lauantai 20. maaliskuuta 2010

Kotileipurin ahaa-elämykset, osa 2

Tuossa jokin aika sitten leipää leivottuani ja sitä tietysti melko runsain mitoin syötyäni totesin taas kantapään kautta, että hiiva ei oikein sovi minulle. Ikävämpi juttu, sillä en kyllä tiedä mitään parempaa kuin rapeakuorinen, tuore leipä juustoviipaleilla ladattuna.

Keittokirjoja plärätessäni osuin sitten irlantilaisen soodaleivän kohdalle. Olen monta kertaa miettinyt soodaleivän leipomista, mutta jostain syystä se on vaikuttanut hyvin epäilyttävältä ja nimensä perusteella ei-niin-houkuttelevalta. Sääli sinänsä, sillä ensimmäinen soodaleipäni ikinä oli kyllä suuri menestys.

Rapeakuorinen, sisältä tosi pehmeä, hyvänmakuinen ja ihan saletisti maailman helppotöisin leipä liukeni parempiin suihin salamannopeasti, ilman minkäänlaisia vatsanpuruja. Tämä pulleroinen on tullut keittiöömme jäädäkseen.

Resepti on Maailman ihanimmat leivonnaiset -kirjasta, jonka mukaan samaisesta taikinasta voi valmistaa myös skonsseja. Korvasin ohjeessa mainitun piimän turkkilaisella luonnonjogurtilla, passasi hyvin sekin.




Irlantilainen soodaleipä

5 dl vehnäjauhoja
4-5 dl grahamjauhoja (tai reilu 9 dl Lidlin sämpyläjauhoja)
2 tl sokeria
1 ½ tl suolaa
1½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
(2 tl kuminansiemeniä)
(1 dl rusinoita)
4 dl piimää (tai luonnonjogurttia)
2 munaa
2 rkl voisulaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla tai voitele ja jauhota valurautainen paistinpannu. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää halutessasi kuminansiemeniä ja rusinoita. Lisää piimä (tai jogurtti), munat ja voisula ja sekoita taikina nopeasti käsin tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa lainkaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi, mutta halutessasi lisää hieman grahamjauhoja.

Muotoile taikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi limpuksi ja nosta leivinpaperin päälle tai valurautapannuun. Leikkaa terävällä veitsellä leivän pintaan risti, paina veitsi syvälle taikinaan. Nosta leipä saman tien uuniin ja paista leipää 30-40 minuuttia, kunnes se pohjaan kopautettuna kuulostaa ontolta. Kääräise leipä pyyhkeesee hetkeksi jäähtymään. Liepä on parhaimmillaan tuoreena, vielä lämpimänä.

7 kommenttia:

  1. kuulostaa liian yksinkertaiselta ollakseen totta! vois kokeilla tätä padassa.

    VastaaPoista
  2. älä muuta sano. pata vois olla kova, en vaan omista kunnollista sellasta!

    VastaaPoista
  3. tein padassa, jäi ihan hitusen raa-aksi, mutta ei ees haittaa! toi uuni toimii kans just niin ku sitä ite huvittaa, koska pidin 45 minuuttia uunissa! hyvää on, etenkin goudan kaa.

    VastaaPoista
  4. mullaki oli sillai hilkulla että oliko ihan keskimmäisestä kohdasta vähän raaka, mutta ei sekään kyllä yhtään haitannu :)

    VastaaPoista
  5. mikä siinä hiivassa sitte on? monethan luulee että hiiva menee jotenkin mahaan ja sekoittaa ihmisen hiivatasapainon(hiivasyndrooma) ja ties mitä mutta sehän on kuollut siinä vaiheessa ja monilla jo leipoessa kun käyttävät niin kuumaa vettä.

    jos se mahan päälle käy niin suurempana ongelmana luulen olevan ruisjauhot(varsikin tuore leipä heti) tai muut karkeat jutut, leivän raakuuden tai vaan vanhan aikasen ahneuden kun on saanut oman leivän uunista ulos :)

    mutta on tuo soodaleipä silti hyvää.

    VastaaPoista
  6. en kyllä tarkalleen tiedä että mistä sen hiivan kanssa oikein kiikastaa. oireet ovat samanlaiset kuin valkoisen sokerin ja viljan kanssa: kurkku täyttyy limalla, vatsa turpoaa ja alkaa sattua, olo muuttuu tukalaksi.

    monivuotisten empiiristen tutkimusten jälkeen olen huomannut, että ei ole väliä, sisältääkö leipä ruisjauhoja (en saa vatsanpuruja tuoreesta ruisleivästä, jos se on täyttä ruista) tai onko se tuoretta. yksi pieni palanen leipää riittää aiheuttamaan oireet, niin että ahmimisestakaan ei ole kyse (vaikka sitäkin tulee tehtyä, silloin olo on moninkertaisen hirveä).

    kurja homma kerrassaan. hiivasyndroomassahan ei käsittääkseni ole kyse siitä, että se leivän hiiva jäisi elimistöön muhimaan ja oireita aiheuttamaan, vaan se, että tietyt ruoka-aineet, kuten valkoinen sokeri ja vilja, alkoholi sekä juuri hiiva aiheuttavat elimistössä hiivan liikakasvua ja sitä kautta oireita.

    soodaleipä on kyllä hyvää, ja ihan rikollisen helppoa!

    VastaaPoista
  7. lisään vielä, että toki ne leivän vehnäjauhotkin aiheuttavat osan oireista, mutta samoja käytin tuohon soodaleipäänkin eikä siitä tullut huono olo. lidlin sämpyläjauhot ovat jostain syystä (ulkomainen vilja?) sopivat jostain syystä paremmin kuin muut.

    VastaaPoista