Toivon, että jälkipolvi tajuisi pysytellä erossa kevyttuotteista ja nauttisi elämästään sen sijaan aidolla voilla, täysrasvaisella kermalla ja muilla luonnollisilla tuotteilla. Kevyttuotteet ovat pöljä ja vastenmielinen 2000-luvun vitsaus, joiden avulla ihmiset kuvittelevat elävänsä terveellisemmin, mutteivät ilmeisesti tule ollenkaan ajatelleeksi, mitä kaikkea ylimääräistä, epämääräistä ja jopa myrkyllistä samalla itseensä syytävät.
Terveellisyys on kevyttuotepelleilystä kaukana. Kun kaikkea vetää kohtuudella ja ruokaa tekee sydämellä, ei kevytkermoja ja kevytlevitteitä tarvita mihinkään.
Suomalainen ruokakulttuuri ei ole yhtä kuin 2-prosenttinen kevytkerma. Suomalainen ruokakulttuuri on kirnuvoita ja täysmaitoa. Jos ette usko, kysykää mummoiltanne!
Näin on, mää uskon! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - itsekin vielä pari vuotta sitten ostelin tyytyväisenä aspartaami-liivatejogurtteja ja rasvattomimpia mahdollisia margariineja ynnä "kermoja"...
VastaaPoistaSama juttu - kyllä munkin kaapista vielä joskus kolmisen vuotta sitten löytyi jotain kevytkermoja ja muuta roskaa. Mut ihan kamaliltahan ne maistui. Rasvakammolla ja kevyttuoteaivopesulla on kyllä tässä maassa aika pelottava teho.
VastaaPoistaHear hear !
VastaaPoistaPaula Heinonen antoi muutama vuosi sitten hienon leviteohjeen kun kysyttiin, että mitä leivälle sitten pannaan jos ei käytetä kevytlevitteitä. Näin se menee: pannaan astiaan kolmea asiaa samat määrät: suolaatonta voita, oliiviöljyä ja vettä. Lisätään vähän suolaa ja jos tahtoo niin valkosipulia. Muusataan sauvalla ja kauhotaan sitten tarjoiluastiaan. Pannaan jääkaappiin ja annetaan kylmentyä.
VastaaPoistaTämä on hyvää ja suht prosessoimatonta kamaa. Itse en enää käytä sitä valkosipulia kun se muutaman päivän päästä alkaa maistumaan pistävältä ja muutenkin olen mieltynyt tähän voin ja oliivin herkkään makuyhdistelmään.
Aamen! Erittäin hyvin todettu! (Ja tuo tee-se-itse margariinin kikka on erittäin hyvä- tuoreyrttejäkin voi laittaa maun mukaan sekaan..)
VastaaPoistaItse olen myös käyttänyt paljon kasvirasvavalmisteita laktoosi-intoleranssin takia, ja arvon lähes päivittäin käyttäisinkö superteollista soijakermaa vai laktoositonta kuohukermaa. (Vähäsen aiheen viereltä: on jännä, miten moni ekologisista syistä kasvissyöntiään perusteleva käyttää surutta ulkomailta rahdattuja pitkälle jalostettuja kasvirasvavalmisteita ja jättää kotimaisen kerman hyllyyn.. olisi mielenkiintoista nähdä jotain tarkempaa laskelmaa siitä kumpi olisikaan se fiksumpi valinta!)
Voi, kun kaupasta saisi ihan rehellistä kirnupiimää! Tuskastun aina etsiessäni leivontapiimää vähärasvaisten & terveysvaikutteisten juomien joukosta.
VastaaPoistaNyt mää hoksasin, miksi jääkaapissa oli kaksi niin huonosti pakattua voikimpaletta!
VastaaPoistaTämä täysrasvaisten tuotteiden viimeaikainen hypetys tuntuu kummalliselta, sillä se ei ota huomioon lainkaan suomalaisten surkeaa geeniperimää, joka jo itsessään altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Itselläni on myös sukurasitusta kyseisille taudeille, joten en voisi koskaan ottaa noin huoletonta linjaa ruokailussani.
VastaaPoistaLuulen, että suomalaisten sydän- ja verisuonitautien määrä alkaa jälleen nousta, mikäli tätä rasvaintoilua ei saada kuriin. Itse en voi syödä määrättömästi tyydyttyneitä rasvoja, vaan joudun tarkkailemaan rasvojen laatua ja käymään esimerkiksi kolesterolikokeissa muutaman vuoden välein. Ja olen alle 30-vuotias. Meitä vastaavia "geenivammaisia" on suomalaisista varmaankin enemmistö, valitettavasti.
-Penni
Anonyymi: olen pari kertaa tehnyt voista ja öljystä leivänpäälistököttiä, tosi hyvää!
VastaaPoistaAhmija: Jep! Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, mikä sitten lopulta on se ekologisin tapa syödä.
Penni: Täysrasvaisten tuotteiden kasvava suosio verrattuna kevyttuoteiden suosioon on mun mielestä pelkästään positiivinen asia. Eri juttu sitten onkin ruokavalio kokonaisuudessaan: jos se koostuu karrikoidusti pelkästään perunasta, lihasta ja voista, ollaan ihan harhateillä ja ihan varmasti riskeerataan oma terveys. Väitän, että sydän- ja verisuonitautiperimästä kärsiville kevyttuotteet eivät tuo parempaa terveyttä ja pelastusta sydän- ja verisuonitaudeilta. Oma mielipiteeni on, että homma kosahtaa nimenomaan siinä, että ruokavalio ylipäätään on ihan vääränlainen - paljon huonoja hiilihydraatteja, vähän vihreää ja ylipäätään tuoretta, vähän proteiinia, runsaasti lisäaineita, marinaadeissa lilluvia lihoja, puolivalmisteita, valkoista sokeria ja leipää. Väitänkin siis, että jos ruokavalio on muilta osin kunnossa, voi aivan hyvin syödä voita silloin kun haluaa ja käyttää maitotuotteista ainoastaan täysrasvaisia versioita. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että esimerkiksi joka päivä pitäis tehdä ruokaa, johon käyttää desikaupalla kuohokermaa. Juuri niin kuin sanoitkin, määrättömästi ei mitään kannata eikä voi syödä.
Itse en halua syödä kevyttuotteita siksi, että en halua kehooni esimerkiksi fosfaatteja, keinotekoisia makeutusaineita ja muita lisäaineita, joilla rasvan puutteesta kärsivien tuotteiden koostumusta ja makua on jouduttu paikkaamaan. Olen ihan varma, että tällaisten aineiden pitkäaikaisvaikutukset selviävät meille vielä jonain päivänä, enkä yhtään ihmettelisi, jos seurauksina olisi vaikkapa sydän- ja verisuonisairauksien lisääntyminen.
Asia on aika monitahoinen ja hankala. Minua kiinnostaisi nähdä ne luotettavat tutkimukset, jotka osoittavat, että kevyttuotteilla on vältytty sydän- ja verisuonitaudeilta. Samoin kiinnostaisi tietää, kuinka monella korkeaa kolesterolia potevalla kolesteroliarvot _oikeasti_ laskevat kananmunien välttelyllä ja benecolilla. Tiedän useamman ihmisen, jotka ovat vuosia kärsineet geneettisistä syistä korkeasta kolesterolista ja toimineet, kuten yleisesti neuvotaan (benecolia, kevyttuotteita) ilman, että kolesteroli on laskenut. Kun he sitten ovat muuttaneet ruokavaliotaan vähähiilihydraattisempaan suuntaan ja ryhtyneet käyttämään täysrasvaisia maitotuotteita, on kolesteroli lähtenyt laskemaan.
Rosmariini: Joo, piimä on kyllä varsinainen ongelma! Ei täysrasvaista semmosta kyllä meinaa löytää mistään. Mutta mitä ihmettä on se kokkelipiimä, jota ainakin täällä on joka kaupassa?
VastaaPoistaJanna, olen ihan samaa mieltä. Ja eihän näitä täysirasvaisia tuotteita tarvitse kilokaupalla syödä. Itselläni on tapana käyttää kuohukermaa, jota jatkan maidolla. Ns ruokakermat ovat järkyttävän makuisia. Mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa mahdollisimman monipuolisesti.
VastaaPoistaHyvä toivomus!
VastaaPoistaPennin kommenttiin täytyy vielä sanoa; Musta olisi hyvä, jos tyydyttyneiden rasvojen ongelmaa ei yritettäisi ratkaista kevyttuotteilla, vaan pehmeisiin rasvoihin vaihtamalla ja tarpeen mukaan soveltamalla.
Eli yksinkertaistettuna sellainen, joka perimänsä vuoksi tahtoo välttää kovaa rasvaa, tekee enemmän välimerellistä / aasialaistyyppistä öljyyn perustuvaa ruokaa pohjoiseurooppalaisen/-amerikkalaisen, voihin ja maitovalmisteisiin perustuvan sijaan. Tai käyttää esimerkiksi leivonnassa voin sijaan öljyä - se kevytmargariinivalmiste jääköön sikseen.
