lauantai 26. lokakuuta 2013

Lauantain sipsit ja dipit

Tämä postaus on tehty siltä varalta, että joku ei ole vielä maistanut sensaatiomaisia lehtikaalisipsejä. Muistelisin tehneeni niitä ensimmäisen kerran joskus vuosi sitten, kun pulpahtelivat vastaan netin joka kolkassa. Olin kyllä aika skeptinen, mutta onneksi turhaan: sipsukat ovat kaiken hehkutuksensa ansainneet. Paahtunut, rapea lehtikaali on todella koukuttavaa. Kaalin maku sopii sipsihommiin tosi hyvin.

Maustan lehtikaalisipsit aina vain oliiviöljyllä ja hyvällä suolalla, himalajalaisella tai atlantilaisella esimerkiksi. Vähillä mausteilla kaalin paahteinen maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Sipsihommissa ylipäätään on sen parempi, mitä vähäisempi on mausteiden määrä. Mutta yksi juttu on selvennettävä: perinteiset pottusipsit eivät ole mitään ilman dippiä.

Kaupan dippisoosipussit nyt ovat mitä ovat, ja kyllähän niitäkin on tullut runsain mitoin nautittua. Olen kuitenkin usein raapinut jääkaapin aineksista kasaan itsetehdyn sipsidipin, ei laisinkaan vaikeaa. Tällä kertaa dippailin vihannestikkujen lisäksi myös lehtikaalisipsejä. Ei hullumpaa.

Sipsiä ja dippiä lauantaihinne, olkaa hyvät.



Lehtikaalisipsit
(pellillinen)

1 pussi lehtikaalia (eli noin neljä "oksaa")
oliiviöljyä
suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese lehtikaali ja irrota lehdet paksusta keskiruodista. Revi lehdistä suupalan kokoisia palasia ja laita ne kulhoon. Kaada päälle öljyä ja reilusti suolaa, sekoita. Levitä lehdet uunipellille ja paista n. 10 minuuttia tai sen verran, että lehdet saavat hieman väriä. Kaali palaa helposti, joten tarkkaile uunia koko ajan.

Sipsidippi

purkki kermaviiliä tai 2 dl turkkijogurttia
ketsuppia
dijon-sinappia
valkosipulia (itse käytin pelkkää valkosipulia sisältävää jauhetta)
chilijauhetta
(savu)paprikajauhetta
pikkuloraus valkoviinietikkaa
mustapippuria
hunajaa
suolaa

Sekoita dipin ainekset keskenään. Oikeat määrät löydät vain maistelemalla. Omaan dippiini ketsuppia tulee aika reilusti, huomaa hyvin miten makeita monet kaupan dipit ovat. Sekoita ja anna maustua tovi jääkaapissa. Nauti vihannesten, lehtikaalisipsien tai pottusipsien kanssa.


10 kommenttia:

  1. No täältä löytyy heti yks jonka lehtikaalisipsien teko on vasta suunnitteluvaiheessa. Lupaan tehdä pian ja aion silti postatakkin, aina meit on teemättömiä, joille muistutus kelpaa.

    Ai niin, ja piti sanoa, että voisin syödä näitä jo perjantai-iltanakin... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, anna palaa. Mun piti muuten linkittää tähän myös se sun todella inspiroiva kuuma kylpy -resepti mut unohdin! Selasin justiinsa läpi sun blogia ja meinasin pakahtua herkkujen paljoudesta, sulla on kyllä yks inspiroivimmista blogeista. :)

      Poista
    2. Apua, niin kauniisti sanottu, kiitos.

      Poista
    3. Mä oon niin laiska kommentoimaan, pitäis aina muistaa kehua kun tulee mieleen! :)

      Poista
  2. Minun on pitänyt tehdä lehtikaalisipsejä jo pitkään, ainakin aina kun joku niistä jotain mainitsee. Hyvä, kun teit, ehkäpä nyt ryhdyn oikeasti paahtelemaan lehtikaalia. Niin ja tuo resepti on ihanan helppo!

    Dipit tosiaan kannattaa tehdä itse. Saa paljon paremman makuista, halvemmalla ja vähemmillä lisäaineilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ihan käsittämättömän helppo ja nopea resepti. Tee ihmeessä!

      Pitäis kehitellä uusia dippejä, tuo ylläoleva on aikalailla Americana-dipin makuinen. :)

      Poista
  3. Tunnustan en ole, pakko olisi saada vihdoin ja viimein aikaiseksi. Tosin avocadopastakin vielä kokeilematta ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkään en ole tehnyt avokadopastaa. Se vaan ei jotenkaan houkuta, vaikka avokadosta tykkäänkin. Tai no, oon kyllä avokadopastaa tehnyt vaikka kuinka monesti, mutta en THE BLOGIPASTAA.

      Mutta lehtikaalisipsit on must!

      Poista
  4. Mekin ollaan mussutettu kaalisipsejä melkein kyllästymiseen asti tänä syksynä. Samantapainen ohje, mutta ripoteltiin päälle vielä Ameriikasta tuotua ihanaa keltaista oluthiivaa jauheena. Kunnes se loppui. Ja itsetehty dippi on ihanaa! Hyvältä kuulostaa sun dippi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, oluthiiva on kyllä tosi hyvää, enpä olis keksinyt lisätä sitä näihin! Ps. En ymmärrä miksen koskaan saa sun kommenteista sähköposti-ilmoitusta!

      Poista