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
300 - 400 g hyvää jauhelihaa
1 pallo mozzarellaa
pari kourallista juustoraastetta
n. 200 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
chilijauhetta
punaviiniä tai balsamicoa
oliiviöljyä
ruukku tuoretta basilikaa
Valele uunivuoka oliiviöljyllä. Leikkaa kesäkurpitsa pyöreiksi ohuehkoiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannussa öljyä, lisää sipulit, kuullota hetki, lisää valkosipulit ja jauheliha. Ruskista. Lisää sekaan tomaattimurska ja sen päälle sokeri, anna muhia. Lisää balsamico tai viini ja mausta suolalla ja pippurilla. Maistele.
Lado uunivuokaan alimmaksi kesäkurpitsaviipaleita, sitten jauhelihakastike, sitten mozzarellapallosta puolet viipaleina ja vähän juustoraastetta. Ripota päälle tuoretta basilikaa. Tee sama uusiksi. Päällimmäisen kerroksen huipulle rojauta aimo annos juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Tarkista, ettei pinta ota liiaksi väriä, voit peittää vuoan loppuajaksi foliolla. Nauti vihersalaatin kera.
Hyvin keitetystä tomaattikastikkeesta kaikki tietysti tietävät jo kaiken, kiitos Henrin ja Muttin. Samoja salaisia aseita suosittelen itsekin: hyvä tomaattisäilyke, sokeri ja mahtollisesti punaviini. Itse lisään tomaattikastikkeeseen aina myös suolaa sekä mustapippuria. Kesäkurpitsalasagne hyötyy hyvänmakuisesta tomaattikastikkeesta, siihen kannattaa siis panostaa.
Ja oho, tämä herkku on paitsi suussasulava, myös gluteeniton.
Kesäkurpitsalasagne
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
300 - 400 g hyvää jauhelihaa
1 pallo mozzarellaa
pari kourallista juustoraastetta
n. 200 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
chilijauhetta
punaviiniä tai balsamicoa
oliiviöljyä
ruukku tuoretta basilikaa
Valele uunivuoka oliiviöljyllä. Leikkaa kesäkurpitsa pyöreiksi ohuehkoiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannussa öljyä, lisää sipulit, kuullota hetki, lisää valkosipulit ja jauheliha. Ruskista. Lisää sekaan tomaattimurska ja sen päälle sokeri, anna muhia. Lisää balsamico tai viini ja mausta suolalla ja pippurilla. Maistele.
Lado uunivuokaan alimmaksi kesäkurpitsaviipaleita, sitten jauhelihakastike, sitten mozzarellapallosta puolet viipaleina ja vähän juustoraastetta. Ripota päälle tuoretta basilikaa. Tee sama uusiksi. Päällimmäisen kerroksen huipulle rojauta aimo annos juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Tarkista, ettei pinta ota liiaksi väriä, voit peittää vuoan loppuajaksi foliolla. Nauti vihersalaatin kera.
Tein tämmöstä niin että levitin päällimmäiseksi kerrokseksi pari purkkia ricottajuustoa ja kuorrutin juustoraasteella. Toimi!
VastaaPoistaAijai, ei ollenkaan huono! Ricotta on niin hyvää.
PoistaOho, aika veikeä idea tässä! En ensin edes tajunnut, että tähän ei tule ollenkaan pastaa. :D Täytyy ehdottomasti kokeilla joskus.
VastaaPoistaJoo, ei sais kyllä nimittää lasagneksi kun ei ole pastaa. Mutta tää on huijauslasagne! Kokeile ihmeessä. :)
PoistaTäähän on ihan tosi hyvää! Muuntelin vähän tuota reseptiä ja lisäsin tomaattisörssön sekaan punaista pestoa ja soijarouhetta. En laittanut mozzarellaa uuniin (aiemmin siitä on tullut uunissa jotenkin kovaa ja sitkeää ja ikävää), vaan söin sen tuoreena ruoan kanssa. Hyvää oli niinkin. :)
PoistaKarppauskirjasta otettu resepti mitä olet hiukan muutellut.
