lauantai 7. marraskuuta 2009

Lokakuun viimeisen päivän ruokakekkerit, osa 1

Lokakuun viimeisenä päivänä vietetyistä ruokakekkereistä on vierähtänyt jo tovi! Juhlat onnistuivat hyvin ainakin etukäteen hulluna ressaamani seikan, eli ruoan riittävyyden puolesta. Mikään ei loppunut kesken, mutta kaikki tuli kuitenkin viimeistään seuraavana aamuna syödyksi. Vaikka ressasinkin kovasti eli ihan liikaa, polttelee ajatus seuraavista ruoka-aiheisista kemuista jo mielessä.

Kuvat illasta ovat lojuneet kovalevyllä jo pari viikkoa, ja koska niitä on jokunen, en meinannut millään saada tartuttua toimeen. Mulla tuppaa olevan syntinä ottaa samasta kohteesta vähintään 20 kappaletta keskenään melkein samanlaisia kuvia, joista tietysti korkeintaan kaksi on onnistuneita. Niitä kuvia tietenkin vois poistella jo kamerasta, tai sitten ihan vaan käyttää sen yhden onnistuneen kuvan ottamiseen vähän enemmän aikaa, sen sijaan että räpsii tuplatusinan samanlaista annoskuvaa. Paljon on vielä opittavaa, mutta sitä(kin) vartenhan tässä blogataan! :)

Koska ruokalajeja oli enemmän kuin kolme, pistän illan osiin ja esittelen ekaksi vain pari juttua. Bataattikeitto avasi illan ja maistui takuuihanalta. Kyseistä soppaa on tarjottu monissa perhejuhlissamme siskon ylioppilasjuhlia myöden, eikä kukaan ole koskaan sitä vihannut. Sopan resepti on hyvin yksinkertainen, mutta koska olen todella höveli ja hajamielinen, en taaskaan muistanut kirjata ylös tarkkoja määriä. Onneksi ainesosalista on lyhyt, kovin helposti keittoa ei noilla aineilla pilalle saa! Itse tein keittoa suuren suuren kattilallisen, joten ohjeen puolittaminen saattaa normaalioloissa olla ihan hyvä juttu.



Bataattikeitto

n. 4 bataattia
3-4 dl ranskankermaa
2 kasvisliemikuutiota
vettä
loraus kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
chiliä
kuivattua basilikaa
2-3 kynttä valkosipulia
unkarilaista (eli aika tulista) paprikajauhetta

Kuori ja pilko bataatit keskenään suurinpiirtein samankokoisiksi palasiksi. Laita ne kattilaan, kaada sekaan vettä sen verran, että lohkoista osa jää peittymättä, noin litra ehkä. Lisää liemikuutiot. Kun bataatit ovat kypsiä, soseuta ne sauvasekoittimella ja lisää sekaan ranskankerma. Lisää kuohukermaa/vettä sen mukaan, kuinka löysää keitosta haluat. Anna keiton kiehua hiljalleen ja lisäile mausteita. Bataatti on makeaa ja ainakin omasta mielestäni tarvitsee rinnalleen reilusti potkua, joten chiliä, valkosipulia, yrttejä ja paprikaa voi käyttää suureen satsiin melko huoletta.


Keiton kanssa tarjosin pari itse tehtyä leipää, mutta niistä teen oman merkintänsä. Muiksi kavereiksi keitolle kasasin kaksin salaattia. Toisessa ei sinällään ole mitään ihmeellistä, paitsi se, että sitä voi ilmeisesti syödä vuodesta toiseen koskaan kyllästymättä. Tomaatti-sipuli-fetasalaatti hyvistä raaka-aineista tehtynä on kyllä paras lisuke melkein mille tahansa.


Paras arkisalaatti juhlaan

rapeaa ruukkujääsalaattia
makeita kirsikka- tai miniluumutomaatteja
punasipuli
kotimainen omena
paketillinen hyvää fetaa, esimerkiksi Apetinan tetra täynnä ihanaa mössöä
tuoretta basilikaa
rucolaa
loraus oliiviöljyä ja balsamicoa
sormisuolaa ja mustapippuria


Toinen salaateista sisälsi illan ainoaa lihaan päin viittavaa raaka-ainetta, lämminsavulohta. Menu muodostui ihan huomaamatta kasvispainotteiseksi, mutta mihinkä sitä lihaa olis edes tarvittu? Ystäväni Kaisa väsäsi salaatille kaipaamani kastikkeen, joka täydensi hienosti salaatin makuja.



Savulohi-rucolasalaatti

n. 500 g lämminsavulohta
ruukkujääsalaattia
rucolaa
makeita kirsikka- tai miniluumutomaatteja
vihreitä viinirypäleitä
keittettyjä kananmunia puoliksi lohkottuna
ananaskirsikoita
sitruunaviipaleita

Kastike

2 osaa oliiviöljyä
1 balsamicoviinietikkaa
sitruunamehua
suolaa
pippuria
sokeria

Vatkaa aineksia vispilällä sekaisin pari minuuttia. Lorauta valmis kastike salaatin päälle vähän ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Jes! Pakko vielä ihastella, että oli kyllä loistavat tarjoilut ja ihana emäntä!

    Tosta salaatinkastikkeesta sen verran, että olen itse tehnyt sitä melkein kyllästymiseen saakka (paino sanalla melkein), ja paras versio tulee punaviinietikasta ja oliiviöljystä, samalla suhdeluvulla. Sopiii erityisen hyvin tonnikala- ja perunasalaatteihin, mutta marinoi muutamassa tunnissa myös punasipulit herkullisiks.

    Mä niiin tykkään Janna sun blogista!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Ite olitte ihania vieraita ja apukokkeja.

    Mun etikkavalikoima kaipaa kohennusta. Käytän kaikkeen ja aina vaan balsamicoviinietikkaa, oon tosi huono etikoissa!

    Mä niin oon sitä mieltä että sunkin pitäis perustaa blogi!

    VastaaPoista