Ja itse oon esim. sitä mieltä, että rasvaton maito ja 1% viili ovat vallan hyviä tuotteita vaikka kevyitä ovatkin - niissä ei rasvaa ole yritetty paikata millään muulla, kuten jo ainesosaluettelo kertoo. Ikäviä kevyttuotteita taas ovat sellaiset, jotka on rakennettu hämäämään ja muistuttamaan jotain muuta kuin mitä ovat, kuten jo ainesosaluettelo kertoo.
Mutta nää on mielipidejuttuja, jos mitkä, tosiaan.
Anne: Jep, kyllä sen maussa huomaa!
VastaaPoistaAnna: Erittäin hyvä kommentti, just noin itsekin ajattelen. En mäkään suinkaan tee kermasta ja voista ruokaa joka päivä, mutta silloin kun resepti sellaisia vaatii, käytän ihan varmasti. Leivonnassa öljy on monesti parempi kuin voi, koska jättää taikinan pehmeämmäksi. Esimerkiksi porkkanakakku on taatusti parempaa öljyllä kuin voilla tehtynä.
Mäkin syön Ehrmannin vähärasvaista rahkaa, sillä rahka kai on luonnostaankin aina vähärasvaista (?), eikä tuotteeseen ole lisätty mitään ylimääräistä.
Mielipiteet jakava tämä rasva-asia!
Kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä rasvoilla on todettu olevan terveydelle hyväksi jo monta kertaa ja ensimmäisen kerran ehkä vuosikymmeniä sitten. Tässä linkki tutkimukseen, joka on meta-analyysi, eli se yhdistää monta aiempaa tutkimusta aiheesta ja kerää niiden tulokset yhteen. Kovien rasvojen korvaaminen perhmeillä vähentää sydäntapahtumien määrää 19%.
VastaaPoistahttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843598/?tool=pubmed
Benecol ja muut kasvistanolit vähentävät tutkitusti kolesteroli ja tämän näkyy myös niitä käyttävien ihmisten kolesterolikokeissa. Saman tekevät kovasti kiistellyt statiinit, jotka ovat ihmiselle hyväksi.
Tästä asiasta voisi jatkaa vaikka kuinka paljon, mutta jätän sen jokaisen omaksi tehtäväksi.
Kummalinen ilmiö mielestäni on se, että tutkimuksiin perustuva, tällä hetkellä oikeasti katsottu tieto vaikuttaa ihmisistä tylsältä ja he haluavat välttämättä jotain muuta. Luoda oman uskomuksen, ja odottaa että se todetaan oikeaksi. Lisäaineet on tavallisia proteiineja tai vitamiineja, jotka saavat tuotteen säilymään pidempään. Ilman niitä, tuotteeseen syntyy helpommin esim. bakteerikasvustoa, joka saa aikaan monenlaisia sairauksia. Lisäaineilla ei ole paljoakaan vaikutusta sairastamiseen negatiivisessa mielessä, mutta ne estävät monta sairautta ja tehostavat tuotantotaloutta. Alkoholi ja tupakka ovat yksi keskeisimpiä sairastumista aiheuttavia tekijöitä, mutta koska niiden välttäminen on tylsää, ihmiset keksivät toisen aineen jota välttää. Elämäntavat menevät nurinkurin.
Valitettavasti tutkimustulosten perusteella se tylsin on se terveellisin: kuitupitoisia hiilihydraatteja, pehmeitä rasvoja, vähärasvaista lihaa, paljon kasviksia ja hedelmiä, vältä päihteitä ja urheile paljon!
Kirjoitin pitkän vastauksen, joka sitten katosi. Niinpä yritän vastata "lyhyesti":
VastaaPoista-kannattaa lukea tosta yltä Annan kommentti, joka tiivistää hienosti sen, mitä minä ja varmasti moni muukin aidon voin ja täysrasvaisten tuotteiden puolesta puhuva ajattelee. Tarkoitus ei siis todellakaan ole korvata pehmeitä rasvoja kovilla, vaan käyttää niitä edelleen runsaasti, ja korvata kevyttuotteet täysrasvaisilla tuotteilla. Ihmisten kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, miten meitä noiden pehmeiden kasvisrasvojen nimissä huijataan: monet kasvisrasvavalmisteen nimellä myytävät tuotteet sisältävätkin juuri kovia eläinrasvoja ja lisäksi läjän lisäaineita. Pointtini tämän voihehkutuksen takana onkin, että kevyttuotteilla ei kenenkään terveyttä paranneta.
