keskiviikko 3. elokuuta 2011

Kesä keitossa

Parina viime päivänä ilmassa on leijunut ihan selkeä loppukesän tuoksu. Sopii mulle, elokuun on ehdottomasti vuoden parhaimpia kuukausia. Hillittömät helteet ovat vähän lauhtuneet, mutta syksy on vielä kaukana.

Hiipuvan suven kunniaksi kannattaa iskeä pöytää jotain tosi kesäistä. Niin ovat tehneet muutkin, joten mitäpä tässä enää turhia todistelemaan. Kerrassaan sielua hivelevää sapuskaa.


Kesäkeitto

10 kiinteää varhaisperunaa
5 varhaisporkkanaa
1 pieni kukkakaali
2 kesäsipulia varsineen
kourallinen tuoreita herneitä
1 l luomukasvislientä

3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä (jouduin skippaamaan, koska kaikki oli juotu)
2 dl kermaa

2-5 rkl voita
2-3 tl raastettua luomusitruunan kuorta
loraus sitruunan mehua
1 tl valkopippuria myllystä
1 tl sokeria
(merisuolaa)

Pese perunat ja porkkanat, paloittele ne kukkakaalin kanssa. Viipaloi sipulit ja varret. Laita perunat ja porkkanat kattilaan. Kaada päälle sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Säästä loppu liemi suurusteen tekoon. Keitä kasviksia noin 5 min. Lisää kukkakaali ja sipuli (ei varsia, säästä ne viimeiseen vaiheeseen). Keitä kasviksia vielä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Tee suuruste. Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot joukkoon vimmatusti vatkaten ja anna niiden kypsyä hetki, älä kuitenkaan ruskista. Kaada viini ja sen jälkeen kerma kattilaan koko ajan vatkaten. Lisää kasvisliemi. Anna seoksen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Kaada kerma-kasvisliemisuurus kasvisten joukkoon. Lisää herneet. Kiehauta. Viimeistele keitto sitruunankuoriraasteella, sitruunamehulla, sipulinvarsilla, voilla ja yrteillä. Mausta valkopippurilla, sokerilla ja tarvittaessa suolalla.

6 kommenttia:

  1. Kauheeta kun tää keitto on nyt ollut esillä niin paljon. Tulee sosiaalinen paine että tätä kuuluis tehdä mutta kun ei pysty. Kesäkeittoa ei vaan voi syödä, lapsuustraumat estää!

    VastaaPoista
  2. Traumat meni pois tiekseen tätä soppaa herkutellessa! Kerrassaan hurjan hyvää!!! Terv.TiV

    VastaaPoista
  3. NAM! Tein just viikonloppuna - ahhhh ja se on niin hyvää!

    VastaaPoista
  4. Virpi: Mullakin oli kesäkeittötraumat, mutta ei tätä oikein vois kyllä kesäkeitoksi kutsua, jos niitä ala-asteen maito+hernemaissipaprika-litkuja ajattelee. Luulen et säkin tykkäisit tästä! :)

    TiV: Eiks ookin! :)

    Veeera: Jee! Nam! :)

    VastaaPoista
  5. Ei kun mun traumoihin liittyy lapsuuden paha oksutauti jonka jälkeen en oo vaan voinut mitään sille että kesäkeittomaiset ruoat oksettaa :/

    VastaaPoista
  6. Virpi: Okei, siinä tapauksessa ymmärrettävää! :)

    VastaaPoista