keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Parsa-sitruunarisotto

Vuosi vuodelta kiivammin odotan silmujen ilmestymistä puihin. Tänä keväänä odottavan aika on ollut todella pitkä. Takatalvea takatalven perään, hyytävää tuulta, rakeita, lunta. Olen lohduttautunut sillä tosiasialla, että tapahtui mitä tahansa, joka vuosi kevät lopulta kuitenkin saapuu. Niin monta vuotta taaksepäin kuin muistan, toukokuun viimeisellä viikolla kaikki on vihreää.

Jos kevättä ei näy ikkunasta, sen voi lavastaa tapahtuvaksi keittiössä. Ehdottomasti parasta kevätruokaa on tietysti vihreä parsa. Useimmiten syön parsan parsana, voilla tai parmesanilla. Tänä vuonna mieleen juolahti, että parsaa voisi vaihtelun vuoksi jalostaa muuhunkin käyttöön. Olen jostain syystä jo pitkään vältellyt risoton tekemistä itse. Olen kuvitellut sen olevan rasittavaa ja vaikeaa puuhaa. Ja onhan vähän haastavaa, tavallaan, muttei sitten kuitenkaan. Vaikeinta on saada risotto juuri oikean kypsyiseksi. Toisaalta vaikka risotto menisi kypsyyden suhteen plörinäksi, se maistuu silti useimmiten taivaalliselta. Parmesaani pelastaa kaiken. 

Sain ystävän luona niin ihanaa parsarisottoa, että rohkaistuin kokeilemaan samantyyppistä kotona. Höystin risoton rutkalla sitruunalla ja siitä tuli ihan taivaallista. Aivan täydellisen al denteksi en riisiä saanut, mutta aivan tarpeeksi ensikertalaiselle. Kantapään kautta opitut vinkkini:


  • Kaikki risoton ainekset kannattaa valmistella etukäteen, ettei lieden ääreltä tarvitse poistua hetkeksikään. Alkuvalmistelujen jälkeen risotto valmistuukin tosi nopeasti! 
  • Risottoa pitää hämmentää jatkuvasti, jotta riisin tärkkelys irtoaa tasaisesti. Tärkkelys saostaa risoton. 
  • Risotto kannattaa nostaa liedeltä aavistuksen raakana, sillä se kypsyy vielä hetken kuumalla pannulla. 
  • Risotto tulee tarjoilla samantien. 
  • Panosta aitoon parmesaaniin. 
Treeni jatkukoon. Parhaat risottovinkit ja -reseptit kommenttiboksiin! Parsa-sitruunarisotto
(neljälle)

350 g risottoriisiä (esim. arborio)
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 sipuli tai 4 salottisipulia
voita
oliiviöljyä
pieni puntti parsaa
suolaa
mustapippuria
1 luomusitruunan kuori
1 luomusitruunan mehu
150 g parmesania raastettuna

Silppua sipuli valmiiksi. Raasta parmensaani kulhoon odottamaan. Valmista kasvisliemi ja pidä se kuumana levyllä. Raasta sitruunankuori ja purista mehu valmiiksi. Pese ja pilko parsa n. parin sentin mittaisiksi palasiksi.

Kuumenna isossa, syvässä paistinpannussa voi ja öljy. Kuullota sipulia n. 5 minuuttia. Lisää sitten tarpeen mukaan voita ja kaikki riisi. Kuullota riisiä joka puolelta miedolla lämmöllä niin, että se alkaa muuttua läpikuultavaksi. Hämmennä jatkuvasti, älä anna riisin ruskistua.

Kun riisi on imenyt itseensä runsaasti voita ja muuttunut kuultavaksi, lisää valkoviini ja anna sen haihtua. Lisää sen jälkeen loraus kuumaa lientä. Sekoita koko ajan ja anna liemen imeytyä. Lisää nestettä pienissä erissä koko ajan sekoitellen ja maista välillä arvioidaksesi risoton kypsyyden. Lisää parsat suunnilleen siinä vaiheessa, kun risotto on kypsynyt 15 minuuttia. Lisää myös sitruunamehu ja -kuoriraaste.

Kun risotto on vielä ihan vähän rouskuvaa muttei kuitenkaan kovaa, se alkaa olla valmista. Aikaa siihen kuluu n. 20 minuuttia. Kaikkea liemi ei välttämättä tule tarpeeseen. Risoton tulisi kuitenkin jäädä kosteaksi ennen tarjoilua, sillä se vetäytyy aina hieman kasaan.

Mausta melkein valmis risotto suolalla ja pippurilla. Lisää ihan lopuksi nokare voita. Lisää myös suurin osa parmesaanista, loput voit asettaa tarjolle. Anna niiden sulaa mutta älä enää lämmitä. Tarjoile risotto heti, kera valkoviinin.


1 kommentti:

  1. Parsarisottoa kohti pyrin sitkeästi, mutta kaikenlainen arki häiritsee pyrkimyksiä. Ehkä ensi viikonloppuna!

    VastaaPoista