sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Kivinen tie kasvislasagnen äärelle

Hyvän kasvislasagnen tekeminen on jo pitkään ollut minulle aika mysteeri. Viimeksi lasagnen kanssa puuhastellessani keitin sekä bechamel-kastikkeen että tomaattikastikkeen ja ryyditin lasagnea kolmella eri juustolla. Ihan hyväähän se oli, muttei missään nimessä niin hyvä kuin olisi ainestensa perusteella saanut olla. Hitusen lannistuneena hautasin kasvislasagnehommat taka-alalle ikuisuusprojektit -lokeroon, jonnekin sinne unelmatortun ja itse tehdyn ruisleivän kaveriksi.

Eilen ruokakaappeja penkoessani satuin kohtalon saattelemana törmäämään joululahjaksi saamiini luomulasagnelevyihin. Niitä hetken käsissä pyöriteltyäni päätin uhkarohkeasti ryhtyä kasvislasagnen selätyshommiin. Palasin lähikauppareissulta kotiin kesäkurpitsan ja chilirouheen (ja purkillisen Ben&Jerry'siä...) kanssa, mutta unohdin täysin maidon. Niinpä jäi bechamelit tekemättä, mutta tässä juuri viimeistä lasagnenokaretta pureskellessani en kyllä kaipaa maitokastiketta ollenkaan. Lasagnesta tuli ihan melkein täydellistä! Olen kuvitellut, että maitokastikkeettomat lasagnereseptit ovat täyttä puppua ja pelkkää kiireisten hömpötystä, mutta sanoisin kyllä olleeni vähän väärässä. Ilmankin siis pärjää, eikä sitä paitsi tarvittu kuin kahta juustoa.

Lasagnesta tuli melko valkosipulista, mikä johtunee valkosipulin luomuudesta. Määrää kannattaa vähentää, jos ei ihan hulluna valkosipulista tykkää, itseäni hyvät valkkarihöyryt eivät haitanneet.
Alla hyvin epämääräinen mutta silti ihan simppeli resepti.


Valkosipulinen kasvislasagne
neljälle

8 (luomu)lasagnelevyä
purkki tomaattimurskaa
2 isohkoa keltasipulia
3 isoa kynttä luomuvalkosipulia
1 kesäkurpitsa
1 iso porkkana
oliiviöljyä
loraus kermaa (soija- tai kaurakermat passaa oikein hyvin)
balsamiviinietikkaa
mustapippuria
ruokosokeria tai hunajaa
merisuolaa
tuoretta basilikaa
chilirouhetta
mozzarellapallo
n. 3 dl juustoraastetta
n. 2 rkl vihreää pestoa
n. 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja valutettuna

Kuumenna kattilassa loraus oliiviöljyä. Ripottele päälle chilirouhetta ja pilkotut valkosipulin kynnet. Anna niiden porista hetki ja lisää sitten sipulit ja porkkanaviipaleet. Kypsennä niitä hetki ja lisää sitten tomaattimurska. Anna muhia miedolla lämmöllä ja lisää vähän vettä, pilkotut kesäkurpitsat ja sokeri sekä suola. Lisää vielä pippuri, basilika ja balsamico, maistele. Mausta tarvittaessa lisää niin, että tölkkitomaatin kitkeryys poistuu. Lorauta sekaan ihan pieni liraus kermaa ja anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä niin kauan kuin huvittaa.

Aloita lasagnen kasaaminen kauhomalla pohjalle tomaattikastiketta. Lado päälle pari levyä ja niiden päälle viipaleina puolet mozzarellasta. Lusikoi päälle vähän pestoa ja muutama aurinkokuivattu tomaatti. Lado seuraavat kaksi lasagnelevyä ja niiden päälle tomaattikastiketta. Jatka samaan malliin niin kauan, kunnes tavaraa riittää. Ripottele väleihin vähän juustoraastetta. Säästä tomaattikastiketta päälimmäisen lasagnekerroksen päälle sen verran, että lasagnelevyt peittyvät kastikkeen alle.

Ripottele päälimmäiseksi läjä juustoa ja työnnä vuoka uuniin. Paista 200 asteessa n. 30-40 minuuttia tai kunnes lasagne on kypsää. Mikäli juustokerros alkaa tummua liikaa, aseta vuoan päälle folio ja jatka paistamista. Anna lasagnen vetäytyä ennen tarjoilua.

11 kommenttia:

  1. Kiitti ohjeesta. Oon maitokastikekammoinen ja jossain hullussa vaiheessa elämääni aloin vältellä lasagnea ihan kokonaan, koska ajatus valkokastikkeesta ällötti niin syvästi. Teenkin yleensä pinaatti-ricottalasagnea tai sit jotain enemmän pastavuokaa kuin lasagnea juuri em. syistä. Mut täähän on hyvä, kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Maitokasikkeettomasta tulee yleensä tosi hyvää. Kiva ohje :)

    VastaaPoista
  3. Anuka: pinaatti-ricotta kuulostaa sairaan hyvältä, mulla on jo pitkään ollut suunnitelmissa pinaatti-vuohenjuustolasagne. Naa-am!

