keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Leipää goudan alle

Eilen hyvin pitkäveteistä ja täysin kotipainotteista päivää viettäessäni päätin leipoa pari leipää ja samalla testata uuninryökäleeni leivänpaistokykyä. En pidä itseäni varsinaisesti kovinkaan kokeneena leivän tekijänä eikä minulla ole leipähommiin mitään takuuvarmaa reseptiä. Raapaisinkin siis keittokirjahyllystä esiin kaikki mahdollisesti leipäohjeita sisältävät teokset ja ryhdyin selaamaan.

Anna Bergströmin Joka kodin keittokirjasta leipäohjeita löytyi monen aukeaman verran, mutta Råsundin erikoiseksi ristitty leipä herätti kiinnostukseni ja ryhdyin toimeen. Reseptiä tuli leipomisen lomassa muokattua hieman, lisäsin sekaan ruisrouhetta ja kuivattua rosmariinia.

Eri jauhojen suhteet menivät uusiksi, enkä lopulta oikein ollut itsekään kärryillä jauhojen määrästä. Näin jälkikäteen ajateltuna ehkä ihan himpun verran vähempikin olisi riittänyt, sillä vaikka leivästä tuli mehevä ja täyteläinen, oli se pinnaltaan vähän turhan jauhoinen ja sisältä aika tiivistä tavaraa. Leipä oli joka tapauksessa hyvää, varsinkin goudalla päällystettynä! Seuraavassa ohje sellaisena, jollaiseksi se lopulta muodostui.


Råsundan erikoinen Jannan tapaan

1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
6 dl haaleaa vettä
3 dl ruisjauhoja
8-9 dl sämpyläjauhoja
1 ½ dl ruisrouhetta
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 ½ dl auringonkukan siemeniä

Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Lisää seokseen vesi, suola, ruisrouhe ja hunaja, sekoita. Lisää aluksi puolet sämpyläjauhoista, auringonkukan siemenet ja rosmariini, sekoita. Lisää vähitellen sämpyläjauhoja niin paljon kuin tarvitaan, taikina saa jäädä melko löysäksi. Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa 1-2 tuntia.

Sekoita puuhaarukalla muutaman kerran kohonnutta taikinaa ja lisää vähän jauhoja. Vaivaa taikinaa kevyesti. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikina mahdollisimman kahdeksi mahdollisimman tasaiseksi, leivän muotoiseksi rullaksi ja taputtele leipään vähän jauhoja.

Siirrä leivät pellille, vedä 3-4 vinottaista viiltoa pintaan terevällä veitsellä. Kohota leipiä 20 minuuttia. Paista leipiä uunin keskitasolla 250 asteessa n. 15 minuuttia. Alenna lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista kunnes leivät ovat kypsiä, uunista (ja siitä, kuinka nopeasti lämpötila uunissa laskee) riippuen n. 20-35 minuuttia. Jäähdytä leivät ilman liinaa, jotta kuori säilyy rapeana.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, en koskaan tunnu törmäävän helppoihin leipäohjeisiin missään. Täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Tää oli kyllä helppo, mutta suosittelen olemaan jauhojen kanssa tarkkana - luulen, että noista määristä voi helposti jättää desin verran pois.

    VastaaPoista