lauantai 28. marraskuuta 2009

Jätskihommia

Ostin joskus kesällä jostain Markantalon poistomyynnistä parilla kympillä jäätelökoneen. Kokeilut ovat jääneet yllättävän vähäisiksi, mutta kyllä sitäkin herkullisemmiksi. Olen tehnyt jäätelöä, johon sulatin ja murskasin kokonaisen Daim-suklaalevyn, ja jäätelöä, johon iskin luonnonjogurttia, mascarponea ja vadelmia. Kerran yritimme Kaisa-kaverin kanssa tehdä sorbettia, mutta siitä ei koskaan tullut mitään. Sorbettiliemi vain lillui ympyrää koneessa eikä osoittanut pienintäkään merkkiä jähmettymisestä.

Toissapäivänä kaivoin koneen esiin ja ryhdyin väsämään kermaista mansikkajäätelöä. Siitä tuli kyllä aika herkkua, mistä syytän melkein pelkästään pakastimen uumenista löytyneitä, viime kesänä luomutilalta poimittuja taivaallisia mansikoita. Voispa olla jo kesä!

Jätskikoneella prosessi oli melko vaivaton. Ilman konettakin homma onnistuu, mutta siihen pitää varata monta kertaa enemmän aikaa.

Hyllystäni löytyvä Jäätelö -keittokirja kätkee kansiensa väliin mansikkajäätelön lisäksi aika monta muutakin houkuttelevaa jätskimakua. Ainakin mustaherukkaraitaista vaniljajätskiä ja lime-mascarponejäätelöä on testattava. Jouluna ajattelin tehdä sekä italialaista pistaasijäätelöä että jotain kirjan ihanista semifreddoista.




Kermainen mansikkajäätelö

koneella tai ilman

225 g sokeria
1 ½ dl vettä
vajaa kilo mansikoita
½ sitruunan mehu
½ appelsiinin mehu
3 dl kuohukermaa

Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä varovasti koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri sulaa. Kiehauta ja anna sitten kiehua sekoittamatta 5-10 minuuttia, siis niin kauan, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Jäähdytä seos huolella.

Soseuta mansikat ja lisää ne siirapin joukkoon. Lisää appelsiini- ja sitruunamehu ja sekoita huolellisesti. (Itse sekoitin koko hoidon sähkövatkaimella, sillä siirappi meinasi jäädä klönteiksi kulhon pohjalle.) Lisää sekaan vielä kermavaahto, sekoita.

Kaada seos jäätelökoneeseen (ainakin oman koneeni kanssa on tärkeää, että masiina on käynnissä kun seos kaadetaan koneeseen, muuten se jäätyy kiinni kylmäkalleen). Anna sekoittua niin kauan, kunnes seos muuttuu jäätelömäiseksi. Minulla siihen meni reilu tunti.

Jos et omista jätskikonetta, voit pakastaa mansikka-siirappiseosta ilman kantta pakasterasiassa 1-2 tuntia tai kunnes se alkaa kovettua reunoista. Kumoa seos kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon kermavaahto vasta tässä vaiheessa ja laita jäätelö pakastimeen vielä 2-3 tunniksi. Tällä reseptillä tulee noin litra valmista jäätelöä.

2 kommenttia:

  1. Minullakin on jätskikone. ja tuo jäätelökirja. Olen tehnyt itse jädeä ehkä neljä kertaa vaikka joka kerta kun kaivan koneen kaapin uumenista päätän, että nyt alan tekemään useammin! Mutta eihän ne jätskit edes mahtuisi minun pieneen pakastelokeroon enkä vaan saa ostettua pientä pakastinarkkua.
    Herkullisen kuuloista tämä mantsikkajäde siltikin :)

    VastaaPoista
  2. Niin se taitaa vaan käydä tuommosten vähän erikoisempien keittiöturhakkeiden kanssa. :) Mulla sentään on pakastustilaa, mutta oon huomannut että jätskiä kannattaa ehdottomasti tehdä suurelle yleisölle, niin ettei ripettäkään jää pakastimeen houkutukseksi!

    VastaaPoista