Tämä resepti saapuu ihan viime tinkaan! Mansikat vetelevät viimeisiään, mutta ainakin Turun kauppatorilta niitä vielä saa. Tiedossa oivallinen tapa kesän viimeisten mansikoiden jatkojalostamiseen.
Sain uuteen kotiin vieraaksi kourallisen ihania naisia, joille halusin tarjota jotain hyvää. Turvauduin luottokesäherkkuuni pavlovaan, mutta ison kakun sijasta tein pieniä leivoksia. En täyttänyt niitä valmiiksi, vaan kasasin pöytään pavlovabuffetin. Jokainen sai piipertää itselleen oman leivoksen muutamista herkullisista täytteistä.
Torilta ostamani mansikat ehtivät parin tunnin odottelun aikana hiukan pehmitä, joten päätin tarjoilla ne marinoituina. Ehdottomasti paras tapa pelastaa lässähtäneet mansikat on tehdä niistä marinoituja! Marinoitujen mansikoiden lisäksi tarjoilin minttuvadelmia, mascarponekermaa ja vaniljakermavaahtoa. Toimivat kaikki sekä yhdessä että erikseen.
Muutama ylijäänyt marenkileivos murentui pari päivää myöhemmin eton mess -jälkkäriksi. Marenki on ehdottomasti kätevin ja monipuolisin jälkkäriaines ikinä.
Pavlovabuffet
(6-8 hengelle)
marengit:
6 valkuaista
3,5 dl erikoishienoa sokeria
ripaus jauhettua vaniljaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl etikkaa
2,5 tl maissitärkkelystä
limemansikat:
1 litra mansikoita paloiteltuna
1 limen mehu
sitruunamelissaa silputtuna
n. 1-2 rkl hunajaa
minttuvadelmat:
0,5 l tuoreita vadelmia
mintunlehtiä silputtuna
mascarponekerma:
250 g mascarponea
n. 1 dl vispikermaa
sokeria
vaniljakermavaahto:
4 dl vispikermaa
jauhettua vaniljaa
sokeria
Valmista marenki vatkaamalla ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten niin kauan, että vaahto muuttuu kiiltäväksi ja siihen muodostuu huippuja. Lisää vaniljajauhe ja -sokeri. Lisää vielä etikka ja maissitärkkelys nostelemalla sekoittaen vaahtoa. Nostele vaahto kahdella lusikalla halkaisiljaltaan n. 8-10 cm kokoisiksi, ympyränmuotoisiksi kasoiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Muotoile lusikalla kasojen keskelle isohko kuoppa. Paista pikkumarenkeja 125-asteisessa uunissa reilun tunnin verran. Voit testata marenkien kypsyyttä tekemällä haarukalla kolon marengin pintaan: jos sisällä on vaahtoa, jatka paistamista, jos hiukan kiinteämpää mutta kuitenkin joustavaa ja pehmeää tavaraa, marengit ovat valmiita. Pinnalta marenkien tulee olla kovia.
Valmista marjatäytteet sekoittamalla ainekset keskenään. Vatkaa mascarpone ja kerma yhdessä sekaisin ja mausta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta. Tarjoile kera marenkileivosten!
Todella ihana ja kaunis idea! Limemansikat ja minttuvadelmat kuulostavat raikkailta.
VastaaPoistaKiitos! Tällä tapaa pavlovaa tulee kummasti syötyä enemmän kuin kakkumuodossa - parasta! :D
PoistaNam mitä herkkua!
VastaaPoistaOsaatko sanoa kuinka kauan valmiit pavlovapohjat säilyvät (huoneenlämmössä)?Kuinka paljon etukäteen ne voi tehdä?
Päiviä ainakin, huomeenlämmössä muovipussissa. Viikonkin, tosin siinä vaiheessa rapeus kärsii, mutta maku ei. :)
PoistaMahtava idea, pavlovabuffee! Otan vinkistä vaarin ja muistan seuraaviin juhliin.
VastaaPoistaKiitos! :) Ikinä ei ole liikaa tapoja syödä marenkia!
PoistaTää on ihan huippu idea! Ja marinoidut mansikat on käytössä myös täällä, nam! Vadelmiakin voisi joskus kokeilla :)
VastaaPoistaMarinoidut mansikat on kyllä ihan neroutta! :)
PoistaNerokas idea! Tänä kesänä tein ekaa kertaa itse pavlovaa ja se on kyllä tosi herkullinen, monipuolinen ja juhlien järkkääjälle helppo jälkkäri. Taidan seuraaviin naisten kekkereihin tehdä tälläisen pavlova-buffan. Mahtavaa, että jokainen saa kasata erilaisista marjoista ja härpäkkeistä omaan makuun parhaiten sopivan herkun :).
VastaaPoistaEikö olekin helppo tehdä itse? Pitkään en edes pitänyt marengista, kun olin syönyt vaan niitä kaupan murenevaisia kikkaroita. Itsetehty marenki on kyllä jotain ihan muuta! :) Pavlovabuffa sopii kekkereihin kuin kekkereihin!
PoistaOli helppoa! 😊 onnistui ensikertalaiselta vallan mainiosti. Eikä voi tosiaan verrata kaupan marenkeihin. Vähällä vaivalla saa upeen ja herkullisen jälkkärin!
PoistaMarengit ovat ihan ensimmäisiä jo lapsena tekemiäni leivonnaisia, mutta näin aikuisiällä niitä on kyllä tullut tehtyä aivan häpeällisen harvoin. Tää idea otetaan kyllä tilaisuuden tullen käyttöön; mukavaa puuhaa herkuttelijoille ja vähemmän hommaa emännälle :D
VastaaPoistaSä olet ollutkin sitten näppärä lapsi! :) Mä teen marenkia nykyään jo ehkä liiankin usein... Mutta se vaan on niin ihanaa, helppoa ja herkkua!
PoistaAi niin, pavlova... sekin on tältä kesältä tekemättä (samoin kuin mustikkapiirakka)... Tosin meillä jostain syystä pavlovasta on tullut uudenvuodenaaton herkku, tosin vähemmän kesäisillä täytteillä.
VastaaPoistaMäkin teen usein talvipavlovaa, lemoncurdilla ja hedelmillä. Niin hyvää! :)
PoistaPavlovat ovat niin mun herkkua! Marenkipohjista saa tehtyä todella nopeasti leivokset kahvipöytään tai jälkkäripöytään. Ovat ihan ehdoton ykkönen minulle.
VastaaPoistaIhan luottoherkku mullekin! Pitää useamminkin tehdä juuri leivostyyliin pavlovaa. :)
PoistaIhana idea nuo pienet pavlovat ison kakun sijaan! Täytyy pistää muistiin seuraavien juhlien varalle, kiitos!
VastaaPoistaKiitos! Nää on kyllä superkäteviä ja -söpöjä juhlatarjottavia! :)
PoistaVoi vitsi, pavlovabuffet on kyllä loistava idea! minäkin laitan muistiin seuraavien juhlien varalle :)
VastaaPoistaKiitos! :) Leipurikin pääsee helpommalla, kun ei tarvitse kasata ja koristella kakkua.
PoistaOih, mä rakastan Pavlovaa. Pavlovabuffet olisi aivan taivas, kiitos ideasta!
VastaaPoistaPavlova on best! :)
PoistaHauska idea!
VastaaPoistaHuippuhyvä idea! En ole koskaan koko pavlovaa edes tehnyt kun aina ajatellut että sitten se vetistyy tai lössähtää ja.. Näinhän se toimiikin mainiosti :)
VastaaPoistaAikasta kiva idea! Isommalle porukalle noitahan voisi tehdä cocktailtyylisesti pienempiä versioita. Ja tosiaan hyödyntää sadon parhaimpia marjoja, esim nyt saisi vielä mustikoita ja kohta puolukoita. Plus kinuskikastiketta. Mmm..
VastaaPoistaIhanan kesäisiä kuvia viileään elokuuhun! Pavlova on kyllä herkkua!!!
VastaaPoistaIhanan kesäisiä kuvia viileään elokuuhun! Pavlova on kyllä herkkua!!!
VastaaPoistaMarinoidut mansikat. Tuon reseptin pinnaan talteen ensi kesää varten. Voi apua, niin se taas hurahti. Mutta onneksi vielä saa mustikoita, vadelmia ja yhtä sun toista ja kesääkin on jäljellä.
VastaaPoistaPavlova on joka kesän suosikkimme, mutta tämä vie homman ihan uudelle tasolle.
VastaaPoistaEn tiedä paljon parempaa jälkkäriä tai juhlaherkkua kuin pavlova. Ja se, että jokainen saa täyttää kuoren itse, on ihan parasta. NAM!
VastaaPoistaNäyttää ihan mielettömän hyvältä, ja ihana idea, että kukin saa täyttää omansa <3
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi