perjantai 25. joulukuuta 2009

Aaton antimet

Huomenta! Nautin aamustani litkimällä uudessa teepannussani haudutettua rooibos-chaita ja suunnittelen ryhtyväni kohta limpun leivontaan. Eiliset herkuttelut vielä vahvasti mielessä pitäisi siis ryhtyä rakentamaan seuraavan kahden illan aterioita kasaan, sillä sisarusvieraita on tiedossa vielä tälle ja huomisellekin päivälle. Pelkkää syömistä tiedossa, ihanaa!

Pukki kantoi ilokseni jos jonkinlaista yllätystä, ja suurin osa puketeista sisälsi jotain ruokaan tai juomaan liittyvää. Läjäpäin luomuruokatarvikkeita, Kiskolan Kasvisruokaa Aasiasta -keittokirja, mausteöljyjä, tuo ihana kerrosteepannu ja suloiset muffinsivuoat herkkumuffinsiresepti muuassaan lämmittävät kyllä tämän kulinaristi-materialistin mieltä ainakin seuraavat 12 kuukautta. Kiitos pukki, olet kiltti!

Eilisen ruokalista oli varsin perinteinen, joskin kinkuton. Sen parhaiksi osiksi lukisin ainakin bataattilaatikon, punasipulihillokkeen ja savustetun kalkkunan. Jälkiruoat jäivät eiliseltä nauttimatta yksinkertaisesti siitä syystä, että simahdimme kukin omaan tuoliinsa heti, kun lahjat oli avattu!




Jouluaaton menyy

Lanttulaatikko
Imelletty perunlaatikko
Bataattilaatikko
Graavi- ja kylmäsavulohta
Lämminsavulohi
Savustettu kalkkuna
Erilaisia sillejä

Vihreä salaatti viinirypäleillä ja fetalla
Punasipulihilloke
Mustaherukkahillo
Konjakkisinappi
Ilves-juustoa mummon tapaan


Tässä pari reseptiä, lataan lisää kehiin kunhan näiltä letkeiltä joulukiireiltäni ehdin.


Punasipulihilloke
(ohje Maku-lehdestä)

3 punasipulia
3 rkl oliiviöljyä
1 dl punaviiniä
1/2 dl sokeria
1/2 dl punaviinietikkaa
1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
1/2 chili hienonnettuna
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Silppua sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hautua noin puoli tuntia eli kunnes seos on muuttunut hillokemaiseksi.


Bataattilaatikko
(löyhä on ohje, mutta tarkempaa ei äidin päässä ole olemassa)

bataattia
suolaa
kermaa
paprikajauhetta
chiliä
voita

Kuori ja pese bataatit, lohko palasiksi ja keitä kattilassa vähässä vesimäärässä. Muussaa sauvasekoittimella ja mausta kermalla, voilla, suolalla, chilillä ja paprikalla. Sekoita hyvin, kaada vuokaan ja iske noin tunniksi uuniin muhimaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti