keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Tofuista kingein

En ole kovinkaan kaksinen tofu-kokki, mikä ehkä johtuu suuremmalti siitä, etten ihan hirveästi ole pinnistellyt tullakseni sellaiseksi. Sen kuitenkin tiedän, että tofu ilman marinaadia ei ole tofu, ja että tofut kannattaisi aina ostaa aasialaisista kaupoista suomalaisten sijaan. Siinäpä tietämykseni!



Tänään tuntui siltä, että tofu olisi juuri sopivan protskuinen massun täyte. Kauaa ei tarvinnut netissä pyöriä, kun muistin yhden aikanaan välittömästi veden kielelle nostattaneen ohjeen.

Appelsiini-seesaminsiementofun ohje löytyi kovasti ihailemastani Kurpitsamoska-blogista, ja koska Mari (ja muutama muukin blogaaja) oli reseptiä ainoastaan yltiöpäisesti kehunut, en juuri epäröinyt ryhtyä toimeen. Alkuperäinen ohje on peräisin Love like a vegan -blogista.

Ateriasta ei vain tullut sitä mitä piti - seesaminsiemeniä kun ei Prismasta löytynyt. Jätin ne vain raakasti pois enkä edes koittanut keksiä mitään yhtä ihanaa pinnoitetta tofuille, ensi kerralla kaivan ne siemenet vaikka kiven kolosta. Lopputulos oli ihana, ehdottomasti parasta kitaani päätynyttä tofua tähän saakka!


Pienen pieni muutos tässä reseptiversioissa on se, että paistoin tofut neitsytkookosöljyssä. Sen parempaa paistorasvaa ei ole olemassakaan, ja tämä vielä senkin totuuden jälkeen, että vihaan kookosta yli kaiken. Kyseisessä öljyssä kookoksen maku on vain jossain erinomaisen ihanassa muodossa, suosittelen. Sikaterveellistäki, ymmärtääkseni.


Appelsiini-seesaminsiementofu

1 kananmuna
0,3 dl seesaminsiemeniä
0,3 dl maizenaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä

225-270 g maustamatonta kiinteää tofua
1-2 rkl neitsytkookosöljyä

yhden appelsiinisin mehu
1 rkl soijakastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa

Sekoita kulhossa kananmuna, seesaminsiemenet, maizena, suola ja mustapippuri. Pilko tofu reilunkokoisiksi palasiksi. Kieritä tofupalat seesaminsiemen-kananmunaseoksessa. Kuumenna öljy pannussa. Lisää tofupalat, paista kullanruskeaksi, käännä, ja paista toinenkin puoli. Kun tofut ovat paistuneet, siirrä ne kulhoon odottamaan.

Sekoita appelsiinimehu, soijakastike ja hunaja. Keitä seosta joitakin minuutteja, kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman maizenaa. Kun seos on siirappimaista, lisää sekaan tofut. Sekoita pari minuuttia.

15 kommenttia:

  1. Hyvän reseptin valkkasit :)

    Eikö kookosöljy muutenkin ole ehdan voin lisäksi ainoita rasvoja, jotka soveltuvat kuumentamiseen? Pitäis muistaa se ja hankkia vihdoinkin sitä kookosta tonne rypsi-, oliivi-, neitsytoliivi-, maapähkinä-, avokado- ja kurpitsansiemenöljymetsään. Voi paska, mulla on tainnut lähteä noidenkin kanssa hamstraaminen vähän lapasesta.

    VastaaPoista
  2. Oi kookosöljy. Sisäisesti ja ulkoisesti - toimii!

    Tosin oon huomannut, että toisinaan mulla menee siitä maha sekaisin, etenkin, jos on ollut taukoa käytössä.

    Mut just tofun kanssa ihan kuningaskamaa.

    VastaaPoista
  3. Hei, tosi kiva blogi täällä, tulin Marin vinkkaamana kurkkaamaan!
    Kuulin että kookosöljyä voi hyödyntää myös deodoranttina :D Okei, tän ei ollut tarkoitus viedä ruokahaluja, on pitänyt itsekkin hankkia sitä, jospa nyt vihdoin!
    Ja jospa vihdoin mäkin saisin tehtyä tätä appelsiinitofua, olen suunnitellut sitä niiiin kauan. Näyttää aivan ihanalta!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. (kirjoittaja poisti ylemmän tekstin koska ei osannut muokata sitä)

    olen käyttäyt kookosöljyä deodoranttina. ei mikään erityisen hyvä pito (no, vertailukohteena normaalit alumiinidödöt), mutta toimi kuitenkin.

    mutta oon niin eri linjoilla tofu marinoimisen kanssa :D vai lasketaanko soijakastike marinadiksi? jos näin, niin sitten ymmärrän.

    ja kyllä, etnokauppojen tofu on parempaa. niissä luki joskus (lukee yhä?) että ei sisällä gmo-soijaa, mutta kai se on mutkikkaampi juttu. jos valmistusmaassa viljellään myös gmo-soijaa niin sitä ehkä sekoittuu ei-gmo-soijaan pellolla jne. syön sitä kuitenkin yhä. päivittäin.

    VastaaPoista
  6. Mari: Niinkö se on? Enpä tiennykään! Kyllä mä kuumentelen aina huoletta oliiviöljyäkin, mitähän se siitä tykkää?

    Joo, öljyjenkin kanssa saa homman helposti lähtemään hanskasta, mulla on intohimona kaikki erilaiset ja eri tavoin maustetut oliiviöljyt!

    Anuka: ootko vetäny kookosöljyä ihan raakana luskoiden naamaan? Kreisi! Siihen mä en oo vielä kyennyt! Maistuu kuulemma kohtuu hämmentävältä!

