sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Joulu on taas

Miten täysi maha voikaan olla? Ja miten monta päivää putkeen? Joulu on nyt virallisesti takana, ja vaikka arkihommat eivät oikein huvittaisikaan, olen ihan valmis lopettamaan ylensyömisen. Vaan en silti valita, sillä joulun herkut olivat kaikki kerrassaan onnistuneita valintoja.

Joulupäivänä pöydän kokoonpano lisääntyi niin ihmisten kuin ruokalajienkin puolesta. Aaton antimien lisäksi nautimme ainakin kermaisesta sipuli-matjessillistä ja joululimpusta. Limppua leivoin ensimmäistä kertaa ikinä ja se kyllä kannatti. Ihanasta Jensenin keittiöstä löytämäni Anna-Lisan joululimppu oli juuri niin hyvää mitä epäilinkin - täydellistä. Leipä kohosi kuin unelma ja sai uunissa rapean, tumman ja ihanan kuoren. Helppotekoista ja naurettavan herkullista, suosittelen.




Anna-Lisan joululimppu

1 ½ palaa hiivaa
1 ½ dl siirappia
2 tl suolaa
7 dl piimää
6 ½ dl vehnäjauhoja
6 ½ dl ruisjauhoja

Sekoita hiiva, suola ja siirappi (lämmitin siirappia hiukan ja sekoitin vasta sitten hiivan). Lisää piimä. Sekoita joukkoon jauhot ja työstä sitkeähköksi taikinaksi. Nostele taikina kahteen voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Tasoita jauhotetulla lusikalla tai sormilla.
Siivilöi pinnalle hiukan vehnäjauhoja, niin leipä näyttää kauniilta uunista tultuaan. Anna nousta vedottomassa paikassa pari tuntia. Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin. Leivät voi hyvin pakastaa, mutta ne säilyvät tuoreena kahdesta kolmeen päivään. Kaksinkertaisesta taikinasta tulee neljä limppua.





Matjessillistä valmistetun herkkumössön helppoudesta sen paremmin kuin herkullisuudestakaan ei kannata ryhtyä edes selostamaan. Kielen mukanaan vievää ja kymmenestä minuutissa valmista!


Kermainen punasipuli-matjessilli

n. 200 g matjessillifileitä nahat poistettuina ja huuhdeltuina
n. 2 dl ranskankermaa
3-5 punasipulia koosta riippuen
mustapippuria
tuoretta tilliä

Hoitele sillit, silppua sipuli pienen pieneksi ja revi tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti