maanantai 23. marraskuuta 2009

Lauantailohi

Lauantai-illan ateriaa arpoessani keksin haluta illalliseksi lohta. Lidliin kurvattuamme huomasimme iloksemme norjalaisen ruodottoman lohifileen olevan niin halpaa, että kaappasin samantien mukaani kilon verran vaaleanpunaista kalaa. Ostin lisäksi sitruunoita ja ranskankermaa ja päätin keksiä itse reseptin vasta kotona.



Kalan valmistaminen ruoaksi on tässä taloudessa erityisen haastavaa siksi, että ateriointikumppanini mielestä kala ei ruokana ole mitenkään erityistä herkkua. Itse pidän kalasta melkein missä tahansa muodossa, mutten kuitenkaan ole mikään erityisen kokenut kalakokki. Niinpä tartuin helppoon ratkaisuun. Lapsuuden uunilohimuistoja verestäen päätin kypsentää kalan uunissa ja sekoittaa sille ranskankermasta ja mausteista kastikkeen. Salaiseksi aseeksi valkkasin lounaalta jääneet sinihomejuuston rippeet.

Lisäkkeeksi samassa vuoassa kypsyi läjäpäin erilaisia sipuleja, kun mikään perunainen väsyttäjä ei oikein näin lauantai-illalle kiinnostanut. Jotkut ihanat yrteissä ja voissa muhineet porkkanat olisivat voineet olla kova lisä, tulipas vasta nyt mieleen!

Lopputulos oli kertakaikkiaan herkullinen. Lohi oli muhiutunut superpehmeäksi ja sitruuna ja sinihomejuusto muodostivat aika nautinnollisen yhtälön. Harmi että pakastin puolet lohesta, tällä ruoalla ois voinut vetää rehelliset överit!




Lohta ja sipuloita uunin kätköistä

n. puoli kiloa lohifilettä
merisuolaa
sitruunan kuori raastettuna, mehut puristettuna ja loppu sitruuna lohkottuna
2 pientä punasipulia
1 keltasipuli
2 pientä salottisipulia
200g ranskankermaa
pari teelusikallista dijon-sinappia
ruokosokeria
unkarilaista (eli tulista) paprikajauhetta
merisuolaa
mustapippuria
n. 50 g sinihomejuustoa

Poista lohifileestä mahdolliset ruodot. Aseta lohi nahka alaspäin uunivuokaan, rapsuttele päälle reilusti merisuolaa ja pippuria, purista noin puolen sitruunan mehut. Pilko pari punasipulia, yksi keltasipuli ja toinen salottisipuleista. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin noin vartiksi.

Sekoita kastike. Lisää ranskankerman sekaan sinappi, pieneksi pilkottu salottisipuli, sitruunan raastettu kuori ja puolikkaan mehu. Mausta pippurilla, suolalla, paprikajauheella ja ripauksella sokeria.

Ota vuoka pois uunista, lisää sekaan sitruunaviipaleita ja kaada kastike lohen päälle. Ripottele kastikkeen päälle homejuustomuruset ja paiskaa vuoka takaisin uuniin. Kypsytä vielä suurinpiirtein toinen vartti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti