maanantai 30. elokuuta 2010

Ihan tajuton soppa

Paras ruokablogikamuni Pitkä hehkutti testaamaansa valkosipulikeittoa niin monisanaisesti, etten suurena valkosipulin ystävänä pystynyt kovinkaan montaa päivää pitämään näppejäni erossa reseptistä. Soppaa maistettuani totesin, että nekin päivät olivat liikaa!

Tätä ilosanomaa on pakko jakaa eteenpäin (kiitos Pippurimyllylle reseptin julkituomisesta), sillä en muista, milloin olisin viimeksi syönyt jotain näin hyvää. Makuunsa nähden hyvin helppotekoinen soppa kaipaa kaverikseen ehdottomasti tuoretta persiljaa ja krutonkeja. Tein krutongit ruislimpusta, jonka maustoin - tadaa - valkosipulilla ja persiljalla. Ah. Pakko saada lisää pian.



Valkosipulikeitto
4 annosta

2-3 kokonaista valkosipulia
2 sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
9 dl vettä
4 rkl kasvisfondia (tai 1 - 1 ½ kasvisliemikuutiota)
ripaus rouhittua mustapippuria
ripaus raakaruokosokeria
merisuolaa tarpeen mukaan
2 dl kuohukermaa
1/2 dl tuoretta persiljaa

Paina kämmenellä valkosipuli rikki niin, että kynnet irtoavat. Kaada kynsien päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutaman minuutin kuorimisen helpottamiseksi. Kuori kynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Voit myös käyttää maailman kätevintä turhaketta, valkosipulinkuorijaa. Ostin omani Biltemasta (...) parilla eurolla.

Kuullota valkosipulinkynsiä ja sipulisilppua öljyssä kattilassa, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuri. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia, kunnes valkosipulinkynnet ovat hajonneet. Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella, lisää kerma ja hienonnettu persilja. Kuumenna höyryäväksi.


Ruiskrutongit

viitisen viipaletta ruislimppua
voita
tuoretta persiljaa
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa

Leikkaa leipä kuutioiksi. Kuumenna pannulla voi, lisää valkosipuli ja leipäkuutiot. Anna paahtua rapeiksi ja tummanruskeiksi, lisää persiljasilppu ja ripaus suolaa, sekoita. Koristele soppa krutongein.



9 kommenttia:

  1. Kuolasin nappikselle jo tuota reseptia Kadenvaantoa-blogista lukiessani. Nyt kun jo toinen oijoijoijoi-suositus on plakkarissa, no need to twist my arm - taytyy testata!

    VastaaPoista
  2. Mä en kestä! Kyynel! Ihanaa!! <3

    VastaaPoista
  3. Voi ei. Tollasen hehkutuksen jälkeen on varmaan pakko kokeilla! Mutta heitin juuri viimeisetkin päiväyksensä ohittaneet vehnäjauhot pois, kun ne niitä enää mihinkään käytä.. Voisikohan tätä suurustaa jollain muulla tai kokeilla kokonaan ilman jauhoja? Ei viittis taas seisottaa kahta kiloa jauhoja kaapissa turhan panttina puolikkaan ruokalusikallisen takia, kun ei niitä kuitenkaan tule käytettyä :D

    VastaaPoista
  4. Elli, ei sulla oo enää muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla!

    Pitkä: teen ehkä jo huomenna lisää!

    Kermaperse: uskon että ihan hyvin voit jättää vehnäjauhot pois, ite ainakin teen niin aika usein tämän tyyppisissä tapauksissa. En tiedä miten soppaa vois sitten suurustaa, joku viisaampi saa antaa niksin, mutta ihan varmaan tulee hyvää kokonaan ilman suurustamistakin.

    VastaaPoista
  5. Hienoa, että valkosipulikeiton ilosanoma leviää! :D Itse olen mennyt jo laskuissa sekaisin, montako saavillista tätä on yhteensä tullut tehtyä. Vois syödä vaikka joka päivä, jollei kanssaihmiset joutuisi kärsimään jokapäiväisistä valkosipuliövereistä :)

    VastaaPoista
  6. hyvää tulee myös jos valkosipulit eka paahtaa uunissa ja loput tekee kokolailla samoin.. tulee makeampaa ja kermaisempaa.

    eiku ei se mitään kermaa tai fonjeja edes tarvitse.. maku tulee valkosipuleista

    VastaaPoista
  7. Sanna: Kyllä siinä kieltämättä vähän hengitys tuoksahti kun oli vadillisen sitä herkkua vetänyt. Mutta sekään ei estä mua, taidan tehdä huomenna lisää!

    Aleksi: Joo, hyvä idea, paahdetuista valkosipuleista tulee kyllä ihan sairaan hyvä maku. Pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  8. Nyt kyllä täytyy sanoa että löysin ehkä uuden lempi-ruokablogini tästä ja nyt. Hirmu kauniita kuvia ja reseptit vaikuttaa olevan just omien makunystyröidenikin mukaisia. Täällä tullaan vierailemaan useaan ihan varmasti :) Että kiitosta vaan! Meilläkin saa käydä, vaikka nykyään lähinnä blogissa on vaan makeaa leipomusta, http://patajakattila.blogspot.com

    VastaaPoista
  9. Patavahti: Kiitos :) Kävin jo vastavierailulla, olipa aika kadehdittavan kauniita ja herkullisen kuuloisia leipomuksia!

    VastaaPoista