    Omenaminttu: Pöljää, etten tajunnut tätä asiaa aikaisemmin! Mutta perinteiseen lihalasagneen se maitokastike kyllä kuuluu, eiks niin? :)

    VastaaPoista
  4. No siihen perinteiseen se kyllä kuuluu, mutta ricottaakin voisi kokeilla jauhelihan kaveriksi :)

    VastaaPoista
  5. Mie tein tänään broilerilasagnea ilman varsinaista maitokastiketta. Kurkkasin jotain Jamien ohjetta ja siihen tuli creme fraichea ja juustoa maitokastikkeen tilalle. Mistä lie sit johtunu mutta kuivaks se jäi vaikka tein melko löysän broitsusoosinki. Maku oli kyllä ihan hyvä! Postailen aiheesta enemmän kunhan ennätän...

    VastaaPoista
  6. Joo, se on kyllä jännä juttu että lasagnet välillä jäävät kuiviksi. Tämä mun oli vähän liiankin kostea, eli rasvainen, sillä öljyssä en säästellyt. Aurinkokuivattujen tomaattien ja peston öljyt tekivät lasagnesta kyllä tosi pehmeän ja mehevän.

    Jamie on silti ihan kingi, creme fraichen ja juuston yhdistelmä kuulostaan ihanalta!

    VastaaPoista
  7. Kiitos reseptistä, testaan tätä ehdottomasti.

    Ajattelin samalla antaa sinulle juureslasagnereseptin, joka on saavuttanut kaveripiirissäni suuren suosion:

    Juureskastike:
    2 keskikokoista sipulia
    3 valkosipulinkynttä
    n. 200 g juuriselleriä
    2 pientä palsternakkaa
    3 porkkanaa
    2 rkl öljyä
    n. 4 dl tomaattimurskaa (Urtekramin luomutomaattimurska on hyvää)
    2 rkl tomaattipyrettä
    1 kasvisliemikuutio (käytän luomuversiota, jossa ei ole suolaa)
    1-1,5 dl vettä
    Suolaa
    Mustapippuria
    Basilikaa
    Timjamia
    Rosmariinia

    Juustokastike:
    n. 75 g voita
    n. 0,75 dl vehnäjauhoja
    7 dl maitoa
    Suolaa
    Iso pussi (muistaakseni 300 g) mustaleima-juustoraastetta, josta osa käytetään lasagnen päälle
    Savujuustoa raastettuna (esim. Kippari, tai savugouda)

    Tuorelasagnelevyjä

    Juureskastikkeen ohje:
    Kuullota silputut sipulit, hienonnettu valkosipuli ja paloitellut juurekset öljyssä. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, liemikuutio, vesi ja mausteet.
    Kypsennä noin 10 minuuttia. Testaa maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Eli mausteita lisätään siten, että kastike maistuu hyvältä sellaisenaankin.

    Juustokastikkeen ohje:
    Sulata margariini kattilassa, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen ja sekoittele, kunnes kastike sakenee.
    Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää juustoraasteet ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
    Olen käyttänyt tähän lisukkeena kaikenlaisia juustoja, mitä kaappiin on sattunut jäämään. Savujuusto on kuitenkin oleellista, joten sitä ei kannata jättää pois. Juustoja saa olla aika reilusti, jotta tulee hyvää. Juustokastikekin kannattaa maistaa ja maustaa siten, että maku on hyvä ihan sellaisenaan.

    Lado uunivuokaan vuorotellen kasviskastiketta, juustokastiketta ja tuorelasagnelevyjä siten, että aloitat kastikkeesta ja päällimmäinen kerros on juustokastiketta.

    Ripottele pinnalle juustoraastetta.

    Paistoajan voi katsoa lasagnelevypakkauksesta, itse kastikkeethan ovat kypsiä.
    Itse paistan ensin 175 asteessa noin 20 min ja sen jälkeen nostan lämmön noin 300 asteeseen ja nostan vuoan uunin ylimmälle tasolle, jossa jatkan paistamista noin 10 min (eli kunnes pinta näyttää hyvän väriseltä ja rapsakalta).

    (Tästä tulee iso vuoallinen.)

    -Fallon-

    VastaaPoista
  8. Huh, kiitos tosi kovasti! Vaikuttaa herkkureseptiltä. Testaan ehdottomasti :)

    VastaaPoista
  9. Mina olen pari kertaa tehnyt tonnikala-oliivilasagnea Maku-lehden ohjeella, jossa bechamel-kastikkeen sijaan lasagnen paalle kaadetaan kerma-juustoseos (2dl kermaa & 100g juustoa) Luulen, etta toimii myos muissa lasagneissa. Ainakaan tonnikalaversio ei jaanyt kuivaksi.

    VastaaPoista
  10. Kuulostaa hyvältä, vaikken vielä olekaan täysillä hyväksynyt oliiveja elämääni. Tosin tonnikalan kanssa ne kyllä sopii yhteen. Kaikki, missä on juustoa ja kermaa on hyvää, joten ehkä uskallan kokeilla tätäkin! :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  11. Minunkaan suurinta herkkua oliivit eivat ole, mutta jotenki ne tuonne tonnikalan ja tomaatin sekaan katosivat eivatka sielta niin kovin silmille hyppineet.

    Juusto-kerma-kombo kylla pelastaa aika monen ruoan. :)

    VastaaPoista