perjantai 29. tammikuuta 2010

Sekaisin vuoista


Terve! Olen ihan koukussa, eikä nyt ole kyse suoranaisesti mistään ruoasta, vaan eräästä ruoanlaittovälineestä. Oikeastaan on kyse välineistä, 14 kappaleesta sellaisia.

Joulupukki toi minulle rasiallisen erivärisiä, silikonisia muffinivuokia, enkä oikeastaan kykene pitämään näppejäni erossa niistä. On olemassa aika ennen muffinivuokia ja aika niiden jälkeen - en aikaisemmin omistanut minkään sortin muffinivuokia tai -vuokaa.

Kaikkihan tietävät, että pelkillä paperivuoilla muffinien onnistumisprosentti on lähempänä nollaa kuin sataa, mistä johtuen en juuri koskaan jaksanut väsätä muffineita. Pukinkontista paljastuneen silikoniarmeijan myötä en juuri kauhean paljon muuta kokkaisikaan kuin erilaisia, makeita ja suolaisia palleroita!



Muffinssien suhteen olen tähän saakka ollut aikamoinen räveltäjä, sillä en muista että olisin koskaan saanut niitä nousemaan vuoan reunojen yläpuolelle ilman, että puolet tavarasta lojuu uunista tullessaan pellillä. Ensimmäiset vuokamuffinsitkin olivat varsin lässähtäneitä, joten päättelin vain olevani kerrassaan surkea muffinssikokki. Näiden viimeisimpien kohdalla kuitenkin tapahtui jotain radikaalia, ne nousivat! Syytä siihen en kyllä tiedä, pitänee toivoa ilmiön toistuvat ensi kerrallakin.

Resepti on napattu Lontoosta ostamastani The Hummingbird Bakery Cookbookista. Itseasiassa nämä muffinsit eivät ole muffinseja, vaan kuppikakkuja, banaani-sellaisia. Erittäin herkullisia, varsinkin tomusokeri-philadelphiakuorrutuksella. Vetelimme koko satsin naamaan kahden päivän aikana, naa-am.


Banaanikuppikakut

n. 2 dl jauhoja (Lidlin sämpyläjauhoilla mennään)
1 2/3 raakaruokosokeria
1 rkl leivinjauhe
1 tl jauhettua kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus suolaa
80 g voita
1 dl täysmaitoa
2 munaa
2 banaania

kuorrute:

200 g Philadelphia-juustoa
tomusokeria niin paljon, että tahna on tönkköä
sitruunamehua maun mukaan


Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää sekaan huoneenlämpöinen voi, sekoita niin, että koostumus on hiekkamaista. Lisää seokseen maito samalla vatkaten. Lisää vielä munat yksitellen ja samalla taikinaa vatkaten. Lopuksi sekoita mukaan muussattu banaani. Lusikoi taikina vuokiin (niin, että reilu 2/3 vuoasta täyttyy), paista uunissa 170 asteessa 20 minuuttia.

Valmista kuorrute vatkaamalla sekaisin tuorejuusto ja tarvittava määrä tomusokeria. Lorauta sekaan sitruunamehua makua antamaan. Jätä kuorrute tönköhköksi. Lusikoi täyte jäähtyneiden kakkujen päälle, koristele strösseleillä ja pähkinöillä. Kuppikakut ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä, aromit muhineina ja jääkaappikylminä.

15 kommenttia:

  1. En varmaan minäkään malttaisi pitää näppejäni erossa noin suloisista muffinsivuoista! Ihania <3

    Mulla on vaan sellainen tylsä muffinsipelti, musta tefloninen. Kyllä se asiansa ajaa mutta tuommoiset värikkäät silikoniset olisivat vaan paljon herttaisempia.

    VastaaPoista
  2. Eikö ookki? :) Oulun joulupukki ne mulle toi, joten jostain sieltä ne on ehkä luultavasti hankittu. Eikun metsästämään siis!

    VastaaPoista
  3. Ihania muffarikuvia! Ja ihanko totta silikonilla onnistuu? Itse kuulun paperi- ja teflonkupposten ääressä epäonnisiin ährääjiin.

    Jos näin on, niin johan vaan lähden ottamaan silikonit;)

    Herkullisen tuntuinen ohje myös, kokeiluun! Tönkkötomua pintaan, jee!!!

    VastaaPoista
  4. Kyllä vaan, onnistuu! Pitävät taikinan takuuvarmasti reunojensa sisällä :)

    Lähepä heti silikoonikaupoille, en tiedä mistä nuo värikkäät ovat peräisin mutta löysin Stockmannilta noita mustia, kun piti saada pari vuokaa lisää.

    Banaani tekee muffinseista hirmu pehmeitä ja meheviä. Tönkkötomu taas on muuten vaan ehdoton juttu! :)

    VastaaPoista
  5. Minullakin on tuollaisia iloisen värisiä muffinivuokia,ja totta tosiaankin,niihin ihastuu todella! Hyvältä kuulostavat muffinit!

