keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Vaalean leivän himo

On melko masentavaa, että vaalea leipä ei sovi minulle, joka voisin viettää lopun elämäni suunnitellen, rakennellen ja erityisesti syöden erilaisin täyttein päällystettyjä vaaleita leipäviipaleita. Kotimainen (varsinkin lisäaineilla ja muulla kummallisella höystetty) vaalea leipä on ihan myrkkyä vatsalleni, mutta onneksi olen keksinyt muutaman kiertoreitin vaalean leivän äärelle.

Yksi niistä on saksalaisista (ja mitä luultavimmin minkä tahansa muun maan Suomea lukuunottamatta) jauhoista itse leivottu leipä, mutta koska en ole leipien suhteen mikään varsinainen jauhopeukalo, ei itse leivottu leipä useinkaan tyydytä rapeakuorisen vaalean leivän himoa. Toinen vatsalleni sopiva vaihtoehto on matkustaa ihan minne tahansa Suomen rajojen ulkopuolelle ja vetää kupuunsa mitä tahansa vaaleaa leipää. En tiedä miksi, mutta esimerkiksi Italiassa voin ahtaa pötsini täyteen kaiken maailman ciabattaa ilman minkään sortin mahakipuja tai turvotusta. Parin viikon päässä häämöttävän reiliretken teemaksi tuleekin mitä luultavimmin muodostumaan leivän ahmiminen.

Kolmas ja ehdottomasti helpoin tapa vetää vaaleaa leipää ilman oireita on ostaa sieltä saksalaisesta kaupasta sellainen iso, rapea- ja sitkeäkuorinen moniviljaleipä paperipussissa. Maistuu parhaalta voilla päällystettynä.

Tai sitten siitä voi tehdä uunipellillisen ihania bruschettoja.



Tomaattibruschettat
(neljälle)

8 viipaletta vaaleahkoa, rapeakuorista leipää
4 tomaattia tai pari kourallista kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
2-4 kynttä valkosipulia
loraus balsamicoa
loraus oliiviöljyä
läjä tuoretta basilikaa
½ rkl raakaruokosokeria
(luomu)merisuolaa
mustapippuria
chilirouhetta

Viipaloi leivät ja voitele ne oliiviöljyllä. Pilko tomaatit, sipuli ja valkosipuli ja sekoita keskenään. Lisää balsamico ja öljy. Mausta oman maun mukaan, sekoita. Paahda leipiä uunissa 225 asteessa niin kauan, kunnes ne saavat pintaansa väriä. Lusikoi leipien päälle tomaattimössö ja nauti.

3 kommenttia:

  1. Hei, jos haluat helpon, rapeakuorisen leivän ohjeen, kokeile netistä löytyviä vaivaamattoman leivän ohjeita. Oma kokeiluni aiheesta löytyy täältä, mutta varmaan mikä tahansa versio toimii yhtä hyvin. Hirmuhelppoa ja lopputulos kuin leipomosta.

    VastaaPoista
  2. Mieki oon tehny tuota vaivaamatonta leipää ihan urakalla viime viikkoina! Miun ohje löytyy täältä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä! Tuo vaivaamaton leipä kiersi yhdessä välissä läpi monta blogia ja itekin meinasin ryhtyä toimeen, mutta unohtui. Vois kokeilla ihan läpipäivinä :)

    VastaaPoista