maanantai 30. marraskuuta 2009

Lokakuun viimeisen päivän kekkerit, osa 3

Ei kait kukaan enää edes muista taannoin mainitsemiani syyskekkereitä? Koska huomenna on jo joulukuu, olis ehkä aika päättää syysjuhlien trilogia jälkiruokien esittelyllä.

Jälkkäreitä oli kolmea eri sorttia, ja niistä ainoastaan yksi valmistui minun käsieni kautta. Poikaystävä väsäsi bravuurinsa, vadelma-juustokakun. Kakku on vilahtanut blogissani aikaisemmin, ilman päällimmäistä kerrosta tosin, ja on kaikessa simppeliydessään juuri täydellinen juustokakku mun makuhermojani tyydyttämään. Raikas ja sopivasti sekä makea että kirpeä.

Vadelmakakun lisäksi juhlissa oli tarjolla siskoni pakertamaa lime-juustokakkua, joka on kyllä tosi kovaa kamaa sekin. Nii ja aika nättikin! Limekakun alkuperäinen ohje on peräisin aikamme kakkupaakarilta, Kinuskikissalta.

Itse säästin itseäni liivatteen kanssa lutraamiselta ja päätin tehdä kolmanneksi jälkiruoaksi kunnon pellillisen rasvaa ja sokeria. Zebra bars -nimiset kaloripatukat ovat tavallisesta brownie-taikinasta ja juustokakkutaikinasta valmistettuja herkkupaloja, jotka kyllä veivät kielen mennessään, mutta vasta, kun olimme valelleet ne suklaakastikkeella. En tiedä mikä reseptissä oikein mätti vai mättikö mikään, mutta patukat eivät vaan tuntuneet suuhumme tarpeeksi övereiltä. Suklaakuorrutuksella asia onneksi korjaantui. Resepti on Amerikan herkut -kirjasta napattu.

Se niistä pileistä, perässä vielä ohjeet.




Vadelma-juustokakku

Pohja:
14 kpl digestive-keksejä
100 g voita
1 tl kanelia

Täyte:
4 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl sokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sitruunamehua
4 liivatelehteä

Kiille:
4 dl vettä
2 pussia ruusunmarjateetä
3 rkl sokeria
4 kpl liivatelehteä
200 g vadelmia

Hienonna keksit monitoimikoneessa tai laittamalla ne muovipussiin ja takomalla niitä perunanuijalla. Lisää joukkoon sulatettu rasva ja kaneli. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) kokoinen pala ja laita se vuokaan. Painele pohjataikina leivinpaperin päälle.

Vatkaa vaniljakastike ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Pehmitä liivatelehtiä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä, valuta vesi pois ja sulata lehdet kuumennettuun sitruunanmehuun. Lisää jäähtynyt liivateseos juustomassaan. Kaada seos pohjan päälle vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Valmista pintakiille. Kiehauta vesi kattilassa. Hauduta teepusseja noin 5 minuuttia. Ota teepussit pois ja lisää sokeri. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä, valuta vesi pois ja sulata lehdet kuumaan yrttiteehen. Asettele vadelmat juustokakun pinnalle. Kaada jäähtynyt liemi hyytyneen kakun pintaan, vaimenna kaatoa lusikalla, ettei hyytelökerros vaurioidu. Hyydytä kakkua vielä runsas tunti jääkaapissa. Koristele tomusokerilla.




Lime-juustokakku

Pohja:
180 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia

Täyte:

5 liivatetta
3 dl kermaa
2 valkuaista
300 g maustamatonta tuorejuustoa
¾ dl limettimehua (vajaan 3 limetin mehu)
1 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl sokeroitua laimennettua limettimehua (josta limettimehutiivistettä ½ dl, sokeria saman verran, loput vettä)
vihreää elintarvikeväriä

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperinpala. Laita keksit 2 litran vetoiseen minigrip-pussiin tai vastaavaan pakastuspussiin. Työnnä pussista ilmat pois sulkemisen yhteydessä.
Murskaa keksit painelemalla niitä kaulimella. Jatka kunnes keksit ovat hajonneet hienoksi muruksi.

Sulata voi kattilassa. Sekoita keksimurut ja voi kulhossa. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle lusikan avulla. Anna seistä hetki, jotta pohja jäähtyy.

Tee täyte. Laita täytteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä kermavaahdon kanssa. Sekoita tuorejuustoon limettimehu, sokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä sitten kerma-valkuaisvaahtoon.

Kaada täyte keksipohjan päälle. Tasoita pinta mahdollisimman hyvin. Voit lopuksi hölskytellä vuokaa, mikä tasoittaa pintaa entisestään. Laita sitten hyytymään jääkaappiin n. 3 tunniksi.

