maanantai 24. tammikuuta 2011

Syntinen salaatti

Salaatti-inspiraatiotyhjiössä kelluskellessaan on mahtavaa törmätä reseptiin, joka saa saman tien veden kielelle. Niin kävi viime viikolla, kun eteeni osui mainion Hannan mainiossa blogissaan ylistämä talvisalaattien kuningas. Avokadosta, paahdetuista porkkanoista ja siemenistä kasattu mausteinen salaatti kuulosti juuri siltä mitä olin kaivannutkin - erilaiselta.

Salaatti ilman tomaattia ei ole salaatti -ajattelu on ollut varsin vankka uskomus päässäni (samaista asiaa ovat pähkäilleet Pastanjauhajatkin), mutta täytyy kyllä myöntää, että vielä tomaatittomuuttakin vaikeampaa minun on toisinaan ollut uskoa, että salaatti ilman minkään sortin juustoa voisi olla herkkua. Aika ahdasmieliseksi sitä itsensä on totuttanut!

Tämä Jamie Oliverin kynäilemä resepti ravistelee rankasti pahimmankin tomaatti- ja juustohiiren paatuneita salaattikäsityksiä. Avokadon, jeeralla ja chilillä maustetun porkkanan, rapeiden siementen ja täyteläisen ranskankerman yhdistelmä oli aika syntinen kokemus.

Alkuperäinen resepti kehotti repimään salaatin sekaan paahdettua vaalea leipää, mutta kuten Hannakin, skippasin minäkin karppipäissäni leivän, ja paistoin tilalle pari siivua pekonia. Huh, miten herkullinen ateria. Eipä vaan ole porkkana kenties koskaan maistunut yhtä hyvältä.

Mikäli ruokavalio antaa myöden, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan salaattia pekonilla.




Talvisalaatti vailla vertaa
(neljälle, mutta kyllä se kulho aika vaivatta kahdestaankin tyhjenee)

400-500 g pienehköjä luomuporkkanoita
2 tl kokonaisia juustokuminansiemeniä (tai saman verran jauhettua juustokuminaa)
1-3 kuivattua pientä chiliä
luomumerisuolaa
luomumustapippuria
ripaus raakaruokosokeria
2 valkosipulinkynttä
2 tl kuivattua timjamia
oliiviöljyä
puna- tai valkoviinietikkaa
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
2-3 kypsää avocadoa
2 kourallista hyviä salaatteja (käytin friseetä, rucolaa ja ruukkujääsalaattia)
1,5 dl ranskankermaa
4 rkl paahdettuja siemeniä (kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä esimerkiksi)
( ½ pakettia pekonia)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori porkkanat ja halkaise ne pituussuunnassa puoliksi. Keitä porkkanoita suolavedessä sen verran, että haarukka uppoaa niihin hieman, älä kuitenkaan kypsiksi. Valmista sillä aikaa mausteseos: murskaa juustokuminan siemenet, chilit, pippurit ja suola. Lisää valkosipuli ja timjami ja sekoita tahnaksi. Kaada sekaan reilusti oliiviöljyä ja tilkka puna- tai valkoviinietikkaa, sekoita tasaiseksi.

Asettele porkkanat pötköttämään vierekkäin uunivuokaan ja kaada mausteseos päälle. Aseta halkaistut sitrushedelmät porkkanoiden vierelle leikkuunpinta alaspäin. Paahda uunissa 15-20 minuuttia, ei haittaa, vaikka porkkanat saisivat ihan vähän väriäkin. Paahda sillä välin kuivalla pannulla siemenet ja mikäli käytät pekonia, paista ne pannulla rapeiksi.

Kuori avokadot ja leikkaa ne siivuiksi. Purista sitruunan ja appelsiinin mehut avocadoille. Revi kulhoon reilusti salaatteja. Kippaa jäähtyneet porkkanat ja avokadot salaattien päälle. Ripottele päälle siemenet ja pekonit. Kaada sekaan uunivuoan pohjalle jäänyt mausteliemi, lisää öljyä, mausteita ja etikkaa jos tarpeen. Sekoittele varovasti. Ripottele päälle reilusti ranskankermaa, syö - ja olet koukussa.

6 kommenttia:

  1. Oijoi. Nyt on kylla niin syntisen hyvan kuulonen salaatti etta on pakko keksia joku tekosyy varkata. Ehkei ihan arkena jaksa makaroonilatikkoa kummempia tehda, mutta tama salaatti voisi toimia hyvana syyna kutsua viikonloppuvieraita. (ja syoda koko salaatti yksin - tuokoot omat ruokansa :P)

    VastaaPoista
  2. Joo, omat eväät mukaan on oikein hyvä periaate tän salaatin kohdalla. Kyllä Oliverin Jamppa vaan osaa!

    VastaaPoista
  3. Jes, todellakin uudenlainen salaattiohje! Sinänsä ennakkoluulottomalle puolisolleni on jäänyt muutamia ruoka-ainevammoja jostain lapsuudesta, joista avokado on yksi (sen sijaan mm. äyriäiset ja sisäelimet ovat ihan ok), joten mun osaltani tää vaatii soveltamista. Tai valmistamista silloin, kun poikaystävä huitelee muualla?

    T. openupyourheart-Anna

    VastaaPoista
  4. Ruoka-ainevammansa kullakin, ite en esimerkiks pysty syömään sieniä. Mitähän avokadon tilalle keksis? Se on tässä salaatissa semmonen pehmentävä ja täyteläistävä elementti. Tai sit valmistat tätä jonain ihanana yksinäisenä iltana ja syöt koko kulhollisen yksin!

    VastaaPoista
  5. Pakko saada tätä. Ilman pekonia.

    VastaaPoista
  6. Suosittelen. Ilman pekoniaki saletisti taivaallista.

    VastaaPoista