maanantai 7. kesäkuuta 2010

Halloumia kookosöljyllä

Törmäsin tänään jääkaappia tonkiessani pienen pieneen halloumijuuston palaseen, ja jotain tämän hetkisestä järjenjuoksunopeudestani kertoo se, etten muistanut mihin ihmeeseen olin halloumini käyttänyt. Ryhdyin tonkimaan kuvakansioita, joiden syövereistä löysin läjäpäin loppuviikosta räpsittyjä halloumin täyteisiä annoskuvia. Näemmä on mahdollista jopa ruokablogaajan unohtaa, mitä neljä päivää sitten on suuhunsa laittanut.

Perjantaipäivän salaatti muodostui tomaatista, jääsalaatista, kevätsipulista, pähkinöistä, siemenistä ja siitä halloumista. Ei mitään sen kummempaa siis - paitsi yksi pikku juttu. Halloumista tulee ihan erityisen hyvää, kun sen paistaa neitsytkookosöljyssä!

Oikeastaan voisi sanoa, että on olemassa kahdenlaista halloumia: sitä, jota ei ole paistettu kookosöljyssä, ja sitä, joka on paistettu kookosöljyssä. Ensiksi mainittu on hyvää, viimeksi mainittu järjettömän hyvää. En oikein tiedä, miksi kookosöljy tuntuu sopivan erityisen hyvin juuri halloumin kaveriksi, mutta jotain varsin koukuttavaa yhdistelmässä on, kannattaa kokeilla. Salaatti ei kookosöljyssä muhineiden ainestensa takia kaipaa välttämättä mitään kastiketta tai mausteita (vaikka saattaa olla, että lorautin päälle pikkulirun viikunabalsamisiirappia).



Halloumi-pähkinäsalaatti
yhdelle

1/3 pakettia halloumia
1 iso tomaatti
pari kourallista salaattia
1 keväsipuli
pieni kourallinen erilaisia pähkinöitä (cashew- ja saksanpähkinöitä vaikka)
vielä pienempi kourallinen erilaisia siemeniä (kurpitsan- ja auringonkukan vaikka)
1 rkl neisytkookosöljyä

Paloittele salaatti, tomaatti, kevätsipuli (ylös asti) ja halloumi. Kuumenna paistinpannussa kookosöljy, lisää halloumi. Paista halloumia hetki ja lisää sekaan pähkinät ja siemenet. Paista niin, että halloumi saa pintaansa rusehtavan värin. Kasaa aineksista salaatti ja kippaa viimeisenä päälle siemenet, pähkinät ja halloumi.

6 kommenttia:

  1. jaha, jaha, tässä parhaillaan olen kirjoittelemassa halloumiaddiktiostani blogiini ja mihinkäs täällä törmäänkään :D
    kookosöljyssä paistan sitä siis ensi kerralla, yes sir!

    VastaaPoista
  2. Muakin vaivaa semmonen kausiluontoinen halloumiaddiktio! :) Paista ja kerro tykkäsitkö.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä oivalluksesta! Olen aina muka tykännyt halloumista...kuitenkaan ehkä sittenkään tykkäämättä siitä.. Se oli vaikea juttu. Ei oikeen osannut päättää, että onko tämä hyvää vai pahaa.. Mutta nyt, kiitos sinun, paistoin halloumini kookosöljyssä ja se oli tajuttoman hyvää! Enää ei tarvitse miettiä tykkääkö vai ei.

    VastaaPoista
  4. Kiva että kokeilit! :) Mä en itseasiassa ole mikään suuri kookosfani, mutta halloumin suolaisuuden kanssa se sopii jotenki ihan täydellisesti. Ja niistä viipaleista tulee niin meheviä!

    VastaaPoista
  5. Meillä syötiin eilen tätä! En käsitä kuinka oon voinu elää tähän asti, ilman että oon koskaan yhdistäny paahdettui pähkinöi ja halloumii. NAMNAM.

    Meijän sittarista ei löytynyt kookosöljyä, vaikka siellä on yleensä hyvät valikoimat. Kun noin kehutte kookoksen ja halloumin yhteiseloa, niin kertokaa mistä semmosta öljyä saa?

    VastaaPoista
  6. Kiva että koklasit! Herkkuahan toi halloumi on ilman sitä neitsytkookosöljyäkin :) Varsinkin pähkinöiden kanssa. Ja jonkun vähän makean kastikkeen kera. Ja siks just se kookosöljykin sopii, kun se on semmonen vähän makea, aah.

    Kyseistä litkua (tai kiinteää tavaraahan se kyllä on) saa Turusta ainakin ekokaupoista, kuten Ruohonjuuresta. Voisin kuvitella, että sitä saattais ehkä saada jättisittareista kuten Kupittaalta tai Länsikeskuksesta, mutta en oo ihan varma.

    Toi mun purnukka on kyllä kestänyt kaapissa aika pitkään (en vaan tajua käyttää sitä muuhun kuin halloumiin :D), joten kun semmosen kerran jostakin ekokaupasta ehkä vähän kalliilla ostaa, niin se kyllä riittää pitkäks aikaa. Ja hei, luontaistuotekaupoista vois myös löytyä!

    VastaaPoista