- En oikein tiedä, mitä tarkoitat tuolla, että lisäaineet ovat proteiineja tai vitamiineja? Osa sekä luontaisista että synteettisistä lisäaineista aiheuttaa yliherkkyyksiä. Vaikka niiden turvallisuutta tutkitaan ja jokin lisäaine hyväksytään, koska se ei pieninä annoksina aiheuta terveyshaittoja, on vaarana kuitenkin se, että suuria määriä esimerkiksi eineksiä tai kevyttuotteita nauttivat saa kehoonsa liikaa lisäineita. Monien eri lisäaineiden yhteisvaikutuksista ei kaiketi ole hirveästi tutkimuksia, mikä on mielestäni epäilyttävä juttu, varsinkin, kun lisäaineita tulee koko ajan lisää.
-osa luonnollisista lisäaineista on ihmiselle yliherkkyyttä aiheuttavia ja haitallista: sulfiitit ja bentsoehapot esimerkiksi. Luonnollinen lisäaine ei siis ole sama asia kuin terveellinen, mikä saattaa olla varsin yleinen lisäaineisiin liittyvä harha.
- mainitsemasi alkoholi ja tupakka todella ovat suuri syy moniin sairauksiin. Kenellekään ei kuitenkaan liene epäselvää, että ne ovat haitallisia, mutta monille epäselvää on se, että kevyttuotteet eivät välttämättä ole terveellisiä.
- lisäaineiden haitallisuuden lisäksi kyse on halusta syödä aitoa ruokaa. Itse en halua maksaa tuotteesta, jossa on hirvittävä määrä erilaisia lisäaineita, mikä tarkoittaa sitä, että itse raaka-aineita on vähemmän. Syön mielummin sellaisia tuotteita, jotka eivät tarvitse rivikaupalla lisäaineita itseensä. Kevyttuotteet eivät valittettavasti juuri koskaan sisällä vain kahta, kolmea ainesosaa. Esimerkiksi marinoiduissa fileesuikaleissa runsaasti lisä- ja väriaineita sisältävällä marinadilla peitetään usein lihan huonoa laatua ja sitä, että fileen lisäksi sekaan on heitetty ties mitä eläimen jämäosia.
- mainitsemasi tylsä ruokavalio ei ole mielestäni ollenkaan tylsä, vaan hyvin pitkälle sellainen, mitä itsekin noudatan. Kevyttuotteet eivät kuitenkaan kuulu tuohon listaan.
- sellainenkin asia mietityttää, miksi kevyttuotteita ei juurikaan käytetä Pohjoismaiden ja Pohjois-Amerikan maiden ulkopuolella. Ja juuri niissä maissa joita kevyttuotteet ovat suosittuja, on eniten ylilihavuutta, sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää. Asioiden välillä lienee jokin yhteys.
- lopulta kyse on oikeastaan vain halusta syödä mahdollisimman aitoa ruokaa. Onneks jokainen voi itse päättää, mitä kaupasta ostaa.
Aikakauskirja Duodecim
VastaaPoista2001;117(1):103-106
Pirjo-Liisa Penttilä
"Bentsoehappoa saadaan eniten laimennettavista mehuista. Bentsoehapon ADI-arvo ylittyi edellä mainitussa tutkimuksessa 3–9 %:lla iän mukaan. Muiden maiden tulokset ovat samansuuntaisia, vaikka nitriitin saanti on jäänyt muualla vähäisemmäksi. Sulfiitin saanti ei ole sen sijaan Suomessa ongelma. Meillä rikkiyhdisteitä runsaasti sisältävien hedelmien käyttö on vähäistä ja viiniä kulutetaan vähemmän kuin monissa muissa EU-maissa."
Bentsoehappoa on luonnostaan lakassa, puolukassa ja karpalossa. Se on siis luonnollinen aine, joka voi aiheuttaa jollekin yliherkkyyttä=allergiaa, samoin kuin mikä tahansa muukin luonnon oma aine (monet siitepölyt ja raa'at kasvikset). Allergian ilmenemisellä ei ole mitään tekemistä tuotteen terveellisyyden kanssa, vaan se johtuu immuunipuolustuksen väärästä toiminnasta. Allergiat ovat lisääntyneet siivousvimman myötä.
Hapettumisenestoaine E300 on askorbiinihappo eli C-vitamiini. Sama vitamiini, jota on runsaasti esim. appelsiinissa. Aromivahvenne E620 eli glutamiinihappo on yksi elimistön 20 aminohaposta. Kun aminohappoja laitetaan monta putkeen syntyy proteiini.
