maanantai 7. joulukuuta 2009

Kookosvihaajan kookosunelma


Nappasin viime viikolla kouraani aiemmin mainostamani Market Vegetarian -kirjan ja hetken ohjeita selailtuani päätin testata, miltä maistuisi bataatti-kookoskeitto thai-pestolla ryyditettynä. Kookos on aina ollut mulle vähän inhottava asia, varsinkin leivonnaisiin lisättynä. Kookoshiutaleet eivät tästä kidasta alas mene, ja niin ollen olinkin hyvin pitkään erittäin varovainen myös kookosmaidon suhteen.

Kerran jonkin tulisen ruoan osana kookoamaitoa maistettuani jouduin kuitenkin pyörtämään pääni, enkä nykyään ole ollenkaan niin kookosvastainen. Piña coladassakin kookosmaito maistuu pelkästään ihanalta. Ja neitsytkookosoliiviöljy se vasta hyvää onkin! Niin pitkälle en kuitenkaan ole vielä päässyt, että niitä hiutaleita tai ylikamalia Bounty-patukoita (ja jäätelöä, oi miksi?) söisin. Ehkä joskus, tai toivottavasti ei.

Kookosmaitoa tähän soppaan joka tapauksessa tuli, ja päälle erittäin herkullista thai-pestoa. Vaihdoin maapähkinät pinjansiemeniin, mikä ehkä vähän haalisti thaikkufiilistä, mutten jostain syystä yhtään välitä maapähkinöiden mausta. Tuoreesta korianterista sen verran, että kaupasta ostamani puska ei haissut saati maistunut juuri yhtään millekään muulle kuin nurmikolle, mut ei se mitään! Semmosia ne kasvihuoneyrtit tuppaa olemaan.

Syysjuhlien yhteydessä mainitsemani mainio bataattikeitto kyllä ehkä vähän häviää tälle herkulle, ja ihan varmasti juuri kookosmaidon ja peston tähden. Suosittelen varauksetta!




Bataatti-kookoskeitto thai-pestolla

1 rkl oliiviöljyä
500 g bataattia, kuorittuna ja paloiteltuna
1 iso punasipuli
1 rkl punaista thaicurrytahnaa
5 dl kasvislientä
5 dl kookosmaitoa

Pesto:

100 g suolattomia maapähkinöitä (vaihdoin nämä pinjansiemeniin)
2 valkosipulin kynttä
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 isoa vihreää chiliä, siemenet poistettuna ja paloiteltuna (huijasin ja käytin vihreää chilijauhetta)
1 pieni nippu tuoretta korianteria
1 kourallinen tuoretta minttua (korvasin kuivatulla)
1 kourallinen tuoretta basilikaa (olis voinut laittaa thai-basilikaa, tuli vasta nyt mieleen)
2 rkl soijakastiketta tai thaimaalaista kalakastiketta
2 rkl sitruunan mehua
1 rkl "pehmeää ruskeaa sokeria" (käytin intiaania)

Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Lisää pilkotut bataatit ja sipuli, peitä kattila osittain kannella ja paista lohkoja 15 minuuttia välillä sekoitellen. Kun lohkot ovat pehmenneet ja alkavat ruskistua, vähennä lämpöä ja lisää currytahna sekaan. Kuumenna 3-4 minuutti niin, että tahna kiehahtaa nopeasti. Lisää osa kasvisliemestä ja kookosmaidosta ja anna kiehahtaa.

Surauta soppa sileäksi sauvasekoittimella ja lisää nesteitä tarpeen mukaan. (Ohjeen nestemäärä on ehkä vähän yläkanttiin, joten kertaheitolla nesteitä ei kannata sekaan lorauttaa.)

Valmista pesto laittamalla kaikki ainekset kulhoon ja sauvasekoittamalla ne tahnaksi. Kauhottuasi keittoannoksen lautaselle lusikoi päälle reilusti pestoa ja nauti heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti