tiistai 3. marraskuuta 2009

Ciao, mate!

En kovin usein viitsi tehdä pastaa, sillä ähkythän siitä aina saa, mutta Aglio & Olio:n alesta ostettuani ja siitä inspiroituneena on pastan ihanuus ollut viime aikoina kovasti mielen päällä. Nettiä selailtuani silmiini osua Iskuruokaa -kirjasta siepattu salvia-lime-tagliatellen ohje. Koska kaikki ainekset löytyivät kaapista, päätin väsätä soossia raviolien kaveriksi.

Pastakastikkeiden kanssa askarteleminen on kivaa, mutta toisaalta yllättävän vaikeaa. Olen vannoutunut kermapastafani, ja minun on toisinaan vähän vaikea uskoa, että pasta ilman kermaa (tai tomaattia) voi olla hyvää. Juusto ja kerma ovat ehkä vähän liian helppo ratkaisu kaikkeen, typerä päähänpinttymä!

Öljypohjainen, limellä ja salvialla maustettu pastakastike kuulosti houkuttelevalta. Kävi kuitenkin niin, että kastike valmistuttuaan maistui varsin erikoiselta - sitruksen terävä maku valkosipuliin ja salviaan yhdistettynä oli aika tyrmäävä setti. Kun koemaistajakaan ei makuelämykselle lämmennyt, piti äkkiä keksiä jotain.


Kaadoin sekaan litratolkulla kuohukermaa ja läjän raastettua juustoa, jotka laimensivat makua ja toisaalta täyteläistivät kastiketta niin, että sitä saattoi sentään syödä ilman suurempia irvistyksiä. Se oli jopa ihan hyvää!

Kaveriksi yrmeälle sitrus-kermaliemelle keitin nopeasti kattilallisen perinteistä tomaattikastiketta, ihan vaan varmuuden vuoksi. Voin kertoa, että kaikessa siinä sählingissä ja hötäkässä pastat eivät varsinaisesti jääneet ihan al denten tasolle...

Kahden kastikkeen pasta-ateria oli lopulta aivan hyvän makuinen mahan täyte. Vasta myöhemmin tajusin laittaneeni salvia-limekastikkeeseen ehkä ihan vähän liikaa limeä. En tosin ehkä jotenkaan usko, että soossi reseptiä millintarkasti noudattaenkaan välttämättä toimisi, sillä kaikki ainesosat ovat luonteeltaan melkoisen ärjyjä. En aio silti hylätä ohjetta kokonaan, sillä jotain addiktoivaa salvian, valkosipulin ja sitruksen yhdistelmässä oli! Ainakin kermaan ja juuston yhdistettynä. :)

Ohje tässä sellaisena miksi se lopulta muodostui, varsin suurpiirteisesti. Alkuperäinen löytyy ylempää linkin takaa.

Lime-salviakastike ravioleille

oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
pari valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta salviaa
limen mehua (ei missään nimessä puolikkaan hedelmän verran...)
puolikkaan sitruunan mehu
reilu ruokalusikallinen voita
kermaa ja vettä niin paljon kuin tarvitaan
jotain hyvää juustoa raastettuna
paketti tuoreravioleja (pinaatti-juustotäyte on paras!)

Pistä pastavesi kiehumaan ja pannu kuumaksi. Laske pannulle vapaaksi valkosipulimurska, salvia, suolaa, pippuria, limen ja sitruunan mehut. Pyöräyttele sekaisin hetken aikaa, ota pannu pois levyltä ja lisää sekaan voi. Maista ja totea, että soossi tarvitsee avukseen runsaasti kermaa ja juustoraastetta (itse käytin Valion Mustaa Salaneuvosta). Kun pastat ovat valmiit, valuta ne ja sekoita kastikkeen kanssa.



Tässä vielä tomaattikastikkeen resepti, tai lähinnä ainesosalista, sillä mausteiden määrä riippuu paljolti siitä, missä muodossa tomaatti kastikkeessa on. Samaa tavaraa käytän pizzan päälle, sauvasekoittimella viimeisteltynä.

Tomaattikastike pastalle

tölkki kaltattuja tomaatteja/paseerattua tomaattia/tuoretta tomaattia
oliiviöljyä
pieni punasipuli
valkosipulia maun mukaan
loraus balsamicoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria tai hunajaa
mustapippuria
chilijauhetta
reilusti basilikaa

Paista kuumassa öljyssä hienonnettu sipuli ja valkosipulimurska, lisää tomaattia kaikissa haluamissasi muodoissa. Mausta, maistele, mausta. Kastike tarttee ehdottomasti sokeria tai hunajaa, jotta säilötyn tomaatin kitkeryys häipyisi!

Ps. Pääsen reilun viikon päästä ihan vaan Lontooseen! Tarkoituksena on viettää siellä viisi päivää ensikertalaisina, mutta paikallisten ystävien seurassa. Fish & chipsin ja brittiaamiaisen lisäksi haluaisin tutustua Lontoon kuulemma laajaan etnisten ravintoloiden kirjoon. Mondon matkaopas neuvoo myös yhden maailman kuulusimman keittokirjakaupan osoitteen, sinne!

Mitä herkkuja Briteistä kannattaa tuoda mukanaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti