tiistai 13. lokakuuta 2009

Piirasta naamariin!


Pikkuinen kummityttömme käväisi viikonloppuna Oulusta saakka kylässä. Koska kummisetä väsäsi tosta noin vaan lämpimikseen juustokakun, piti mun tietysti leipoa jotain.

Suolaisten piirakoiden tekeminen on jostain syystä yksi parhaista ruoanlaittoaskareista mitä tiedän. Tykkään yrittää kehitellä erilaisia pohjia ja täytteitä, ja vaikka aina silloin tällöin tortuista uupuu esimerkiksi rutkasti suolaa tai muuta makua, en osaa ikinä ottaa käteeni mitään piirakkareseptiä. Ahistais!

Pohjista sen verran, että inhoan perinteisiä mummomuropohjia, erityisesti sellaisia, jotka murenevat pitkin vuokaa ja ovat koostumukseltaan ihan tympeitä. Sen tähden käytän taikinassa aina voin, jauhojen ja suolan lisänä jotakin pehmentävää, kuten perunahiutaleita, kermaa tai luonnonjogurttia. Sunnuntaiseen piirakkataikinaan viskasin sekaan pari lusikallista maitorahkaa, Ehrmannia, toimi hyvin.


Käytän leipomiseen ja ruoanlaittoon aina Lidlin sämpyläjauhoja. Teen niistä pullatkin, mikä kuulostaa kreisiltä. Uhmaan lakeja siksi, että Lidlin sämpyläjauhoissa on jotain kummaa: en saa niistä samanlaisia kamalia hiilariähkyoireita kuin muista jauhoista.

Oireiden takia ei tee mieli syödä oikein muuta kuin täydestä rukiista ilman hiivaa tehtyjä leipiä, mutta kyseisistä sämpyläjauhoista ja kuivahiivasta ite tehtyjen leipien kanssa mulla ei ole ihan hirveä olla. Jauhoissa ei ole jyviä eikä muutakaan kokkaretta, joten koostumuksellisesti ei niiden käyttämiseen makeassa leivonnassa ole mitään esteitä.



Useimmiten suolaisista piiraistani tulee lihaa karttavia ja meiningiltään vähän välimerellisiä, niin kuin siitä sunnuntaina väsäämästänikin. Kaapista löytyneistä rippeistä syntyi yllättävän mehukas ja herkullinen torttu. Uus suosikki!

Onneks jaksoin heti naputella reseptin ylös, tätä vois tehä uusiks, vaikka huomenna.


Pesto-aurinkotomaattipiirakka
pohja:

100g voita
loraus kylmää vettä
2 rkl maitorahkaa
n. 3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa

täyte:

2 rkl vihreää pestoa
loraus juoksevaa hunajaa
n. 8 miniluumutomaattia
pieni punasipuli
aurinkokuivattuja tomaatteja
n. 200 g fetaa
2-3 isoa kynttä valkosipulia

täytemössö:

3 munaa
1 dl kermaa
2 tl dijon-sinappia
mustapippuria
1 tl suolaa
basilikaa
paprikajauhetta

Sekoita venhäjauhoihin suola, lisää pehmeä voi ja maitorahka. Nypi taikinaksi ja lisää loppuvaiheessa pieni liraus vettä. Anna taikinan hengailla jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytemössön.

Sekoita kaikki täytemössön ainekset keskenään, pyörittele haarukalla sen verran että kananmunien rakenne rikkoontuu.

Levitä taikina piirakkavuokaan. Paista pohjaa viitisen minuuttia samalla kun pilkot fetan, tomaatit, sipulin ja valkosipulit. Pilko myös aurinkokuivatut tomaatit ja imeytä niistä suurimmat öljyt esimerkiksi pitämällä niitä vähän aikaa talouspaperin päällä.

Levitä esipaistetun pohjan päälle ensin pari ruokalusikallista pestoa. Lisää pieneksi silputtu punasipuli, valkosipulin ja liruttele päälle juoksevaa hunajaa.

Lisää vielä aurinkokuivatut tomaatit, fetapalaset ja puolitetut miniluumutomaatit. Kaada päälle täytemössö.

Paista piirakkaa uunin alatasolla 225 asteessa n. 20 minuuttia.


Siinä vielä viipale sitä taivaallista juustokakkua, palaan asiaan myöhemmin!

4 kommenttia:

  1. Löysimpä minäkin tieni tänne, kiitos viimeisestä! :)
    Voin todistaa, tuo piiras oli erittäin herkullista ja pohja ihanan mehevä! Pitää kokeilla itekkin tuota rahkapohjaa..

    Ja kuola alkaa valua kun muistelenkin sitä juustokakkua, nams!

    Upe

    VastaaPoista
  2. Terve Upe! Kiva kun löysit! Kiitos itellenne! Ja kiitos todistajalausunnosta! :)

    Juustokakku oli kyllä melkosta herkkua, ihan hyvin vois tuo sun velipoika melkeipä joka viikonloppu semmosen pyöräyttää.

    VastaaPoista
  3. Minullakin oli suuri ilo päästä näitä herkkuja maistelemaan - tykkäsin kovasti, KIITOS! Sekä suolainen piiras että juustokakku veivät kielen mennessään. Tahtoo uusinnan joskus!

    VastaaPoista
  4. Ole hyvä! Tulkaa pian uudestaan! Paninissa on kuulemma uus lista! :)

    Veljesi on superkondiittori, saapa nähdä tekeekö se taas viikonloppuna vähäsen juustokakkua. Toivon niin.

    VastaaPoista