sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Paahtamalla paranee

Ostin torilta lähemmäs kaksi kiloa kotimaisia tomaatteja, eurolla, kreisiä. En kerennyt syömään mollukoita tarpeeksi lujaa tahtia, kun ne jo rupesivat käymään ylikypsiksi. Onnekseni Herkku ja koukku -blogin Ellu täräytti juuri sopivasti ilmoille merkinnän tomaattikeitosta.

Väsäsin Ellun inspiroimana oman versioni paahdetusta tomaattikeitosta, jollaista en jostain perin kummallisesta syystä johtuen ole koskaan ennen hoksannut tehdä. Kasvisten paahtaminen antaa keitolla niin paljon makua ja täyteläisyyttä, että kaiken maailman kermat ja kuutiot käyvät täysin turhiksi.

Ei sillä, että kermassa mitään vikaa olisi, päinvastoin, mutta tällaiseen soppaan se on kyllä aivan turha lisä. Liemikuutiottomuus sen sijaan on omasta mielestäni aina positiivinen juttu. Mistä tulikin mieleeni, että kunpa vielä jonain päivänä viitsis ja osais keittää itse omat kasvisliemensä!

Takaisin soppaan. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä soppa oli kyllä parasta syömääni litkua vähään aikaan. Vegaanista myös (ainakin siihen asti, kunnes löysin jääkaapista ranskankerman, lusikoin siitä keittoannokseen "pienen" silmän ja siirsin kermasilmän sitten lusikalla suoraan suuhun. Aina tarvitaan tekosyitä syödä ranskankermaa sellaisenaan)!


Paahdettu tomaatti-paprikakeitto
kahdelle

5 mieluiten jo vähän ylikypsää tomaattia
puolikas makea punainen suippopaprika
2 pientä luomusipulia
4 kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
3 aurinkokuivattua tomaattia
loraus punaviiniä
vettä
merisuolaa
mustapippuria
chilijauhetta
paprikajauhetta
raakaruokosokeria
tuoretta basilikaa ja ruohosipulia

Lohko tomaatit, paprika ja sipulit, esimerkiksi neljään osaan. Puolita valkosipulinkynnet. Aseta kasvikset uunivuokaan ja lorauta päälle reilusti oliiviöljyä. Anna paahtua 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kasvikset saavat saada väriä.

Kippaa uunivuoan satsi öljyineen päivineen kattilaan. Lisää aurinkokuivatut tomaatit, soseuta. Lisää vettä sen verran, että keitosta tulee haluamasi paksuista. Lorauta sekaan vähän punaviiniä. Lisää mausteet ja anna keiton porista hetki miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi yrtit ja tarkista maku.

5 kommenttia:

  1. Soppa vaikuttaa ihan jumalaiselta, pakko testata asap! :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen! Kävin itekin hakemassa torilta lisää tomaattia ja paprikaa toista satsia varten :)

    VastaaPoista
  3. Iiiihanan näköinen tuo keitto!

    VastaaPoista
  4. Kiitti! Kannattaa kokeilla, vie kielen!

    VastaaPoista
  5. Kiva resepti, tomaatista pidän minäkin paljon :)

    VastaaPoista