perjantai 3. syyskuuta 2010

Suupaloja!

Asioita, joihin sorrun hyvin, hyvin helposti: alennuksessa olevat keittokirjat, usean Gilmore Girls -jakson tuijottaminen putkeen ja amerikkalaiset leivonnaisreseptit. Vaikka kyseisen valtakunnan ruokakulttuurissa on moni asia pahasti pielessä, en pysty mitenkään kieltämään sitä tosiasiaa, että jenkit todella taitavat leivonnaisten teon. Tai siis sellaisten, joista minä tykkään!

En tiedä (melkein) mitään parempaa, kuin uunituoreet cookiesit kylmän maidon kanssa nakerrettuna. Muffinsit, cupcake-leivokset, piiraat, juustokakut ja kaiken maailman upside down -kakut, crumblet ja cobblerit (en yritä suomentaa, sillä sanakirja tarjoaa varsin etäisesti ruokaan liittyviä vaihtoehtoja, kuten suutari tai kyttä) eivät ole mitään gourmetnäperrystä, vaan ihanan yksinkertaisia, rehellisiä ja kotoisia leivonnaisia.

Halusin pari päivää sitten valmistaa kylään tulleelle kaverille jotain amerikkalaista, ja lopulta päädyin tekemään perinteisiä sitruunapaloja. Amerikan herkut -kirjasta löytynyt ohje kehotti lisäämään sekaan mustikoita, ja kun kurkkasin jossain välissä uuniin, näytti pellillä kypsyvä torttu ihan mustikkapiirakalta. Ulkonäkö harhautti pahasti, sillä valmiit patukat maistuivat enemmän sitruunalta kuin mustikalta. Sikahyviä. Ensi kerralla vielä enemmän sitruunaa!


Sitruuna-mustikkapalat

pohja:

200 g voita
1 ½ dl ruokotomusokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja

sitruunatäyte:

4 munaa
3 dl raakaruokosokeria
3/4 dl vastapuristettua sitruunamehua
2 tl raastettua sitruunankuorta
½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

3 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita
ruokotomusokeria

Vaahdota voi ja lisää sekaan tomusokeri ja jauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina neliskanttiseen (n. 22x33cm) uunivuokaan ja paista 20 minuuttia 175-asteisessa uunissa.

Vatkaa sitruunatäytteen ainekset keskenään sekaisin. Sekoita mustikoihin ripaus vehnä- tai perunajauhoja ja ripottele mustikat pohjan päälle. Kaada päälle täyte ja paista 175 asteessa 30-35 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä kakku, leikkaa se palasiksi ja ripottele päälle tomusokeria. Nauti iltapäiväteellä.

5 kommenttia:

  1. Olen kyllä täysin samaa mieltä kanssasi jälkiruoka-asioissa, amerikkalaiset kyllä osaavat homman. : )

    VastaaPoista
  2. Mie oon kans jonkun verran tehny tuosta kyseisestä kirjasta leivonnaisia ja kyllä ne vaan on aivan huippuja!! Tosin moniin niistä tuleekin niin paljon rasvaa/suklaata/sokeria/juustoa että ei oikeasti voi olla maistumatta!! Mie oon kans tehny tuota sitruuna-mustikkapiirakkahässäkkää ja oli aivan huippuhyvää! Viimeisin testaus miulla on ihan överisuklainen kakku - NAM!!!

    VastaaPoista
  3. anskusiili: joo, harvoin menee pieleen kun jenkkireseptillä leipoo! :)

    Anzku: tuo kirja on kyllä ollut yllättävän hyvä, ei välttämättä ulkoisesti maailman houkuttelevin, mutta reseptit toimivat. Se peach crisp, jota joskus keväällä tein oli ihan mahtavaa!

    VastaaPoista
  4. Oih, pakko laittaa ko. kirja ostoslistalle.

    Montako sitruunaa tarvitaan 3/4 dl sitruunamehua varten?

    VastaaPoista
  5. Tiina: Joo, jee, siinä on monta ihanaa reseptiä! Ja sen saa varmana sikahalvalla esim. jostain Adlibriksestä.

    Muistaakseni 3/4 desiä oli yhtä kuin kaksi sitruunaa!

    VastaaPoista