tiistai 26. tammikuuta 2010

Pastakastikkeiden aatelinen

Tässä köökissä tehdään harvoin pastaa lähinnä vehnäongelmien takia, mutta siitä huolimatta lasken kyllä pastan yhdeksi suurimmista herkuistani. Italialaishenkisissä ravintoloissa minun on lähes mahdotonta välttää valitsemasta listalta pastaa.

Parasta pastaa Turussa saa mielestäni Trattoria Romanasta. Ruoka on poikkeuksetta järjettömän hyvää, mutta olen kyllä kuullut usealta taholta haukkuja ravintolan tylystä palvelusta. Itse en ole onneksi sellaista osakseni saanut, vaikka kieltämättä pikkuruisen ravintolan kiireinen ja toisinaan hätkähdyttävän italialaistemperamenttinen palvelu poikkeaakin sellaisesta muodollisesta ja jäykästä kohteliaisuudesta, johon suomalaisissa ja varsinkin turkulaisissa ravintoloissa yleensä törmää. Trattoria Romana on kuitenkin ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka, sillä ruoka on todella autenttisen makuista ja annokset juuri sopivan kokoisia. Pöytävaraus on melkeinpä pakollinen varsinkin loppuviikosta.

Niinpä niin, torstain ratoksi väsäsin pitkästä aikaa pastaa. Kaivoin esiin vanhan suosikkini, pähkinäisen porkkanapastakastikkeen reseptin. Ohje on keksitty alunperin eräästä äitini vanhasta keittokirjasta nimeltä Suuri kastikekeittokirja. Soossin ensiesityksen jälkeen se jäi pitkäksi aikaa yhdeksi koko perheen suurimmista herkuista.

Kastike on niin ulkonäöltään kuin ensipuraisultaan aika hämmentävää tavaraa, mutta mustaleimaemmentalin, porkkanan ja hasselpähkinöiden yhdistelmä sukeutuu ainakin minun suussani aika koukuttavaksi makuelämykseksi. Kastikkeelle kaveriksi suosittelen ehdottomasti esimerkiksi juustolla täytettyjä ravioleja, sillä soossi pääsee oikeuksiinsa hieman normaalia suolaisemman pastamuodon kera. Helppo, nopea, ihana!




Pähkinä-porkkanakastike

3-4 porkkanaa (200-250 g)
2 dl kasvislientä
2 dl ranskankermaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
½ tl timjamia
1-2 dl vahvaa juustoraastetta (suosittelen mustaleimaa)
1 dl hienonnettuja hassel- tai saksanpähkinöitä

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä ne pehmeiksi kasvisliemessä kannen alla, noin 10 minuuttia. Soseuta porkkanat ja kasvisliemi monitoimikoneessa sauvasekoittimella. Sekoita kasarissa porkkanasose, ranskankerma, mausteet ja juustoraaste. Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia. Kaada pähkinät joukkoon.

Tarjoile tuoreraviolien tai muun tuorepastan kanssa.


4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä ja hieno kuva! Minunkin mielestä Trattoria Romanasta saa ehdottomasti parasta pastaa Turussa, ja vaikka palvelu ei ole maailman parasta niin uskon että turkulaiset ovat vähän liioitelleet Romanan "huonoa" palvelua :) Parhaimmat pizzat löytyvät kuitenkin minun mielestä Sergioksesta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Resepti on kyllä mainio ja aika erikoinen - saattaa helposti jakaa mielipiteet!

    Pizzaa en ole tainnut koskaan Romanassa syödä, mutta Sergiosissa kerran, ja se oli kyllä sairaan hyvää. Pitäisi ehdottomasti käydä siellä useammin!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Janna reseptistä! Tämä on mainio pastakastike. Kokeilin ja tarjoilin juustoraviolien kera. Kerrassaan suussa sulavaa! Pähkinät (hasselpähkinät) maistuvat kastikkeessa eniten mutta sopivatkin erinomaisesti yhteen juuston kanssa. Porkkanaa ei oikein edes huomaa jos ei tietäisi sitä tässä olevan. Tästä tuli hetkessä myös yksi meidän perheen suosikeista :)

    Kannattaa ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Terve!

    Hauskaa että uskalsit testata reseptiä - se on ensinäkemältä vähän hämmentävän oloinen. Mutta tosi herkullinen! Porkkana tosiaan katoaa makunsa puolesta sekaan aika ovelasti. Itse olen koittanut ainoastaan hasselpähkinöitä, pitäis testata noilla saksanpähkinöillä myös.

    Kiva kuulla että tykkäsitte koko perheen voimalla. :)

    VastaaPoista