maanantai 5. syyskuuta 2011

Kesän parhaat jätskit

Eräänä sateisena sunnuntaina sain käskyn hypätä autoon ja ryhtyä arvuuttelemaan, minne ihmeeseen minua viedään. Tampereen suuntaan tovin ajeltuamme ja isolta tieltä jonnekin pienemmälle maantielle, peltojen keskelle käännyttyämme näin yhtäkkiä tien varressa valkoisiin jättipalleroihin (elonkorjuuta tai mitä lie sisältäviin muovitettuihin pyöreisiin paaleihin, tiedätte varmaan) kirjoitetun tekstin, jossa luki Isontuvan Jäätelö. Olin hyvin hämmentynyt.


Käännyimme vielä pienemmälle tielle, joka johti talojen, maatilojen ja lehmäaitausten läpi pikkuruiselle parkkipaikalle pikkuruisen terassin viereen. Terassin vieressä oli kahvila, jossa myytiin maailman ihaninta, itsetehtyä maatilajäätelöä. Irtojäätelömakuja oli ihan liikaa, erikseen sorbetteja ja kermajäätelöjä, pakastimessa purkkitavarana vielä tuhat makua lisää.

Lohdullinen alin rivi.

Maltoimme lopulta valita kumpikin kaksi palloa ja saimme eteemme varsin reilun kokoiset annokset varsin kohtuulliseen neljän euron annoshintaan. Valitsemani raparperisorbetti oli ehdottomasti parasta maistamaani sorbettia, eikä kermainen sitruunajätskikään kovin paljon parempaa olisi voinut olla. Seuralaisen pistaasi- ja suklaajätskit olivat niin ikään herkullisia.Vaikka ilma oli sateinen, Isontuvan jäätelöbaarissa oli tunnelmaa. Läheisessä aitauksessa kopsuttelivat vasikat, jotka mitä ilmeisemmin olivat nauttineet samaa maitoa kuin me jätskien muodossa. Vaikka jätskien pohjamassat ja reseptit tulevat Hollannista Maatilan Jäätelö -nimiseltä yritykseltä, on jätskit tehty pöytyäläisen tilan omasta maidosta paikan päällä, ilman keinotekoisia säilöntäaineita ja homogenointia. Aika jees. Isontuvan Jäätelön lisäksi Suomesta löytyy ripotellen liuta muitakin maatilajätskimestoja (täällä lista).

Jos vain kuka kuunaan liikkuu jossain lähimaillakin Pöytyää, on suoranaista hulluutta ajaa pysähtymättä Isontuvan jätskibaarin ohitse.


Jäätelökoneet.

17 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! Mie oon maistanut muutamaa outokumpulaisen Vuonoksen jäätelön tuotetta ja ne oli aivan ihania! Ainakin pannacottaa, tiramisua ja jotain makua X olen maistanut. Hintansa väärtejä kyllä ovat olleet. Täällä saa näköjään myös joistain kahviloista ja kaupoistakin ainakin niitä pikkupurnukoita tätä herkkua. Nam! Itse tilalla on pitänyt päästä käymään, mutta 50km päähän ilman autoa on haastavaa lähteä :)

  VastaaPoista
 2. Täh, mitä! En aiemmin tiennytkään, että Outokummussakin on jäätelölä. Ja sitä outokumpulaista jädeä saa näköjään kesätyökaupungistani Kuopiosta, voi että! Tuhannet kiitokset tästä postauksesta - avarsi mieltäni monella tavalla! :)

  VastaaPoista
 3. Mahtava löytö! Tämän kun muistaisi ensi kesänä!

  VastaaPoista
 4. Cebic: Kiitti! :) Makuja oli kyllä joka lähtöön, niitä rasioittain myytäviä varsinkin. Turussa niitä myydään vissiin kauppahallissa, pitää ehkä kyllä käydä hakemassa joskus!

  Salla: No niin, hyvä siis että eksyit tänne! :)

  Katjuzqa: Paa korvan taakse!

  VastaaPoista
 5. Siis tarkoittiko tuo sun teksti sitä, että ne jäätelöt tehdään suomalaisesta maidosta paikan päällä? Mitä se "pohjamassa" sitten on, munia ja sokeria? Ihan vaan siis mielenkiinnosta, rupes tekee mieli jäätelöä :)

  Kiitos muuten kivasta blogista, mä oon viettäny kasvisruokaviikkoa ja täältä on löytyny kaikkea kivaa. Kehitystoiveena, voisko ohjeisiin saada (vaikka osassa ainakin onkin jo) että monelleko tai miten iso annos ohjeesta tulee? Kiitos ja kumarrus :)

  VastaaPoista
 6. Ja ne jättipallerot... nehän on helluntaiteltan munia!

