perjantai 11. joulukuuta 2009

Valkosipulilla kuorrutettua nostalgiaa

Pottumuusin jämät upposivat iltapalaan, joka maistui yläasteen köksäntunneilta. Erilaisia rieskat ja teeleivät olivat siihen aikaan kova juttu - mitään muuta en tohelona mämmikourana osannutkaan leipoa. Muistan eräänkin ruoanvalmistuskokeen, jossa minun kohdalleni osui sämpylöiden valmistus juuren avulla. Ja se juurikin piti valmistaa itse! Kahden tunnin sekoilun jälkeen uunipellillä retkotti läjä likulaskuisia kikkaroita, joita nakkelemalla olisi voinut kevyesti rei'ittää koulumme homeen hapertamat seinät. Kauniita muistoja!

Perunarieskojen ohje on valkosipulinen mukaelma Anna-Maija Tantun toimittamasta Hyvää ruokahalua -kirjasta, jonka äitini löysi kirppikseltä ja joka on täynnä Suuren Suomalaisen Kirjakerhon lukijoiden omia reseptejä. Hyvä ohje, hauska kirja!




Valkosipuli-perunarieskat

n. ½ litraa tähteeksi jäänyttä perunamuusia
2 dl maitoa (maito loppu, kauppa kiinni = käytin vettä)
30 g voita
½ tl suolaa
n. 4 dl sämpyläjauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään paksuksi taikinaksi. Ota kahdella lusikalla leivinpaperilla päällystetylle pellille kakkaroita, levitä ne jauhoisin sormin pyöreiksi rieskoiksi. Purista rieskojen päälle valkosipulia. Paista rieskoja 225 asteessa niin kauan, että ne saavat vähän väriä pintaansa ja ovat kypsiä. Nauta lämpimänä kera voin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti