lauantai 22. toukokuuta 2010

Kesän eka raparperihurmos!

Jos pitäisi nimetä vain yksi maku, jota maistella loppuelämä, saattaisi vastaukseni melko varmasti olla raparperi. Yhdistelmä, jossa kirpeä ottaa reilun yliotteen makeasta, on ehkä paras maku kuunaan!

Löysin alkuviikosta torilta kesän ensimmäiset raparperit, joista olen tähän mennessä leiponut kaksi piirakkaa ja pikkukattilallisen herkkusoppaa. Vuoden ensimmäinen uunista ulos tullut raparperipiirakka oli Sirpa Talkan mahtavasta Makeaa ja suolaista puutarhasta -kirjasta ja nimeltään pitkulainen raparperipiirakka. Torttumainen, makea, kermainen ja kaunis. Herkku!


Pitkulainen raparperipiirakka

pohja:
2 dl puolikarkeita venhäjauhoja
½ dl täysjyvävehnäjauhoja (näiden asemesta käytin Lidlin sämpyläjauhoseosta)
1 rkl (ruoko)tomusokeria
100 g leivontamargariinia (käytin voita)
n. 2 tl kylmää vettä

päälle:
2 raparperinvartta
1 rkl tummaa sokeria (käytin raakaruokoa)
2 rkl vettä
1 3/4 dl kermaa
½ vaniljatangon sisus
2 kananmunaa
1 (raakaruoko)sokeria

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Vuoraa pitkulainen (n. 11 x 35 cm) vuoka taikinalla. Nosta piiraspohja jääkaappiin. Pese ja pilko raparperit vuoan leveyden mittaisiksi pätkiksi, ripottele joukkoon sokeri ja keitä niitä muutama minuutti pienessä määrässä vettä.

Ota piiraspohja kylmästä. Paista sitä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jaa esipaistuneen pohjan päälle pehmenneet raparperit. Sekoita kulhossa loput täytteen ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Paista kypsäksi 190 asteessa noin 25 minuuttia.

Resepti kehottaa nauttimaan piiraan sokerilla maustetun mascarponen kanssa. Kokeilen ehdottomasti ensi kerralla!

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa todelliselta herkulta! Täytyy ehdottomasti testata heti kun saan käsiini raparpereja. Myös Jumalten pasta oli hyvää :) Kiitos siis loistavista resepteistä! Testailtu on vaikka mitä reseptejäsi ja aina on tullut tosi hyvää. Tuntuu, että "makuhermomme" on viritetty samalle taajuudelle ;)

    Aurinkoista ja erityisesti herkullista kesää!

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva kuulla että oot testaillut ja tykännyt! :) Ehkä tosiaan on kyse siitä, että makuhermot on samalla taajuudella :)

    Herkkujen täyteistä kesää sulle myös!

    VastaaPoista
  3. Voi hyvänen aika! Sain just ystävältä raparperinipun – ens viikolla sit kiiseliö ja piirakkaa a'la Janna. kiitti jo etukäteen näistä herkuista. :)

    VastaaPoista
  4. Missä kaikki mun raparperinippuja ojentelevat ystävät luuhaa? Mun pitää tehdä retki torille taas, vedin äsken viimeiset raparperivarret sopan muodossa kitaani.

    Tää piirakka oli kyllä hyvää, joskin aika makeaa. Mulla on tossa jo puolivalmiina yhden toisen piirakan ohjeen sisältävä merkintä, se ei ole ihan niin makea. Jospa saisin sen lähipäivinä julkaistua :)

    VastaaPoista
  5. Missäs noin eriskummallisen muotoisia vuokia myydään?

    VastaaPoista
  6. Omani on Arabian Teema-sarjan vuoka, jonka olen joskus saanut ylioppilaslahjaksi. Kokkipuodeista luulisi saavan sellaisia hienoja metallisia piirasvuokia suorakaiteen muotoisinakin.

    VastaaPoista