torstai 28. tammikuuta 2010

Herkkupalleroita (ja jo toinen ruoka tagin "kaalit" alle)

Viime sunnuntaina pläräsin nettiä samalla orastava nälkä mahassa kurnien, ja päädyin kurkkaamaan mainion Pippurimylly-blogin tarjontaa. Silmilleni pomppasi välittömästi blogin sen hetkinen tuorein resepti eikä minun kyllä sen luettuani tarvinnut hetkeäkään miettiä, mistä sunnuntaipäivällinen koostuisi. Feta-kesäkurpitsapalleroista!

Reseptiä jouduin vaalean leivän puutteessa muokkaamaan sen verran, että lisäsin sekaan desin verran murskattua varrasleipää ja alkuperäistä ohjetta vähän enemmän jauhoja sekä yhden lisäkananmunan. Palleroista tuli sen takia ehkä hieman lettumaisempia kuin mitä oli tarkoitus, mutta maku oli niin herkullinen, että näitä on pakko tehdä pian uudestaan. Ulkonäöstä sen verran, että omani olivat kyllä vain varjo Pippurimyllyn täydellisistä palleroisista...

Pihvien lisukkeeksi olisi varmasti aika loistavasti sopinut Pippurimyllyn vinkkaama tsatsiki, mutta koska olin sattunut edellisenä päivänä valmistamaan jättikulhollisen coleslaw'ta, sai se kelvata pihvien kaveriksi. En valita!

Tässä kebab-pizzeriamainen annoskuva ja resepti alkuperäisessä muodossaan.


Feta-kesäkurpitsapallerot

500 g kesäkurpitsaa
1 sipuli
2 kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
3 viipaletta leipää
2 kananmunaa
200 g fetajuustoa
50 g graviera- tai parmesanjuustoa
3-4 rkl tuoretta tilliä tai 1 tl kuivattua oreganoa
0,75 dl vehnäjauhoja (lisäile tarpeen mukaan)
(tarpeen mukaan korppujauhoja)
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä pannulla, lisää sipulit ja kevätsipulit ja kuullota ne. Lisää valkosipuli ja freesaa vielä hetki. Laita suureen kulhoon kesäkurpitsaraaste, sipuli- ja valkosipuliseos ja sekoita hyvin.

Paahda leipäviipaleet ja poista niistä kuoret. Paloittele leivät ja murenna monitoimikoneella. Lisää murut kesäkurpitsaseokseen munien, murustellun fetan sekä raastetun gravieran tai parmesanin kanssa. Lisää tilli tai oregano sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita huolellisesti keskenään. Jos kesäkurpitsaseos tuntuu liian kostealta, lisää jauhoja. (huom. itse heitin sekaan jauhoja ihan mutu-tuntumalla, reippaasti ohjeistettua enemmän, kunnes taikinamassasta tuli kiinteä ja helposti käsiteltävä. Kannattaa kokeilla myös korvata osa vehnäjauhoista korppujauhoilla!)

Ota kukkuraisen ruokalusikallisen verran kesäkurpitsaseosta, pyörittele se palloksi ja paina kevyesti, jotta siitä tulee pihvin muotoinen. Tee loput pihvit samoin. Ripottele pihvien päälle vähän jauhoja. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista pihvit rapeiksi ja ruskeiksi molemmin puolin.


Coleslaw

puolikas kaali
1 keltasipuli
2 porkkanaa
2 dl ranskankermaa
2 dl maustamatonta jogurttia
n. 1 rkl dijon-sinappia
loraus sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kaali suikaleiksi juustohöylällä. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi, pilko sipuli. Laita kaaliraaste lävikköön ja kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä saadaksesi kaalit hiukan pehmeämmiksi. Jäähdytä kaalit ja sekoita sillä aikaa kastike. Lisää ranskankerma-jogurttiseokseen sinappi ja muut mausteet, maista ja mausta tarvittessa lisää. Sekoita kaalit, porkkana ja sipulit keskenään suuressa kulhossa. Lisää lopuksi kastike ja sekoita huolellisesti.

2 kommenttia:

  1. Kiva että ovat maittaneet lettumaisesta rakenteesta huolimatta! :D Itsekin taidan ottaa revanssin näistä, rapsakat ja maukkaat pallurat kun ovat jääneet mieleeni kummittelemaan..

    VastaaPoista
  2. Joo, ihan älyttömän hyviä! Vedimme niitä poikaystävän kanssa kaksin käsin ja kilpaa. Pitää tehdä pian uudestaan! :)

    VastaaPoista