sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Pasteijoiden lumoissa

Suolaiset leivonnaiset ovat kyllä suurinta herkkuani, syön niitä paljon mieluummin kuin makeita kavereitaan. Pasteijoihin on aina liittynyt jotain syntistä - kaikessa rasvaisuudessaan ne ovat samalla sekä kamalan herkullisia että ihan järjettömiä äklö
pommeja.

Hyviin pasteijoihin ei kyllä valitettavasti kovinkaan usein törmää, vanhanajan aidot sellaiset taitavat olla katoavaa kansanperintöä.
Kauppojen paistotiskien niukkatäytteiset ja supervaaleat voitaikinaklöntit eivät varsinaisesti houkuttele käymään kiinni, aika eineskamaa koko sakki. Olenkin usein pähkäillyt, millaisesta taikinasta saisi aikaan niitä oikeasti herkullisia pasteijoita, vaan eipä tarvitse pähkäillä enää. Jensenin kiusauksen vanhoja merkintöjä läpi selatessani oli taikinaratkaisu yhtäkkiä silmieni edessä: lohjalaisen konditorian suolaisella murotaikinalla niitä aitoja pasteijoita tehdään!

Ja niinpä vain tehtiinkin, lähinnä juusto-sipulitäytteisiä (eikä ollenkaan sieniä, niin kuin Jensenin keittiössä, sillä sienet eivät vielä kuulu ruokavaliooni...), ehkä vähän rumia mutta aivan erityisen herkullisia. Kiitos Jensenin Hannalle ilosanoman levittämisestä, suosittelen!Suolainen murotaikina

3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
3/4–1 tl suolaa
100 g voita (ei sulatettuna vaan pieneksi kuutioituna)
(ja se loraus kermaa)


Nypi taikina ja kauli siitä 1/2 cm paksuinen levy, josta saat tehtyä muotilla ympyrän muotoisia pasteijapohjia.

Tee pasteijoita kuten puolikuujoulutorttuja, eli laita täytettä puolikkaalle pasteijapohjalle, käännä toinen reuna yli ja sulje haarukalla painellen reunoista, voitele pasteijat munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Täytteeksi paistoin pannulla voissa sipulia, jolle kaveriksi latasin aura- ja fetajuustoa, ranskankermaa ja muutamaan torttuun siivun paistettua pekonia. Juusto toimii aina, seuraavaksi kokeilen pinaattia ja kananmunaa, täytevalikoima on loputon!

3 kommenttia:

  1. Pasteijat ovat kyllä ihan älyttömän hyviä!

    VastaaPoista
  2. Olalaa! Nyt kun sain taas kunnon uunin ja leivon jo täyttä häkää, niin otanpa pasteijat listalle! Kiitos, Janna!

    VastaaPoista