  VastaaPoista
 7. Meillä on ja Finskassa noita myynnissä, omat lempparit olleet tähän mennessä juurkin raparperisorbetti ja mustikkajäätelö!

  VastaaPoista
 8. Agatha: Juu, paikan päällä ja tilan omasta maidosta. Pohjamassa tarkoittanee ainakin sokeriseoksia ja makupastoja, täältä löytyy tarkempaa tietoa: Isontuvan jäätelö.

  Kiitos itelles ahkerasta kommentoinnista! :) Ja kehitystoiveesta myös - pitää yrittää jatkossa muistaa aina arvioida reseptin riittävyys.

  Nanna: Vai helluntaiteltan munia! :D Me kutsuttiin niitä pienenä kanankakaks.

  Tiia: Uuuu, mustikkajäätelöä pitää päästä maistamaan. Ehkä tuun joku päivä ostoksille.

  VastaaPoista
 9. ..tuo pohjamassa tökkäsi tosiaan omaan silmäänkin aika pahasti

  VastaaPoista
 10. Sori ahdistelusta, musta on vaan kiva kommentoida oliko hyvää jos testaan jotain reseptiä :)

  Meilläpäin noi valkoset pallerot on traktorinmunia.

  VastaaPoista
 11. aleksi: olis kyllä kiva jos jäätelö tehtäis ihan kokonaan paikan päällä. parempi kuitenkin tuo kuin joku valio"jäätelö".

  Agatha: kommentointia varten tämä loota juuri on :) traktorinmuna, aika hyvä!

  VastaaPoista
 12. Eli jätskiin käytettävä maito on peräisin oman tilan lehmistä, keltuaismassa tulee Scanegiltä Kaarinasta tai Munaxilta Laitilasta. Myös marjat ovat peräisin lähialueen metsistä tai marjatiloilta Vähä-Heikkilä,Rusko / Mansikkapaikka Marttila ja Myllykosken tila, Pöytyä, myös oman puutarhan marjat käytetään tuotteisiimme =) . Raaka-aineet joita emme valitettavasti saa kotimaasta esim. hedelmät, pyrimme nekin ottamaan mahdollisimman läheltä ja työllistämään lähialueen ihmisiä. Meidän tapauksessamme hovihankkijamme on Vitario Oy ( http://www.valmix.net/ ).Näin saamme myös hedelmät mahdollisimman korkealaatuisina sekä tuoreena käyttöömme. Hollannista on peräisin ainoastaan oikean koostumuksen omaava johanneksenleipäpuujauheen/sokerinseos.
  Kermajäätelöön ei vatkata vettä, ilmaa tai E-koodeja =) Vaan aidoista raaka-aineista saatavia makuja. Yritämme pitää kokoajan riman korkealla ja makuvalikoiman kiinnostavana joten otamme mielellämme risut ja ruusut vastaan ;isontuvanjaatelo@gmail.com
  Te asiakkaat olette meille tärkeitä!

  VastaaPoista
 13. johanneksenleipäpuunjauheen e-koodi on muuten E410..

  muutenkaan mixien käyttö ei varsinaisesti ole musta riman korkealla pitoa, eikö sinne voisi laitaa ihan perussokeria jos kaikki muukin tehään jo omin käsin?

  VastaaPoista
 14. JätskiVille: Kiitos visiitistä ja selonteosta! :) Kammoksuttavinta kaupassa myytävissä perusjäätelöissä on mielestäni juuri tuo veden ja ilman vatkaaminen kerman sekaan. Keinotekoisista lisäaineista puhumattakaan.

  VastaaPoista
 15. Pieni korjaus Ville, ei Vähä vaan Mäki-Heikkilä, Rusko :)Jäätelöt ovat muuten ihan huippu hyviä, pitää käydä taas ostoksilla, suosittelen kaikille!

  VastaaPoista
 16. Johanneksenleipäpuujauhe on toki E-koodillinen, mutta ei keinotekoinen aine :)
  Juurikin näiden käyttämiemme raaka-aineiden yhdistelmä takaa sen laadun ja täydellisen makunautinnon jonka asiakkaat jäätelöstä saavat -loppujen lopuksi, kun ruoasta puhutaan, tärkeintä on kuitenkin MAKU ja siitä ei tingitä.

  VastaaPoista
 17. ei se aineiden keinotekoisuus vaan se että jätsiin ei tarvita johanneksenleipäpuunjauheita, dextrooseja, glykooseja tai muita jos ne tehdään hyvin ja rakkaudella.. suurin osa lisäaistahan ei ole keinotekoisia tai myrkyllisiä mutta turhia kun tehdään hyviä tuotteita, niillä saa vaan helposti tehtyä paljon ja tasalaatua.

  VastaaPoista