WHO:n sivuilta:
Syöpäkuolemia/100 000, ikävakioituna.
Suomessa 1092, Ranskassa 1623, Italiassa 1302, Amerikassa 1384, Englannissa 1403, Japanissa 1153. Korkean elintason maissa on todettu enemmän lihavuutta, on rahaa ostaa ruokaa ja herkutella. Painoon vaikuttaa myös koulutus, mielenterveys ja perheeltä opitut ruokatavat.
En sano että valmiiksi marinoidut lihatuotteet ovat terveyttä edistäviä, eikä niitä siihen tarkotukseen ole valmistettukaan. Ne on tehty ruuanlaiton helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Niissä on lisäaineita, mutta myös runsaasti suolaa. Niissä ei saa olla muuta lihaa kuin pakkauksessa mainitaan esim. broilerin fileetä. Lihan "jämäosat" mainitaan tuoteselostuksessa mainitsemalla "lihaan verrattavia aineita".
En nyt sano että kerman käyttäminen olisi kokonaan kiellettävä. Tärkeintä on, että ruoka maistuu ja pysyy terveenä. Itse kuitenkin suosin sellaista lautasmallia, jota tutkimusten perusteella suositellaan, ja ruokani on maukasta. Lisäaineista löytyy paljon lisää hyvää tietoa osoitteesta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/koostumus/lisaaineet/
Toki tiedän, että askorbiinihappo on vitamiini. Lauseestasi "Lisäaineet on tavallisia proteiineja tai vitamiineja, jotka saavat tuotteen säilymään pidempään." saa sellaisen käsityksen, että kaikki lisäaineet ovat vitamiineja ja proteiineja. Näin ei ole.
VastaaPoistaKuinka paljon marinoidut lihatuotteet nopeuttavat ruoanlaittoa? Ruoan maustaminen kestää noin kaksi minuuttia.
Mielestäni aromivahvenne ei maistu hyvältä. Se saa kaiken ruoan maistumaan samalta, tunkkaiselta ja tasaiselta. Mielestäni parhaan maun ruokaan saa, kun käyttää puhdistamatonta merisuola, luomumausteita ja puhtaita, aitoja ja tuoreita raaka-aineita.
Mitä on se valkoinen mössö, jota ilmestyy pannulle marinoitua lihaa paistaessa? Fileetä? Miksi sellaista ei pannulle ilmaannu, kun valmistaa ruoan maustamattomasta fileestä? Entä mitä on se vaalea pahanhajuinen mössö, jota valuu ulos lihapullista, jotka on tehty vakuumipakatusta jauhelihasta? Miksei samanlaista tavaraa valu ulos, jos ostaa lihan tuoreena kauppahallista?
"En nyt sano että kerman käyttäminen olisi kokonaan kiellettävä." Osittainko vain? Ihanko laissa?
Oma lautasmallini on sellainen, jonka avulla pysyn terveenä. Se ei edelleenkään sisällä kevyttuotteita tai muita sellaisia tuotteita, jotka sisältävät lisäaineita, väriaineita, keinotekoisia makeutusaineita, aromivahventeita, "ruoanlaittoa nopeuttavia aineita", ravintopitoisuudeltaan köyhiä aineita tai muuta minun nähdäkseni ylimääräistä ja turhaa. En tarvitse niitä mihinkään, varsinkaan tekemään ruoastani maukasta.
Hyvä toivomus, olen samaa mieltä. Karppausvillitys useita vuosia sitten avasi silmäni ruuanlaitolle ihan kunnon oikeista raaka-aineista (ei kevyt) ja sille tielle jäin. Emme ole ostneet kevyt-tuotteita sen jälkeen muuta kuin limuissa (joissa sitä ostamme maun vuoksi).
VastaaPoistaJep! Mä en kyllä keksi, että mitä hyötyä kenellekään olis kevyttuotteista. Oikeita raaka-aineita nimenomaan, eikä mitään VALMISTEITA tai LEVITTEITÄ.
VastaaPoistano tällain nyt vähän kelkasta tippuneena matti myöhäsenä, tässä olis yks versio voista joka on heti leviteltävissä leivän päälle suoraan jääkaapista, voittaa margariinit ja becelit menne tullen.
VastaaPoistahttp://lautasella.blogspot.com/2011/03/mita-rasvaa-levitat-leipasi-paalle.html
Herkkusuu: kiitos vinkistä! Samankaltaista sörsseliä oon toisinaan tehnytkin, tosin vain oliiviöljystä. Sultapa löytyikin mittavat selonteot rasvoista ylipäätään, hienoa! :)
VastaaPoista