keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Joulumakkara


Eihän joulu olisi joulu, jollei ruokailuhetkien välissä pitäisi alati nakata suuhun jotain pientä naposteltavaa? Tämän vuoden konvehtirasiasaldo jäi pyöreäksi nollaksi, mikä on suorastaan ihana asia, sillä en edes tykkää konvehdeista. Vihreät kuulatkaan eivät varsinaisesti innosta käymään kimppuunsa, eikä karkkilemppareitani kirpeitä autorenkaita sovi syödä jouluna. Pienten pohdintojen jälkeen pakolliset naposteltavat päätyivät joulupöytään tänä vuonna suklaasalamin muodossa.

Ohje löytyi Glorian ruoka ja viini -lehden joulunumerosta (8/2009). Salamin näköisten pähkinäsuklaapatukoiden tekeminen oli helppoa ja hupaisaa hommaa, ja lopputulos oli sekä herkullinen että ulkonäöltään italialaismakkarainen.




Suklaasalami
2 tankoa, n. 40 palaa

1 dl pähkinöitä (esim. cashew-, hassel- ja pistaasipähkinöitä)
1 dl suolattuja maapähkinöitä
2 dl murotaikinakeksejä (esim. Digestive)
250 g tummaa suklaata (kaakaota vähintään 40%)
60 g voita
3/4 dl erikoishienoa sokeria
1½ tl kanelia
2 kananmunankeltuaista
1-2 rkl tomusokeria

Hienonna pähkinät karkeaksi rouheeksi. Murenna keksit. Paloittele suklaa kulhoon. Lisää voi suklaan joukkoon. Sulata suklaa-voiseos mikroaaltouunissa 15 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen (itse sulatin suklaan ja voin kattilassa vesihauteessa). Lisää sokeri, kaneli ja keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Lisää pähkinät ja keksinmurut ja sekoita varovasti. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä noin 1 tunti, kunnes se on muotoiltavaa.

Levitä työpöydälle kaksi palaa tuorekelmua (pituudeltaan noin 40 cm). Jaa suklaamassa kahdeksi tangoksi kelmujen päälle. Rullaa kumpikin tanko kelmun sisällä noin 20 sentin mittaiseksi ja tasaiseksi. Pyöräytä kelmun päät kiinni. Rullaa suklaasalamit vielä leivinpapereiden sisään ja pane jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Poista leivinpaperi ja tuorekelmu salamin ympäriltä. Siivilöi tomusokeri leivinpaperin päällä kauttaaltaan salamin pinnalle. Rullaa salamia leivinpaperin sisässä muutama kerta, jotta sokeri tarttuu hyvin suklaan pintaan. Anna suklaan lämmetä ennen leikkaamista 15 minuuttia, jotta se ei murene. Leikaa suklaasalami vajaan senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Säilytä rasiassa jääkaapissa.

6 kommenttia:

  1. Hih, aika uskottava lopputulos kieltämättä! Ja hauska idea :)

    VastaaPoista
  2. Tuo tomusokeripinta tekee noista ihan aidon salamin näköisiä. :)

    VastaaPoista
  3. Tsekkailin kanssa tuote repsettiä GRV:stä, mutta en sitten ehtinyt alkaa asialle. Ja toisaalta hyvä niin, koska pukki toi ihan liikaa suklaata (ja niitä vihreitä kuulia)... Mutta voishan tätä tehdä joihinkin muihin kekkereihin sitten.

    Tuo sun tekemä on kyllä aidon näköistä. :)

    -Tusla

    VastaaPoista
  4. Vihreät kuulat ovat jotain aivan käsittämätöntä!

    Suklaasalami oli kyllä ylihelppo tehdä, sopis vaikka jonkun italialaisen illan jälkiruoaksi! Tai sitten ihan vaan joka päiväiseksi naposteltavaksi... :)

    VastaaPoista
  5. Hei kääk, ihania! Miksen mä löydä liekkikakkua? oonko idiootti.

    VastaaPoista
  6. Nää oli aika ihania, tosin en muistaakseni montaa ehtiny taikka jaksanu siinä jouluähellyksessä syödä.

    Sikset löydä, koska se on suolainen! http://ruokahommia.blogspot.com/2009/11/lefan-liekkikakku.html

    VastaaPoista