sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Porkkanakakku ja voileipägrilli = hyvä sunnuntai


Pitkäksi venähtänyt lauantai-ilta vaatii sunnuntailta paljon. Viime viikonlopun pizza- ja viini-iloittelun jälkeinen päivä sai minut kasaamaan pöydälle kokoelman elintarvikkeita, joista rukata jotain ihanan rasvaista ja makeaa suuhunpantavaa.

Päädyin toasteihin ja porkkanamuffinseihin, sillä en ole varma, onko olemassa mitään parempaa kuin sulanut juusto ja toisaalta tomusokeri-tuorejuustokuorrute. Muffinseista tuli vähän matalia, muffinssivuoalle olis kyllä tarvetta. Mutta kuorrute sentään oli luottokamaa, siis taivaallista!

Toastit nyt olivat mitä olivat, tosi hyviä, mutta ihan vaan majoneesilla, pekonilla ja cheddar-viipaleilla täytettyjä ruispaahtoleipiä. Aika kaukana aidosta kokkaamisesta siis, mutta aina ei jaksa eikä tarviikaan!



Ruis-pekonitoastit

ruispaahtoleipäviipaleita
majoneesia
punasipulia silputtuna
cheddar-juustoviipaleita
paketti fileepekonia
homejuustoa
mustapippuria

Paista pekonifileet pannulla. Lado kahden paahtoleipäviipaleen väliin täytteet ja kuumenna valmiiksi voileipägrillissä tai vohveliraudassa. Nauti kirsikkatomaattein kera.




Porkkanakakusta sen verran, että siinä on leivonnainen, joka ei petä koskaan. Joskus lapsena ensi kertaa porkkanakakusta kuultuani luulin sitä joksikin aikuisten salajuoneksi syöttää lapsille kuivaa porkkanaraastetta terveellisyyden nimissä. Viimeistään kuorrutetta maistettuani kuitenkin ymmärsin, mistä on kyse. Sillä tiellä olen edelleen: porkkanakakku saattaa hyvinkin olla jos nyt ei ihan paras, niin ainakin makeiden leivonnaisten all time favourites -listan top vitosessa.

Olen tehnyt porkkanakakkua monta kertaa, mutta vieläkään mulla ei ole vakiintunutta ohjetta sen tekemiseen. Tämän kertaisen reseptin tempaisin kaupasta mukaan tarttuneesta Pirkka-reseptilehtisestä. En oikein osaa päättää, tuleeko taikinasta parempaa ilman vai pähkinöiden kanssa, mutta koska niitä ei ollut ohjeessakaan, jätin ne pois. Sokerin sijasta käytin raakaruokosokeria ja vanilliinin sijasta aitoa vaniljasokeria. Vanilliinisokeri on maultaan ja alkuperältään kertakaikkisen kammottavaa tavaraa, onneksi Lidlistä saa aitoa vaniljasokeria alle euron puteli.




Kuorrutteeseen ohjeen mukaan lisättävän rasvan jätin pois, sillä en ymmärrä mihin sitä tarvitaan. Varmaan antamaan makua reseptissä mainitulle kevyttuorejuustolle, jonka sijasta käytin täyttä tavaraa. Kevyttuotteet eivät oikein koskaan löydä tietään jääkaappiini, sillä en varsinaisesti ole kovinkaan kiinnostunut miettimään, millä tuotteista pois jätetty rasva on korvattu. Ainoa asia, johon tässä maailmassa voi luottaa, on se, että ohjeen mukainen määrä kuorrutetta tulee aina tuplata.


Porkkanamuffinsit

5-7 (350 g) porkkanaa
3 kananmunaa
3 dl raakaruokosokeria
1 ½ dl öljyä
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:

200 g eli 400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl eli 3 dl tomusokeria
sitruunamehua
nonparelleja

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää öljy ja porkkanaraaste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan tai jaa se muffinsivuokiin.

Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään. Levitä kuorrute porkkanakakun tai muffinsien pinnalle. Koristele halutessasi esimerkiksi pähkinärouheella tai nonparelleilla.


9 kommenttia:

  1. Ahh toastit...vaikka haluaisin kovasti, en voi ikinä hankkia voikkarigrilliä koska se tarkoittaisi tuskallista kuolemaa sairaalloisen ylipainon aiheuttamiin tauteihin. Yhen kesän olin töissä paikassa jossa myytiin toasteja, sinä kesänä en juuri muuta syöny. En voi lukea tuota ohjetta.

    Tiesikkös muuten että sana nonparelli tulee ranskankielisestä ilmaisusta "non pareil", mikä taas tarkottaa ei-samankaltaista eliccä heterogeenistä! AIKA KUVAAVAA VAI MITÄ?!
    t. Leija

    VastaaPoista
  2. Nää oli kyllä ihan parhaita LEIPIÄ! Markan voileipäkrillillä ja pekonipaketilla (ne asiat mitkä merkitsee eniten) saa kyllä ihmeitä aikaan.

    Muffuffinssit on kans kovvaa kammaa, vaikka oon kai vähäsen jäävi kehumaan näitä mättöjä. Niitä on vielä pari pakastimessa jemmassa, joten taidampa heti päräyttää mikron defrost-toiminnon tulille!

    t. fani

    VastaaPoista
  3. Olet kyllä vähäsen jäävi sanomaan mutta arvostan silti kehuja :) Säästä paavolleki yks muffinssi!

    VastaaPoista
  4. Nii ja sitte Anni: ei toustit mitään lihota, jos ei esim. syö seuraavaan kahteen päivään mitään.

    Kiitos tästä sivistävästä tietoiskusta. Voisitko kertoa että mistä sitten tulee sana strösseli? Siis ströss-eli?

    VastaaPoista
  5. Janna, siihen kuorrutukseen tulee voita, koska VOI ON HYVÄÄ.
    Ei vais(vaikka olenkin oikeasti sitä mieltä, että se tomusokeri-voi-sekoitus on parasta ikinä), pehmeä voi tekee siitä kuorrutteesta kuohkeaa ja levitettävää, vesi-tomusokeri-juttu on sitte taas tota kaadettavaa eli kevyt-versiota.

    Pitää kaivaa jostain se resepti, jolla tein tässä taannoin niitä teidänki maistamia muffinsseja. Ihan loistava:taikina-ainekset sekotettiin suunnilleen kaikki kerrallaan lusikalla ja iskettiin vuokiin. Kohosivatkin hienoiks. Jes.

    VastaaPoista
  6. Korjaan vähäse edellistä: tomusokeri-voi-sekotushan on siis tietenki juu hyvää, mutta eipä se tuorejuusto sitä kuorrutusta niinku ainakaan pahenna.

    VastaaPoista
  7. Voi on kyllä totta puhuen hyvää melkein kaiken kanssa, mut jostain syystä porkkanakakkukuorrute ei mun mielestä välttämättä tarvii voita. Tuorejuusto on tärkein! Ei se mitään ihan laittia oo jos käyttää täysrasvaista tuorejuustoa! Mut ei siihen kyllä vettä kannata laittaa.

    Joo pistäpä jakoon se resepti. Kohoaminen ei oikein onnistu kunnolla ennen kun saan jostain muffinssivuoan!

    VastaaPoista
  8. Voi pojat, pekonitoasteja. Täytynee kaivaa viikonloppuna voikkarigrilli esille ja laittaa parit leivät tulemaan. Yksi erinomainen on myös pesto-mozzarella-aurinkokuivattu tomaatti -yhdistelmä. Siinä sitä rasvaa valuu syödessä pitkin kouraa.

    VastaaPoista
  9. Ooh, pestotoastit pääsee kyllä seuraavaksi grilliin! :)

    VastaaPoista