tiistai 7. kesäkuuta 2011

Muhjupiiras!

Viime aikoina on tullut tehtyä lähinnä töitä ja raparperipiirakoita.

Pöydällä lojuu valtaisa nippu vihreitä varsia ja parvekeraparperikin kukoistaa. Mitäpä muutakaan sitä raparperista tekisi kuin piirakoita?

Ainoaksi ongelmaksi piirakkahommissa on muodostunut se, että joka ikisen piirakan kanssa tekis mieli syödä jäätelöä. Koska kaupan lisäaine-paineilma-kermasta ainoastaan unelmoivien-jäätelöiden jokapäiväinen ahmiminen ei oikein kiinnosta (kävin jokin aika sitten italialaisen hepun pitämällä jäätelökurssilla aivopestävänä :D), enkä myöskään vielä toistaiseksi ole "ihan" viitsinyt ottaa tavakseni valmistaa joka päivä kotitekoista jäätelöä, on pitänyt yrittää keksiä piirakoita, joiden kanssa jäätelö ei ole pakollinen juttu.

Eilen tein raparperista keikauskakun. Jokainen kyseisen sorttista leipomusta joskus maistanuthan varsin hyvin tietää, että paahtuneen sokeri-voimössön kera on ihan pakko saada jäätelöä. Ilman ei voi keikauskakkua syödä.

Tämänpäiväinen raparperipiirakka sen sijaan oli jotain ihan muuta. Uunista ulos tuli torttu, joka oli niin hyvää, että unohdin jäätelöt pakastimeen. Tumma, pehmeä, kostea, muhjuinen!

Ohje löytyi kaverin vinkkaamana Kiskolan Koti-kirjasta, jossa se komeilee karviastortun nimellä. Loppujen lopuksi ainesosalista mukautua omien mieltymysten ja kaappien sisällön mukaan alkuperäisestä hieman poikkeavaksi. Sulkujen sisällä omat muutokseni. Alkuperäisessä muodossaan torttu on vegaaninen.


Raparperitorttu

1 ½ dl raakaruokosokeria
3 dl vehnäjauhoja (puolet ja puolet sämpylä- ja mantelijauhoja)
1 tl ruokasoodaa (pesukone imi kaiken, panin siksi leivinjauhetta)
2 tl kanelia
150 g sulatettua margariinia (voita)
2 dl kermaviiliä tai soijakermaa (kaapista löytyi loraus luomumaitoa, johon sekoitin ranskankerman jämät)
(vaniljasokeria)

margariinia (voita, vuoan voiteluun)
raakaruokosokeria
pari kourallista karviaisia (neljä laihaa vartta raparperia pilkottuna)
vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sekaan sulatettu rasva ja käyttämäsi neste. Voitele uunivuoka ja korppujauhota se halutessasi raakaruokosokerilla (skippasin tämän ja ripottelin sokerit raparperien päälle). Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle raparperit (itse keitin niitä ensin nopeasti, eivät kyllä varmaankaan sellaista vaadi) ja vaniljasokeria. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Nauti piirakka sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera, kuten Kiskola suosittaa. Voit myös lastata päälle runsain mitoin jäätelöä.

6 kommenttia:

  1. Meillä piirakoiden kanssa hyvänä jäätelön korvaajana toimii turkkilainen jugurtti, ihan vaan maustamattomana!

    VastaaPoista
  2. Sara, kiitos ideasta! Mulla on turkkilaista jugurttia melkein aina kaapissa, ens kerralla lusikoin sitä kylmiltään piiraan päälle! :)

    VastaaPoista
  3. Jau kiitti! Eilen just känppiksen kanssa tuumailtiin, että mitähän tehtäisiin viime kesän pakasteraparpereille ja tässä tuli vastaus!


    mauccu.blogspot.com

    VastaaPoista
  4. Et oo tosissas, tuli kuin tilauksesta ;D Tehtiin tossa viime viikolla teitin ananaskeikauskakkureseptin mukainen ällöttävä pläjäys, mikä ei kestänyt vieraspöydässä edes toiselle kierrokselle asti... ;D Ja nyt olis rapaarperiä tarjolla, ja mietittiin että jos sen soveltais sille, ja tässähän se ohje sitten on eikä tartte sovellella!

    Miten muuten kasvatat raparperiä parvekkeella...? Ku eiköhän tonne sellanen mahtuis, varsinkin, ku luovuin ämpäriperunoista tälle kesälle... :)

    VastaaPoista
  5. Alkukesän kruunaa tämä kyllä.

    VastaaPoista
  6. BECAUSE: Jee, toivottavasti tykkäätte! Sulla on kiva blogi! :)

    Tiia: Se ananaskeikaus on kyllä taivaallista kamaa! Ja sama pätee kyllä raparperiversioonkin. Tää muhjupiiras oli kyllä ihan yllärihyvää, jos kokeilet niin kerro tykkäsikkö! :) Parvekeraparperi on torilta ostettu, semmosessa ruukussa kasvava, tarkoitettu istutettavaks maahan mutta hyvin se tossa ruukussakin on toistaiseksi pärjännyt. Pitäis kyllä ostaa joku iso sanko ja istuttaa se semmoseen, villiintyis varmaan ihan käsistä!

    nooraino: näijjon!

    VastaaPoista