torstai 19. marraskuuta 2009

Lokakuun viimeisen päivän kekkerit, osa 2

Lisää juhlamurkinaa!

Heti ensimmäiseksi pirskeitä suunnitellessani päätin, että leivon tarjolle leipää. Parin viikon aikana ehdin törmätä noin yhdeksään tuhanteen ihanaan leipäreseptiin, enkä meinannut millään keksiä, minkälaista rieskaa ryhtyisin paakaamaan.

Ainoa leipä, jota kuvittelen osaavani tehdä, on valkosipulisämpylät. Ihan maailman tavanomaisin sämpyläresepti siis, jonne vain on paiskattu valkosipulia (ja useimmiten myös basilikaa) rennolla ranteella. Kerran panin puolen litran taikinaan kahdeksan kynttä ja ruokalusikallisen verran jauhetta, enkä mukamas siltikään maistanut tarpeeksi valkosipulia. Sämpylöitä testaamaan tullut kaverini sen sijaan maistoi. Luulen, että makuaistini saattaa olla valkosipulin suhteen vähän kupsahtanut.


Karkasinpas aiheesta! Siis, miljoonia ohjeita selattuani päädyin lopulta leipomaan pehmeää jogurttileipää Herkkuja ruokapöytään -blogin sämpyläohjeella ja valkosipulitäytteisiä patonkeja. Jälkimmäisten reseptin löysin Yrttipurki maustehyllyssä -blogista. Tein taikinaa tuplamäärän, mutta valkosipulin määrää en uskaltanut tuplata. Ja hyvä niin, sillä patonki oli kertakaikkiaan jytyä tavaraa! Hyvällä tavalla, luulisin, mutta saattaa olla että jonkin verran lemusimme. Ohje oli varsinainen aarre, koukuttavaa tavaraa!



Valkosipulipatonki

puolen litran sämpylätaikina
1 suuri valkosipuli tai pari pientä
kasvismargariinia tai voita
suolaa
basilikaa (tai vaihtoehtoisesti esim. timjamia tai rosmariinia)

Tee sämpylätaikina. Kauli taikina kahdeksi ohueksi suorakulmioksi. Levitä suorakulmion toiselle pitkälle sivulle reilusti rasvaa muutaman senttimetrin levyiselle alueelle.

Purista voin päälle valkosipuli, basilika ja suola. Rullaa taikina pötköksi kääretortun tavoin. Taputtele päät tiiviisti kiinni. Nostata patonkeja tovi ja voitele ne halutessasi kananmunalla.

Paista patongit uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. Sivele tuoreeltaan patonkien pinnalle vähän vettä.


Jogurttileipätaikina yllätti pehmeydellään: kulhossa nousseen taikinan pinta oli sileä kuin vauvan peppu! Pehmeää oli valmis leipäkin, varsin käyttökelpoinen resepti siis. Pari limppua taikinasta leivottuani päätin koettaa, kuinka leipä paistuisi teflon-pintaisessa kuivakakkuvuoassa. Ja hyvinhän se! Tosin pinnan tummuttua jouduin ottamaan leipäkaakun pois uunista ja kippaamaan sen toisin päin ja pellin päälle takaisin uuniin kypsymään lisää. Mutta ai ai että oli helppo leikellä nättejä palasia siitä kaunottaresta!



Jogurttileipä

2 ½ dl vettä
2 ½ dl luonnonjogurttia
pussi kuivahiivaa
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa, sokeria tai siirappia
pieni loraus oliiviöljyä
n. 10 dl sämpyläjauhoja

Lämmitä vesi vähän yli 40-asteiseksi. Lisää joukkoon jogurtti. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää kuivat aineet pikkuhiljaa samalla alustaen, lorauta lopuksi perään tilkka öljyä. Anna kohota vaikka puoli tuntia, paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Leipien kanssa tarjosin voita, muutamaa tuorejuustoa ja kerrassaan ällistyttävää herkkua, Kurpitsamoskan aikanaan vinkkaamaa porkkanatsatsikia. Kyseisen herkun valmisti Kaisa-kaveri, joka muutenkin oli suureksi avuksi kekkerikokkauksen tiimellyksessä.

Porkkanatsatsiki

2-3 porkkanaa koosta riippuen
200 g turkkilaista luonnonjogurttia
valkosipulia
suolaa
mustapippuria

Kuori ja raasta porkkanat. Paista raastetta pannulla hetkisen verran, jäähdytä sitten raaste ja sotke sekaan jogurtti, valkosipuli ja mausteet. Tarjoile minkä tahansa asian kanssa!

Siinä se! Kolmannessa ja viimeisessä kestimerkinnässä esittelen jälkkärit. Nyt on juostava köökkiin, vatsa valittaa nälkäänsä!

4 kommenttia:

  1. Porkkanatsatsiki kuulostaa oivalta! Mistähän saisin tarmoa siirtyä köökin puolelle..
    - Noora

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä tosi hyvää, ja monikäyttöistä, aika pettämätön tuoreen leivän päällyste! Ja valmistuu nopeesti, et siis tarvitse paljoakaan tarmoa. :)

    VastaaPoista
  3. Vau, valkosipulipatonkisi näyttävät hienoilta! Täytyisi taas pitkästä aikaa tehdä niitä, ovat hurjan hyviä! Vaikka sinne sisään pistää aivan valtavasti valkosipulia, niin se on jännä, että maku on silti aika mieto, ainakin oman kokemukseni mukaan.

    Porkkanatsatsikia pitää kokeilla, saakohan siihen tarpeeksi makua jos ei kuumenna porkkanoita? En haluais..

    -- an yrttipurkki-blogista

    VastaaPoista
  4. Sun valkosipulipatonkeihin verrattuna nuo mun näyttävät kyllä paljon vähemmän kauniilta ja rustiikkisilta. :)

    Valkosipulin maku tosiaan kyllä laimenee uunissa, mutta olikohan mulla jotaki ekstratujua tavaraa kun tuntuu että niistä tuli TOSI valkosipulisia. Ja mää en yleensä valkkarin suhteen pienestä hätkähdä!

    Porkkanatsatsiki on tosi herkkua, suosittelen. Luulen, että paistamisen pointti on porkkanaraasteen pehmentämisessä, ei se varmasti juurikaan makuun vaikuta. Niin että testaapa ja kerro millaista tuli, vitamiinit paremmin tallella ainakin!

    Ps. Blogisi on mainiota luettavaa. :)

    VastaaPoista