VastaaPoistaMoikka anonyymi, karppailen kyllä aika ajoin ja kirjojakin löytyy muutama hyllystä, tällä kertaa resepti oli kuitenkin omasta päästä eikä kirjasta. Silloin tällöin kyllä tulee blogattua reseptejä keittokirjoista ja muuteltua niitä hieman, mutta tapanani on mainita silti idean lähde. Suosittelen kokeilemaan tätä herkkua, pusi pusi!
PoistaOi, tätä on pakko testata! Ihanneohje vehnäallergikolle, kiitos! Liha pois niin vegemieskin voi syödä =)
VastaaPoistaKiva että resepti innostaa! Tämä on helposti muunneltavissa kasvisruokavalioonkin, toimii aivan hyvin ilman lihaa. :)
PoistaPalaanpa tähän vielä, kun tuli nyt sunnuntaina tätä tehtyä. Tämä oli ihan järjettömän hyvää! Kaapista ei löytynyt (kevyt mozzarellan lisäksi siis) muuta juustoa kuin 5% Polaria, mutta sitä raastoin sekaan reippaalla kädellä. Koko iso vuoka meni kahteen pekkaan =/
PoistaOnpa kiva kuulla että oli onnistunut kokeilu! Tämä herkku vedettiin tosiaan kyllä meilläkin kahteen pekkaan napaan, niiiiin hyvää. Ja juustojen suhteen voi varmasti tosiaan muunnella aika loputtomasti!
PoistaErittäin kaunista ruokakuvaa sulla. Pitää itekin opetella uudestaan toi järkkärillä pelailu kun meni pari vuotta että se vaan makas hyllyn päällä, kun aloin tossa harrastepohjalta omaa ruoka/tuotetestisivua pitämään. Tämä menee seurantaan :)
VastaaPoistaKiitos kehuista! :) Valokuvaaminen on asia, joka tosiaan vaan pitää opetella mutta toisaalta se myös vie nopeasti mukanaan. Palkitsevaa puuhaa siis!
PoistaViinin käyttö lasagneen (tai huijauslasagnessa ;)) onkin ihan uusi juttu minulle. Mielenkiinnolla laitan testiin!
VastaaPoistaJoo, monesti saatan lorauttaa jonkun punaviinin jämän tomaattikastikkeeseen. Tekee hyvää! :)
PoistaTein äsken kesäkurpitsalasagnen ohjeella (paitsi en laittanut punaviiniä/balsamicoa laisinkaan) ja tuli tosi hyvää.
VastaaPoistaKiva että testasit ja tykkäsit! :) Punaviini/balsamico on hyvä lisä mutta aivan hyvin pärjää ilmankin.
PoistaMoikka,
VastaaPoistaKesällä nautin ekaa kertaa tällästä kesäkurpitsalasagnea ja mie olin aivan myyty. Nyt osui tämä sun ohje silmiini joten pakko kokeilla itekii tehdä, mutta olisin tarkistanut sen, että itketitkö kesäkurpitsoja laisinkaan vai laitoitko ihan sellaisenaan?
Mahtavaa syksyn odotusta,
-Riitta-
Moi Riitta,
Poistaja kiitos kommentista! En ole itketellyt kesäkurpitsoja, olen sekä laiska enkä koe saavani itkettämisestä niin suurta hyötyä, että viitsisin siihen ryhtyä. :) Eli sellaisenaan vaan! Kerro sitten mitä tykkäsit!
Tulin vielä kopsaamaan reseptin omaan reseptivihkoon, koska monet kerrat jo tehty sekä arkeen että juhlaan tällä reseptillä menestyksellä. Myös soijarouheversio toimi kasvissyöjätyttärelle. Kiitos ihanasta ohjeesta!
VastaaPoistaKiitos ohjeesta. Tämä oli todella hyvää!! Maiskis :P
VastaaPoistaAivan järjettömän hyvää! :)
VastaaPoista