    VastaaPoista
  6. Kerrassaan ihania eikö vaan! Löysin tänään eräästä keittiötarvikekaupasta samanlaisia, mutta pastellivärisiä... Maltoin kuitenkin jättää ne hyllyyn, ehkä on ihan hyvä pysytellä tuossa 14 muffinin kerta-annoksessa :D

    VastaaPoista
  7. Itselläni on pomminvarma mustikkamuffinssiresepti, jota jakelen auliisti. Annan vaikka sitten kun nähdään livenä jos haluat. Emman synttäreiden kunniaksi kuorrutin ne vaaleanpunaisella (teemana oli Barbapapa ja kaikki tarjottava oli vaaleanpunaista..) tuorejuusto-tomusokerikuorrutuksella ja toimi hyvin.

    Paperivuoista sen verran, että se korkeampi malli, amerikan muffinssi tjtn, toimii ja kakkuset kohoaa. Itse laitan paperivuoat aina muffinssivuokaan (tai peltiin, mikä lienee oikea nimike?).

    Tänään, jälleen 5-vuotiaamme kunniaksi, paistoin muffinssit aivan hurmaavissa, törkeän hintaisissa, vaaleanpuna-valkopallollisissa paperivuoissa jotka hoksasin yhdestä nettikaupasta. Ne oli kunnon kamaa, paperi oli ryhdikästä kuin mikä ja tulos suorastaan pro. Koko komeuden päälle ripottelin vielä helmiäiskuulia, oli siinä synttärivierailla silmänruokaa kerrakseen.

    VastaaPoista
  8. Oon huomannut, että ne tukevat paperivuoat, joihin edellinen kommentoija viittaa, toimii hyvin. Ja se, että sekoittaa/vatkaa takinaa mahdollisimman vähän. Mut pakko saada noi silikonimuotit!

    VastaaPoista
  9. heidi.b: Pomminvarmaa muffinssireseptiä tänne kiitos! :)

    Mulla on ollu käytössä justiinsa niitä amerikanmuffinssivuokia, mut ne on kyllä semmosta löysää haperoa. Semmosessa muffinssipellissä homma varmasti toimii mut kun ei mulla ole ollut semmoistakaan :(

    Mä näin eilen yhessä keittiökaupassa kaikkia ihania kukikkaita ja kuvioituja paperivuokia, sikahintaisia toki. Ja sit siellä oli myös sydämen ja tähden muotoisia silikonimuotteja, ah!

    Synttärisankari saa kyllä olla ylpeä äidistään, monilla ois vaan pakastealtaan prinsessakakku... :)

    VastaaPoista
  10. Anuka: mä en oo tainnu semmosiin tukeviin paperivuokiin törmätäkään, tai sitten en vaan osaa! Mutta kyllä noi silikoniset on joka tavalla ihanat, maksavat aika nopeasti ittensä takas :)

    VastaaPoista
  11. Oli joo aika syömingit synttäreillä. Ja ne muffinssit oli vaan oheisjuttuja, itse kakku oli Barbapapan muotoinen, mascarpone-vadelmatäytteellä. Päälinen oli sokerikuorrutetta, yksityiskohdat tein sokerimassasta ja elintrviketussilla. Aikamoista Kinuskikissailua tosiaan.

    VastaaPoista
  12. Tais olla meillä sama joulupukki, mäkin sain tollaset! Mutta olin jo tyystin unohtanut ne, kun tuun vaan vihaseksi täällä leipoessani. Joudun aina syömään kaiken itse :(.

    Pitääpä testata!

    VastaaPoista
  13. Pistäs Heidi Kinuskikissan varjoblogi pystyyn!

    Nooraino: testaa! Mä en onneks joudu syömään kaikkea yksin, se ois kyllä mun tuho :D

    VastaaPoista
  14. Näitä Jannan omistamia saa tai sai ainakin ennen joulua kohtuuhintaan Jyskistä. Paikka, josta en olisi ihan heti lähtenyt muffinivuokia metsästämään (mutta onneksi sain ystävällisen vinkin luotettavalta taholta).
    heidi.b: Meilläkin oli sattumalta viime viikonloppuna barbabileet, 3-vuotiaan kunniaksi. Vaaleanpunaisella barbakakulla, muffinsseilla ja tarjottavilla mentiin mekin :)
    Mahtaisiko mustikkamuffinssireseptiä liietä minullekin asti?
    t. toinen vuokiinsa addiktoitunut...

    VastaaPoista
  15. Toi Jyski on kyllä hämmentävä paikka, sieltä löytyy näemmä mitä vaan!

    Barbababa-bileet on siis kovassa huudossa just nyt!

    VastaaPoista