Valmista lopuksi kiille. Laita kiilteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita limettimehutiiviste, sokeri ja vesi sopivan makeaksi mehuksi. Värjää vihreällä elintarvikevärillä. Testaa värin sopivaa tummuusastetta pienempään, vaaleapohjaiseen astiaan.

Kiehauta n. ½ dl mehusta ja sulata siihen liivatelehdet. Yhdistä lopun mehun kanssa. Jäähdytä – kiillemehu ei saa olla lämmintä täytteen päälle kaadettaessa. Kaada sitten täytteen päälle lusikan kautta. Siirrä jääkaappiin hyytymään.

Koristele valkosuklaapalasilla ja kiiwiviipaleilla.




Zebra Bars

Brownie-taikina:
100 g tummaa suklaata
100 g voita

1 ½ dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
3 munaa
1 ½ dl vehnäjauhoja

Cheesecake-taikina
225 g tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1 muna
4 tl vehnäjauhoja
½ tl vaniljasokeria

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Levitä uunipellille leivinpaperi (käytin semmosta puolikkaan uunin kokoista, syvää uunipeltiä, mutta oikeastaan vielä pienempi astia vois olla parempi. Uunivuoka vaikka.)

Valmista brownie-taikina. Sulata suklaa ja voi keskikokoisessa kattilassa miedolla lämmöllä. Siirrä kattila pois levyltä. Vatkaa suklaaseokseen sokeri ja vaniljasokeri. Jäähdytä 15 minuuttia. Sekoita taikinaan munat ja vehnäjauhot.

Tee cheesecake-taikina. vatkaa tuorejuusto, sokeri, muna, vehnäjauhot ja vaniljasokeri kulhossa. Levitä 2/3 brownie-taikinasta vuoan pohjalle. Levitä sitten cheesecake-taikina päälle, levitä päällimmäiseksi vielä loppu brownie-taikina. Paista 30 minuuttia.

Maista valmista tekelettä ja päätä, onko se mielestäsi tarpeeksi överiä. Mikäli ei, kuumenna kattilassa vähän kermaa, sulata sen sekaan tummaa suklaata ja sekoita. Levitä seepran päälle, anna jäähtyä ja leikkaa palasiksi.

10 kommenttia:

  1. Oi, aion tehdä noita zebra barseja kyllä vielä.
    Sellasta vaan, että sitä viimistä suklaakuorrutusta varten kuumenna ekaks kerma ja vasta sitten sulatat sinne suklaan, ei toisinpäin. Käy muuten niinku Vilmalle, u know.

    VastaaPoista
  2. Miltähän ne maistuis jos jättäis ne vähän raa'aks?

    Oho joo, korjasin. Oli seki aika hyvää silti se Vilman valmistama suklaamannis.

    VastaaPoista
  3. Välitän kehut pikkusiskolle, se on melkoinen näpertelijä. :) Ite oon niin mämmikoura etten osaa askarrella ruoasta mitään muuta kuin muotopuolia lumpeenkukkia kirsikkatomaateista.

    VastaaPoista
  4. Uijui, hyvältä näyttää! Tein vastaavanlaisia brownieita Valtsun synttäreiksi tällä Voisilmäpelin ohjeella http://voisilmapelia.blogspot.com/2008/11/kakkua-kakun-pll.html ja nää oli niin övereitä. ;)

    VastaaPoista
  5. Samanlaiselta vaikuttaa toi Voisilmäpelin ohje, onkohan mun överitasapaino jotenkin järkkynyt kun ne mun eivät muka olleet ollenkaan tarpeeks makeita taikka rasvaisia? :D

    Sä taidat hemmotella sitä velipoikaa aika hyvin. :)

    VastaaPoista
  6. Hah, mä luin että vellipoikaa... :D
    Meillä on noin yleensä aika keittönatsi -meininki, herkutellaan raakasuklaalla, goji-marjoilla ja siemenillä, joten kai sitä kerran vuodessa pitää hemmotella.

    Ai niin, tossa voisilmäpelin ohjeessa oli mukana vielä rouhittua suklaata, joka ehkä antoi vähän lisää makeutta ja täyteläisyyttä.

    VastaaPoista
  7. Nää valokuvat on kyllä niin upeita, mun kakkukin pääsi ihan uusiin ulottuvuuksiin tossa kuvassa ! :)
    ps. aika noloo ku nyt vast kommentoin ekaa kertaa yritän parantaa tapani :D

    VastaaPoista
  8. Kiitti kiitti kiitti. :) Sun koristelutaidonnäytteestäs oli ilo ottaa kuvia!

    Ps. Paranna tapas ja ala kommentoimaan joka merkintään!

    VastaaPoista
  9. zebra barsit vaikuttaa minustakin tosi hauskalta. Pitäisiköhän joulun jälkimainingeissa mässäillä makeilla;)

    VastaaPoista