torstai 22. joulukuuta 2011

Italialainen unelma 2

Apua, joulu on täällä! Olis tietysti ollut hedelmällistä postailla (ja leipoa...) jouluherkkuja hyvissä ajoin etukäteen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Tänään leivoin viimeiset joululahjat, italialaiset suklaaleivät. Chocochilistä löytynyt ohje oli mitä houkuttelevin ja lopputulos varsin herkullinen. Leipä on vähän makea, hitusen limppumainen mutta ehdottomasti erilainen joululeipä. Päälle olen kokeillut tähän mennessä voita ja pehmeää vuohenjuustoa, aika täydellistä. Sinihomejuustokin epäilemättä sopisi.

Taustalla muffinssijengi.

Tein annoksen tuplana ja siitä riitti kolmeen pitkulaiseen, peruskokoiseen leipävuokaan niin, että leivät juuri ja juuri mahtuivat vuokiinsa. Paistoin leivät Elinan vinkistä vaarin ottaneena suoraan kertakäyttöisissä pahvivuoissa, erittäin kätevää.

Jossette enää lahjoiksi, niin joulupöytään! Tehkää! Palaan aamulla areenalle muutaman muun herkun kera!


Italialainen suklaaleipä
(kolme isoa limppua)

6 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuorehiivaa
vajaa 1 dl intiaani- tai ruokosokeria
n. 1 tl merisuolaa
6 rkl öljyä
n. 10-11 dl jauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
150 g 70-prosenttista tummaa suklaata

Liota hiiva veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy, sekoita. Alusta sekaan keskenään sekoitetut jauhot. Alustamisen loppuvaiheessa lisää murskattu suklaa. Vaivaa taikina käsin tai koneella. Pane vedottomaan paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Ota taikina kulhosta, jaa osiin ja vaivaa hieman. Lässäytä vuokiin, anna kohota hetken verran. Sivele sokerivedellä ja pane uuniin. Anna paisua ja paistua vajaat puoli tuntia.

Alkuperäinen ohje: Voi hyvin (9/11)

4 kommenttia:

  1. Herkkua oli! Emmalla oli tosin hivenen epäuskoinen ilme ekaa palaa pureskellessaan: siis onko tässä.. suklaata?!?

    VastaaPoista
  2. Kiva että maistui, pelotti vähän että onko se liian erikoinen. Mulla tulikin parin palan jälkeen stoppi, asiaan saattaa toki vaikuttaa kaikki tänään syödyt suklaat, tortut ja saaristolaisleivät... Nyt kun teidän lapset ovat päässeet suklaaleivän makuun, ei paljoo ruispalat enää uppoa.

    VastaaPoista
  3. Oi, näyttääpä hyvältä!!
    Anonyymi-Upe

    VastaaPoista
  4. Jännää mutta hyvää oli! Kiitos muuten paketista, se saapui eilen ja ehti mukaan pukinkonttiin :) Me tullaan paketteiden kera kylään heti ensi vuonna. Herkullista joulua!

    VastaaPoista