    Jytis: kiva että tulit kurkkaamaan! :) Appelsiinitofu on kyllä kehujen veroista, tuo kastike on maultaan on niin mahtava!

    Kookosöljyn käyttämisestä deodoranttina olen minäkin kuullut, mutta lähinnä semmoista, että ei se oikein kuitenkaan pidä. Ite en lähtis riskeeraamaan, oon niin maaninen dödöjen suhteen! Kukin tyylillään silti :)

    Maisa: lasketaan! :) tarkotin, että ylipäätään täysin maustamaton tofuhan ei maistu miltään. etnokaupoissa tofun hinta on niin eri luokkaa kuin marketeissa, etten tajua miksen vaan voisi kävellä brahenkatua sata metriä eteenpäin ja hakea tofuni sieltä! seuraavaks teen niin!

    VastaaPoista
  7. Paras ja helpoin tofumarinadi syntyy mielestäni seuraavista ainesosista:
    - vettä
    - runsaasti soijakastiketta
    - loraus sitruunamehua
    - yrttejä
    - pippuria
    - pieni loraus oliiviöljyä
    - tosi paljon viipaloitua valkosipulia.

    Meillä syödään vähintään kolme kertaa viikossa ko. liemessä yön yli marinoitua tofua.
    Itse en voi sietää tofua lämpimänä tai rasvaisena. Siksi en juuri koskaan paista pannulla, vaan aina uunissa (kestoleivinpaperin päällä ni ei ota kii eikä tarvi esim. voidella öljyllä) ja melkosen rapsakaksi vieläpä. Sitten jäähtymään, kylmänä parasta!

    (En osaa syödä lämpimiä, ns. kunnon ruokia, joten sekin varmaan osasyy siihen miksen koskaan syö lämmintä tofua.)

    Menipä avautumiseks!

    Ps. En kest et tossa ohjeessa käytetään kananmunaa, menee vähän niinku vegaanisuuden mahdollisuus hukkaan!

    VastaaPoista
  8. joo, se on totta että eihän sitä maustamattomana syö erkkikään.

    tosta kookosöljystä vielä, niin se on kuulemma kovaa + funktionaalista + superfoodia (...) kun sitä sekoittaa marjajauheeseen. en ole koittanut. vielä. enkä kyllä suoraan sanoen tiedä aion edes koittaa (en, koska ei mulla ole varaa ostaa 5 e maksavaa 25 g marjajauhepussia).

    aiona tofuliemi, jota olen käyttänyt, on seuraava:

    1/4 soijakastiketta
    1/4 seesamöljyä
    2/4 omenamehua

    opin tuon kommuunissa. ehkä koitan sitä vielä, heti kun muistan ostaa omenamehua.

    VastaaPoista
  9. Kas tässäpä sopivan hippi ruoka, jonka jopa Shinglerin Noora kelpuuttais! Sopii siis myös mun puhdistuskuurille. Jes!

    VastaaPoista
  10. Heihoi, tänne eksyttiin Vilman vinkistä. Suorastaan HÄrrrrküllinen blogi. Kuvat kertoo kaiken...

    Mut joo, tosta tofusta sen verran että kannattaisi suosia aina luomutofua, jos vaan kukkaron nyörikät antavat myöten. Ei-luomussa on hyvät määrät torjunta-aineita ja on suureksi osin GMO-viljeltyä. Itse en uskoisi Aasiasta tuotujen tofupakkausten tekstiin: ei sisällä gmo-soijaa.
    Jos aihe kiinnostaa niin kemikaalicocktailin Nooralla on muutama tosi hyvä postaus aiheesta.

    Ihan jees ja suht edullista Allpron luomutofua saa peruskaupoista. Vähän huokoisempi ja pehmeämpi kuin se Makrobioksen tiiliskivi...

    VastaaPoista
  11. Sini: Kiitti marinaadivinkistä! Ja uunivinkistä, paistan seuraavaks siellä! :) Jätä kananmuna pois, ei paljoo menoa hidasta!

    Maisa: Joo emmä kyllä ihan heti lähtis ostamaan tuon hintasta marjajauhetta. jos haluu syödä superia, sitä saa kyllä halvemmallakin. Omppumehu marinadissa kuulostaa hyvältä!

    Anais: Joo kuule, alotapa tällä niin et ihan heti lopeta! Nii ja ne seesaminsiemenet jotka multa uupui on saletisti aika oleellinen lisä.

    Lotta: Kiva että eksyit! :) Harmi etten ollut Salossa viikonloppuna, toivottavasti tavataan pian!
    Oon syönyt useasti justiinsa tota Allpron luomutofua ja se on tosi hyvää, paljon parempaa kuin Makrobios. Eikä ollenkaan kallista, olisko jopa halvempaa. Vois ostaa tästä lähtien vain sitä gmo-vapaata tavaraa!

    VastaaPoista
  12. Just tein tätä ja oli niin hyvää että vedin vahingossa melkein koko satsin. Ups.

    VastaaPoista
  13. Eikö ookki ihanaa! Pistiks seesaminsiemeniä?

    VastaaPoista
  14. Pistin joo! Tai jotain mitä Tainalta oli jääny, en tiiä mitä hampunsiemeniä olivat mutta ainaki näytti ja suunnilleen maistu seesaminsiemeniltä :D

    Tein muute uudestaan toissapäivänä! Mun uus lempiruoka!

    VastaaPoista
  15. Musta niitä siemeniä vois laittaa enemmänkin, ei ne hirveesti tuntunu/maistunu.

    VastaaPoista