tiistai 16. joulukuuta 2014

Kinuskia, puolukkaa ja piparia = joulun paras jälkkäri

Meillä on ollut useana jouluna tapana lähteä ulkomaille, jonnekin päin Eurooppaa. Tänä jouluna ulkomaanreissu jää väliin, sillä köröttelemme joulunpyhiksi sinne, missä on oikeasti talvi. Siis Lappiin, valkeille hangille kirmaamaan!

Mökkijoulun ruokapuoli on vielä hiukan avoinna, mutta ainakin kalaa on saatava. Ja juustoja. Kenties jopa laatikoita, pitkästä aikaa. Ja tasapainon vuoksi myös vähän falafelia ja sriracha-korianterimajoneesia. 



Jälkiruokaosastolla ajattelin luottaa tänä vuonna erääseen takuuvarmaan täysosumaan. Banoffee-tortun jouluisempi versio kasataan pipareista, kermasta, kondensoidusta maidosta tehdystä kinuskista ja puolukoista. Huvittavaa puoloffee-nimeä kantava herkku on niin hyvää, että jättää melkein sanattomaksi. Jos pakastimesta löytyy karpaloita, ne käyvät erinomaisesti tähän herkkuun. Juuri helpommaksi ei joululeivonta tule, kondensoitua maitoa kun saa nykyään valmiiksi kinuskiksi keitettynä säilyketölkissä. Tölkki eroaa keitettämistä vaativasta maidosta siten, että kyljessä lukee sana "karamellisoitu".

Puoloffeen voi tehdä kakuksi irtopohjavuokaan, mutta kauniimman esillepanon saat, kun teet jokaisella oman annoksen jälkkärimaljoihin. Kyllä kelpaa aattoiltana käpertyä viltin alle sohvannurkkaan herkkumaljaa lusikoimaan. 




Puoloffee eli puolukka-kinuskijälkiruoka
(kuudelle)

1 tölkki karamellisoitua, kondensoitua maitoa 
n. 100 g pipareita (jos teet kakun, keksejä tarvitaan 300 g + 100 g sulatettua voita)
n. 100 g puolukoita 
2 dl kermaa
vaniljasokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Murenna annosmaljojen pohjalle hiukan piparia. Lusikoi sitten kerroksittain kinuskia, kermavaahtoa ja puolukoita. Koristele piparipaloilla ja puolukoilla. Pane hetkeksi kylmään ja tarjoile.

(Jos teet kakun, murskaa keksit ja lisää niihin sulatettu voi, painele seos pohjaksi kakkuvuokaan ja lado kinuski- ja kermakerrokset päällekäin, päällimmäiseksi kerma. Viimeistele puolukoilla. Nauti. 



6 kommenttia:

  1. Nam, ihan jo katsoessa vesi herahtaa kielelle!

    VastaaPoista
  2. Ihana kuva! Ja miten ihanan helppo ja kaunis joulun ajan jälkkäri! Kivaa vuoden vaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! :) Superhelppo kieltämättä! Mietin juuri, että ihan vallan hyvin tätä voisi tehdä koska vaan - vaihtais piparit vaikka Lu Bastogne -kekseihin. Iloista uutta vuotta sinnekin!

      Poista