keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Sokerista ja vähän vaniljastakin

Kuten "ehkä" lienee tullut selväksi, suhteeni ruokosokeriin on aika tulista sorttia. Sitä saa nykyään onneksi melkein mistä tahansa kaupasta ja ihan kohtuulliseen hintaankin, mikä mahdollistaa sen, että valkoista sokeria ei enää tarvitse kaappiin ostaa.

Ehdoton lempparini on Urtekramin luomuraakaruokosokeri, jonka tuoksu ja maku suurinpiirtein hivelevät sielua. Sen voittanutta ei ole, ainoa miinus on pienehkö puolen kilon pakkauskoko. Urtekramia käytän sekä sellaisenaan että ruoanlaitossa ja leivonnassa, se antaa ihanan mausteisen, hitusen paahtuneen maun ja tuoksun. Kerran Urtekramilla leivottuaan ei ole paluuta valkoisen sokerin äärelle!

Toisinaan käytän Lidlin tai Dan Sukkerin ruokosokeria, jotka ovat Urtekramin sokerin tavoin Reilun kaupan tuotteita, mutteivät kuitenkaan luomua. Tämä näkyy tietysti hinnassa, mutta kostautuu kyllä maussa ja koostumuksessa. Intiaanisokerista pidän myös, mutta kaikkiin leivonnaisiin se ei jotenkaan tunnu sopivan. Luonnonjogurtin tai rahkan maustajana se on kyllä ihan tajutonta tavaraa!

Vein kavereille tuparilahjaksi purkillisen ruokosokerista ja vaniljatangosta sekoittamaani vaniljasokeria. Ruokosokerin ja vaniljan tuoksusekoitus oli sen sortin elämys, että taidan unohtaa valmiit vaniljasokerit ja tekaista omaankin hyllyyn purkillisen herkkusokrua.Vaniljaruokosokeri

500 g (luomuraaka)ruokosokeria
1 vaniljatanko

Kippaa sokeri puhtaaseen lasipurkkiin. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi sisältö purkkiin. Sekoita hyvin. Voit pilkkoa vaniljatangon palasiksi ja lisätä palaset purkkiin makua antamaan, sen kokoisiksi kuitenkin että ne on helppo jättää purkkiin sokeria käytettäessä. Sulje purkki tiiviisti.

7 kommenttia:

 1. Onpa hauska idea, kiitos!
  Mäkin olen siirtynyt raakaruokosokeriin täysin, mulla se tosin paakkuuntuu vähän ja sitten purkista välillä plompsahtelee hieman enemmän sokeria kuin oli tarkoitus :) Mutta en kyllä vaihtaisi valkoiseen enää takaisin.

  VastaaPoista
 2. Joo, tästä vois tulla mulle semmonen vakiotuparilahja! :)

  Se paakkuuntuminen on kyllä välillä ärsyttävää, esimerkiksi aamuisin unenpöpperössä rahka-aamupalaa sokerilla maustaessa :D

  VastaaPoista
 3. Mie oon kans kovasti tuumaillu ja pohtinu noita ruskeita sokereita. Sen verran oon ostelluki niitä että vein kaverille uuteen kotiin viemisiksi erikoisempia suoloja ja sokereita. Mikä ero on siis raakaruokosokerilla, intiaanisokerilla, muscovadolla ja fariinisokerilla? Mitä ostan jos haluan semmoisen yleissokerin, lähinnä leivontaan käytettävän? Intiaanisokeria oon maistellu ja se ainaki "raakana" oli melko voimakasta, miten se leivontaan istuu? Kiisseleissä käytän yleensä hedelmäsokeria, mutta eikös noita ruskeita voi käyttää sit ihan kaikkeen maustamiseen?

  VastaaPoista
 4. En oo itekään mikään sokeriekspertti, oon luottanut valinnoissani pitkälti makuun ja oloon, jonka sokeri aiheuttaa. Intiaanisokeri on ns. täysruokosokeria, jota ei käsittääkseni ole käsitelty juuri mitenkään. Siinä on siis tallella paljon enemmän ravintoaineita kuin käsitellyissä sokereissa. Intiaanisokeria oon kokeillut joihinkin leivonnaisiin, ja mulla on vähän sellainen kutina että se ei ehkä toimi ihan kaikessa, mutta saatan hyvin olla väärässäkin. Se antaa vähän semmosen lakritsimaisen maun. Pitäis kokeilla enempi!

  Raakaruoko on intiaania vähän enemmän käsiteltyä, mutta siinä on kuitenkin jäljellä paljon kivennäis- ja makuaineita, joita raffinoidussa valkoisessa ei ole. Raakaruokosokeri vaahtoutuu hyvin ja toimii mun kokemuksen mukaan ihan kaikessa leivonnassa ja ruoanlaitossa. (Luomua) raakaruokosokeria suosittelen just semmoseksi perussokeriksi, jos haluaa vaihtaa kokonaan pois valkoisesta. Sitä voi käyttää kaikkeen maustamiseen ihan huoletta.

  Fariinisokerista en ole oikein varma - toisaalla väitetään sen olevan ns. terveellisempää sokeria, toisaalla taas ihan tavallisesta, jalostetusta taloussokerista ja melassista eli siirappimaisest aineesta sekoitettua tavaraa. Veikkaisin itsekin jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä saan fariinisokerista ihan samanlaisia oireita kuin valkoisesta sokerista.

  Muscavadonkin sanotaan olevan vähemmän käsiteltyä sokeria, johon on jätetty melassia makua ja väriä antamaan. Muscavadosta mulla ei oo kauheesti kokemuksia, mutta se on semmosta fariinin tapaista, pehmeää ja kosteaa, hyvin aromikasta.

  Hedelmäsokerista en ite välitä, se tuntuu nostavan verensokerin hirveetä kyytiä ylös ja samantien alas, samalla lailla kuin valkoinen sokeri. Hunajaa on tietysti kova sana makeuttamisessa, jos ei tarvi vaahdottaa tms.

  Ota ihmeessä kokeiluun joku vähän tummempi! :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta! Pitää testailla varmaan tuota raakaruokosokeria alkuun! Miuta tökkii jotenki tuo valkonen sokeri, ei niinkään että siitä tulis jotenki huono olo tai että se maistuis pahalle. Mutta aina kun sitä johonki laitan (varsinki muksuille) niin on semmonen olo että ei tätä pitäis laittaa. Eli testaillaan siis! :)

  VastaaPoista
 6. Jos valkoisen sokerin korvaa leivonassa ruokosokerilla niin onko reseptin mukainen määrä kuitenkin sama?

  VastaaPoista
 7. Juu, niin olen ainakin itse toiminut. Ruskean sokerin makeus ei ole yhtä imelää ja "hyökkäävää" kuin valkoisen, joten leivonnaiset saattavat ehkä aluksi maistui vähän vähemmän makealta, mutta siihen kyllä tottuu nopeasti.

  VastaaPoista