torstai 16. syyskuuta 2010

Oliko Mummo Ankka vegaani?


Viikonloppua varten piti saada aikaiseksi jotain makeaa ja maidotonta. Inspiraatiota etsiessäni suuntasin suoraan varmoille apajille, Chocochili-blogin vegaanisten reseptien äärelle. Olisin voinut valita blogin leivonnaisresepteistä minkä tahansa! Lopulta päädyin tekemään kauden makuihin passaavaa amerikkalaista omenapiirakkaa.

Piirakan maidottomuus ei tosiaankaan vaatinut suuria järjestelyjä - normaalisti olisin mitä luultavimmin käyttänyt taikinassa voita, mutta sen sijasta käytin nyt tummansinistä Keijua, joka lienee jossei ainoa, niin ainakin edullisin täysin kasvipohjainen margariini. Muilta osin resepti ei kyllä "alkuperäisestä" apple pie -reseptistä poikennut.

Piirakasta ei ulkonäkönsä puolesta tullut ehkä ihan Mummo Ankan kuuluisan piiraan veroinen, mutta makunsa puolesta se oli oikein hyvä. Piirakka oli parasta hieman lämpimänä. Lorotimme päälle niin ikään Elinan suosittelemaa Sunnuntain kauravaniljakastiketta. Ihanan paksua!




Amerikkalainen omenapiirakka

Pohja ja kansi:

4,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl raakaruokosokeria
150 g tummansinistä Keijua
0,75 dl vettä

Täyte:

1 kg hapahkoja luomuomenoita (tai kotimaisia, juuri puusta pudonneita!)
3 rkl sitruunan mehua
1 dl raakaruokosokeria
0,5 dl fariinisokeria (käytin fariinin sijasta intiaanisokeria)
1 tl kanelia
2 rkl vehnäjauhoja
margariininokareita

Sekoita yhteen jauhot ja sokeri. Nypi joukkoon jääkaappikylmä margariini. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat kuutioiksi ja lisää joukkoon sitruunamehu. Sekoita yhteen sokerit, kaneli ja vehnäjauhot ja sekoita seos omenien joukkoon.

Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä. Aseta toinen piirakkavuoan pohjalle ja levitä päälle omenaseos. Ripottele omenaseoksen päälle muutama margariininokare ja tee toisesta taikinalevystä piirakalle kansi. Pistele pinta haarukalla tai leikkaa pintaan neljä pientä viiltoa.

Paista piirakkaa ensin 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia, vähennä sitten lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa esimerkiksi kauravaniljakastikkeen kanssa.


15 kommenttia:

  1. Tämä syksyn must-resepti! Ihanan rapsakan näköinen pinta!

    VastaaPoista
  2. Joo, pitää tehdä pian uudestaan! :) Ripottelin pinnalle vähän raakaruokosokeria, ah.

    VastaaPoista
  3. Juuri tällaista pai-ohjeltta olen kaivannut.
    Lapsena Aku Ankkaa lukiessa sitä aina alkoi tehdä mieli.

    VastaaPoista
  4. Totta! Piiras pitäisi ehdottomasti saada ikkunalaudalle jäähtymään. Ja sitten Hansu-renki kävis nappaamassa sen parempii suihin.

    VastaaPoista
  5. Jos Aku Ankkoja on yhtään lukenyt, niin omenapiirakasta ehdottomasti tulee mieleen Mummo Ankka ja Hansu. Täytyyhän tätä kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Näin on! Kokeilepa, ja nauti piiraan kera sitten joku hyvä Mummo Ankka -tarina pöytälukemisena!

    VastaaPoista
  7. Morjeeens! Mulla on sulle tunnustus mun blogissa :)

    VastaaPoista
  8. Ooh, kiitos! Täytyypä samantien alkaa pohtia sekä tunnustuksia että tunnustettavia! :)

    VastaaPoista
  9. Tästäkö ihanuudesta me jäätiin paitsi? Kiroan syysflunssat ja puolileikisti myös veljesi, argh!!!

    VastaaPoista
  10. Tätä tein jo reilu viikko sitten, mutta jäitte paitsi italialaisesta pizzakimarasta ja tarte tatinista! Mut kyllä me vielä ehditään :)

    VastaaPoista
  11. Slurps, tämä oli kyllä todistettavasti suussasulavaa! :) Nyt olisi tarkoitus ryhtyä tositoimiin ja kokeilla itsekin. Vähän jänskättää, nuo taikinoitten kaulitsemiset ei ole oikein mun heiniä, taikina tahtoo aina mennä repaleiksi ja siinä sivussa hermot. Mutta yritetään!

    T:Upe

    VastaaPoista
  12. Tärkeä lisäys, yritys siirtyi huomiseksi, sillä mulla ei olekaan omenoita :D.

    Upe

    VastaaPoista
  13. Upe, tositoimiin vaan! Mullakin menee kaulitsemishommissa hermot, mutta tämä oli tosi helppo. En tiedä johtuuko margariinista, mutta taikinaa oli jotenkin tosi siedettävä kaulia! :)

    VastaaPoista
  14. Ja kommentoimpa vielä, että onnistui ja kaulitseminenkin sujui :O. Noh, ulkonäkö ei ihan vastannut, mutta maku oli hyvä. Nyt myös ensikosketus tehty raakaruokosokeriin :)
    Kiitti ohjeesta!
    Upe-

    VastaaPoista
  15. Jee! Ulkonäkö on sivuseikka! Raakaruokosokeri antaa kyllä kivan maun leivonnaisille. :)

    VastaaPoista