tiistai 9. maaliskuuta 2010

Maaliskuun ruokahaaste vastaanotettu!

Otinpa kerrankin itseäni niskasta kiinni ja tartuin Kädenvääntäjien julkaisemaan maaliskuun ruokahaasteeseen heti siitä luettuani. Haasteen aiheeksi Vääntäjäsiskokset keksivät palsternakan. Kyseinen juures on mielestäni kertakaikkisen herkullinen, mutta silti yllättävän harvinainen vieras keittiössäni, enkä meinannut millään keksiä minkälaisiin palsternakkahommiin alkaisin.



Lopulta sitten sain idean: päätin tehdä palsternakasta röstejä, maustaa ne tuoreella basilikalla ja reilulla kasalla vuohenjuustoa ja tekaista kyytipojaksi jotain hedelmäistä salsaa. Jamie Oliverin tarjosi vastauksen omenasalsan muodossa. (Resepti on hepun järisyttävän loistavasta America -kirjasta, johon olen viime päivinä täysin hullaantunut. Ostin kirjan jo syksyllä Lontoosta, mutta vasta nyt ehdin toden teolla sen kimppuun. Kirjan läpi selattuani mielessä siintelee vain yksi haave - Ameriikan matka. Siitä lisää toinen kerta.)

Palsternakka-vuohenjuustoröstien ja omenasalsan yhdistelmä oli ensipuraisulla aika yllättävä mutta jo toisella haarukallisella täysin hurmaava. Rösteistä tuli mainioita, maistuivat kylminä päivän jääkaapissa pötköteltyään ehkä vielä paremmilta kuin juuri uunista tulleina. Vaikka resepti on helppo, sai röstien väsäämisen kyllä kulumaan aikaa - raastimeni taitaa olla "vähän" tylsä tyyppi, hiki tuli. Oli se sen arvoista kumminkin!

Salsasta vielä sen verran, että siihen kannattaa ehdottomasti käyttää jotain punaista chililaatua, eikä vihreää, kuten minä tein, ja sehän maistui ihan jalapenolta - siis suolaiselta ja tosi miedolta. Kurpitsan- ja pinjansiemenet olivat melkeinpä paras osa salsaa, niitä ei kannata jättää pois!

Pitkien pulinoiden jälkeen reseptit, olkaa hyvä! Salsaohje hitusen muokattuna ja hyvin vapaasti suomennettuna.



Palsternakka-vuohenjuustoröstit

300 g palsternakkaa
250 g porkkanaa
2 keltasipulia
1 kynsi luomuvalkosipulista
2 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
n. 150 g vuohenjuustoa
tuoretta basilikaa
mustapippuria
chilijauhetta

Raasta kuoritut palsternakka, porkkana ja sipuli. Lisää sekaan valkosipuli ja ripottele päälle suola, anna sen imeytyä juureksiin. Sekoita kulhossa munat ja vehnäjauho, yhdistä raasteeseen. Lisää sekaan vuohenjuusto ja mausteet, sekoita hyvin.

Muotoile taikinasta paksuhkoja pihvejä. Paista röstejä nopsasti pannulla voissa, molemmin puolin mikäli se onnistuu (itseltäni ei, pihvit eivät pysyneet kasassa, joten paistoin ne vain toiselta puolelta). Paista röstejä 200-asteisessa uunissa niin kauan, että ne alkavat saada pintaansa vähän väriä. Meidän uunilla tähän kului noin 20 minuuttia.

Omenasalsa

1 punainen omena
3 isoa kypsää tomaattia tai kymmenkunta miniluumutomaattia siemenet poistettuna
2 kevätsipulia tai 1 keltasipuli
1 punainen chilipalko, siemenet poistettuna
pieni puska tuoretta korianteria (skippasin tämän röyhkeästi)
1 rkl kurpitsansiemeniä (taisin tuplata määrän)
1 rkl pinjansiemeniä
1 lime
merisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Pilko pieniksi omena, tomaatit, sipuli, chili ja korianteri. Iske ne kulhoon. Paahda siemenet kuivalla pannulla niin, että ne poksuvat ja saavat vähän väriä. Lisää ne salsaan limemehun, mausteiden ja rennon oliiviöljyhulauksen kanssa. Sekoita hyvin, maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Itse lirautin tässä vaiheessa sekaan vähän juoksevaa hunajaa sekä chilirouhetta, vihreä nössöpalko kun ei tuntunut antavan salsalle kuin suolaisuutta.

9 kommenttia:

  1. Oliverin Amerikkakirja on tosiaan hieno. Vielä en ole siitä mitään kokannut, mutta paljon kaikkea hyvää siinä on.

    Mielenkiintoinen röstiversio sinulla - ei ole koskaan tullut mieleenikään tehdä röstejä uunissa.

    VastaaPoista
  2. Tuo salsakin oli vasta ensimmäinen kokeilu Americasta, mutta nyt tuntuu etten malta pitää näppejäni erossa kirjan resepteistä :)

    Joo, hetken aikaa kyllä harkitsin röstien uuniin viskaamista, mutta sain siihen idean jostain toisesta juuresröstiohjeesta ja sen rohkaisemana kokeilin - toimii kyllä. Tosin kokonaan pannulla paistettuina röstit olisivat tietysti vähän rasvaisempia eli kenties parempia, mutta toisaalta taikinaan lisäämäni juusto toi mielestäni rösteihin tarpeeksi rasvaisuutta.

    VastaaPoista
  3. Kivat ohjeet, varmaankin herkullista :) Täytyypä tutustua kyseiseen kirjaan.

    VastaaPoista
  4. Herkkua oli, joskin erikoista sellaista :) Suosittelen ehdottomasti kirjaan tutustumista, hirmu koukuttava!

    VastaaPoista
  5. Oih! Kuulostaapa mielenkiintoiselta ja herkulliselta. Rakastan palsternakkaa, mutta ihan liiaksi se pääsee köökissäni ainoastaan keittojen sankariksi. Täytynee kunnostautua tässä.

    VastaaPoista
  6. Sama juttu, tykkään palsternakasta hulluna mutten koskaan valmista siitä mitään. Jospa ruokahaaste poikis monta inspiroivaa reseptiä! :)

    VastaaPoista
  7. Täällä myös eräs, joka rrrakastaa palsternakkaa, muttei osaa käyttää sitä juuri muualla kuin keitoissa! :D Tämä röstisetti omenasalsoineen kuulostaa kyllä ihan huikealta, on ehkä pakko kokeilla itsekin.. Kirjanmerkeissäni on pidempään ollut juures-vuohenjuustoröstien ohje, mutta nyt alkoi himottaa tämä palsternakkainen versio :)

    VastaaPoista
  8. Vuohenjuusto oli kyllä aika ihana lisä noihin rösteihin! Toisaalta se on aika ihana lisä melkein mihin vaan ruokaan... :) Kokeile ihmeessä, kerro mitä pidit!

    VastaaPoista
  9. ihanan näköistä. Mmm... Pitää varmaan laittaa kokeiluun jossain vaiheessa.

    VastaaPoista