perjantai 4. maaliskuuta 2011

Piparjuurta, hunajaa ja limeä

Heippa. Kuten monet muutkin blogit, osallistuin minäkin hotelli Helkan järjestämään reseptikilpailuun. Tehtävänä oli valmistaa perinteistä suomalaista ruokaa modernilla tapaa. Voittajaksi äänestetty tekele pääsee osaksi Helkan keittiön à la carte -listaa.

En suinkaan kehitellyt, testannut ja viilannut reseptiä päiväkausia niin kuin toivottavasti jotkut muut tekivät, vaan keksin sen viimeisenä mahdollisena osallistumisiltana hätäpäissäni ja omaa sudennälkääni silmällä pitäen.

Ja yllättävän hyvä resepti siitä tulikin. Ruoka-annoksen toteuttaminen ei vaadi suuren luokan skilssejä vaan luonnistuu varsin helposti. Lisäksi se maistui tosi hyvältä. Valitsin raaka-aineiksi omia suosikkejani suomalaisista raaka-aineista. Lohi on ihana ja mehukas kala, varsinkin, kun sen kypsentää uunissa, kuorruttaa jollain vähän erilaisella ja malttaa olla paistamatta sitä liian kypsäksi. Itse jätän uunissa uineen lohen sisältä ihan vähän liian punaiseksi, sillä uunin jälkeen folion alla se kypsyy vielä sen tarvittavan hivenen. Ylikypsä se vasta näet tylsää on.

Lisäkkeeksi suikaloin lempijuureksiani, palsternakkaa, porkkanaa ja lanttua. Annoksen makumaailmaa määrittivät lime, piparjuuri ja hunaja.

Taso on korkea ja muita reseptejä voi ihailla täältä. Kannataa myös äänestää omaa suosikkiaan, sillä äänestäneiden kesken arvotaan läjä lahjakortteja mainioon hotelli Helkaan.



(resepti on yhdelle nälkäiselle, ravintolamenun tapaan)

150 g lohifileetä
puhdistamatonta merisuolaa
½ limen mehut
luomumustapippuria
1 rkl raastettua piparjuurta
50 g piparjuurituorejuustoa
loraus kuohukermaa

1 pieni palsternakka
1-2 pientä luomuporkkanaa
pieni pala lanttua
oliiviöljyä
½ limen mehut
luomumustapippuria
juoksevaa hunajaa
puhdistamatonta merisuolaa
koristeeksi tuoretta korianteria

Valmista juuresten marinadi sekoittamalla keskenään öljy, limemehu ja mausteet. Pese juurekset hyvin, älä kuori. Lohko palsternakat ja porkkanat pituussuunnassa neljään osaan. Porkkanat saavat olla muita juureksia ohuempina paloina. Paloittele lantusta pitkiä, ohuita viipaleita. Pyörittele juurekset marinadissa ja anna maustua jääkaapissa puoli tuntia. Kippaa juurekset uunivuokaan marinadeineen päivineen.

Aseta lohifilee uunivuokaan. Purista päälle limemehu, ripottele reilusti suolaa ja vähän mustapippuria. Ripota päälle raastettu piparjuuri. Notkista tuorejuusto kermalla. Lisää sekaan pieni liraus limemehua, mustapippuria ja juoksevaa hunajaa. Lusikoi tahna lohifileen päälle.

Pane juurekset 200-asteisen uunin yläosaan paistumaan. Lisää mukaan lohi noin vartin kuluttua. Anna juuresten kypsyä yhteensä noin 40-45 minuuttia, lohelle riittää vajaa puoli tuntia. Ripottele valmiin annoksen päälle tuoretta korianteria. Nauti.

9 kommenttia:

  1. Sun annos on niin kaunis, ihan oikea ravintola-annos <3

    Ja ei, en viilannut reseptiä minäkään, vaan toteutin sen samantien kun idea tuli päähän (eli heti ekana kisapäivänä, totesin että kelvatkoot, ja laitoin menemään...)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :)

    No sä sentään olit vikkelä, mulla kyllä meni aika tuskailuks se viimeinen ilta, epäonnistumisen paineet oli karmivat! :D

    VastaaPoista
  3. Voi hitsi, te kaikki ootte kyllä loihtineet ihan hurjan tasokkaat annokset kisaan! :) Tämänkin tilaisin ravintolassa samantien :)

    VastaaPoista
  4. Oi, näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta!

    VastaaPoista
  5. Anna: Taso oli kyllä tosi korkea! Oon aika nöyrää tyttöä kaikkien niiden erikoisten ja nerokkaiden liharuokien äärellä, lohi kun ei ruokana ole sieltä vaikeimmasta päästä valmistaa. Mut hyvää tää kuitenkin oli! :)

    Kermaperse: Kiitos! :) Oli kyllä mehevä setti tämä! Ja semikarppikin vielä.

    VastaaPoista
  6. Sanalla sanoen IHANA! Ehdottomasti tilaisin minäkin ravintolassa tällaista :)

    VastaaPoista
  7. Kiva kuulla! :) Kandee ehkä testata, tää oli niin helppo!

    VastaaPoista
  8. Moi! Tein tätä äitienpäivänä ja koko perhe rakasti! Kiitos! T. Elina (koko Halmeen perheen puolesta :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! :) Onpa kiva kuulla että kokeilet ja että vielä upposikin! :)

      Poista