lauantai 2. lokakuuta 2010

Tribuutti Nakkifakiirille

Huomenta! Saamme tänään hienoja vieraita Helsingistä, ja sitä silmällä pitäen ryhdyn kohta leipomaan Eevan vinkkaamia hodarisämpylöitä Niitä tarvitaan yöllisessä hodaribaarissa, jolla yritän päästä edes vähänkään lähelle sitä tunnetta, kun puraisee oululaiselta kävelykadulta yöaikaan löytyvän (löytyneen?) Nakkifakiirin kojusta saatavaa uskomattoman hyvää hodaria. Ennen Nakkifakiiria en edes pitänyt hodareista. Todellinen hodarikuningas!

Olen tehnyt kyseisiä hodarisämpylöitä kerran aikaisemmin. Niistä tuli hyviä, pulleita ja ihan hodarisämpylän näköisiä. Ehkä ihan vähän liian tiiviitä, mikä toivottavasti korjaantuu tänään sillä, että pistän taikinaan vähän vähemmän jauhoja. Täytteinä tarjoillaan pitkien nakkien lisäksi ainakin pikanttia majoneesia, paahdettua sipulia ja sinihomejuustoa.

Kiitos reseptistä Eeva!


Hodarisämpylät
(vain 4 kpl, tänään teen kolminkertaisen annoksen)

2 tl sokeria
1 ¼ tl kuivahiivaa
½ dl lämmintä vettä (42′C)
1 dl lämmintä maitoa (42′C)
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
n. 3 ½ dl vehnäjauhoa
voiteluun: munanvalkuainen

Sekoita sokeri, kuivahiiva ja lämmin vesi. Anna hengailla 5 minuuttia kunnes seos alkaa hieman kuplia. Lisää maito, öljy ja suola (huomaathan, että maidonkin tulee olla lämmintä). Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Ota taikina kulhosta jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 5-10 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Jos taikina tarttuu kovasti käsiin, lisää jauhoa tarpeen mukaan, mutta vältä laittamasta jauhoa yhtään enempää kuin on pakko.

Kohota taikinaa lämpimässä, ei-vetoisassa paikassa 1 ½ tuntia. Jaa sen jälkeen taikina neljään osaan ja pyörittele hodarisämpylän muotoisiksi. Erityisen ilmavia sämpylöitä saat, kun litistät taikinapalan kevyesti suorakaiteen muotoiseksi, nipistät ylä- ja alareunat yhteen ja sen jälkeen vielä sivureunat yhteen, ja nipistelet taikinan “saumaa” niin kauan kunnes pala on sopivan kokoinen ja muotoinen (joo, tällä tekniikalla ei tule erityisen silmää hiveleviä yksilöitä).

Asettele leivinpaperin päälle ja kohota muotoiltuja sämpylöitä liinan alla vielä puolisen tuntia. Voitele valkuaisella ja paista 200-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kohonneet ja ruskettuneet kauniisti.

8 kommenttia:

  1. Yöllinen hodaribaari kuulostaa kerrassaan mahtavalta :)

    VastaaPoista
  2. Nakkifakiiri on kyllä legendaarinen <3 pitäisipä jolloinkin tosiaan tehtailla itse hodareita!

    VastaaPoista
  3. Eeva: Joo! Varmaan mukava herätä aamulla ja nähdä se sotku, joka ollaan yöllisessä hodaribaarissa saatu aikaan :D

    Virpi: Onko Nakkifakiirin koju vielä pystyssä? Ne sen aurajuusto- ja cheddarhodarit on ihan taivaallisia!

    VastaaPoista
  4. http://www.facebook.com/group.php?gid=55795829008&ref=ts

    Koittakaapa joskus kysyä, mitä Fakiirin aurajuustomössö sisältää: Hän vie sen tiedon varmasti hautaan saakka.

    t. Entinen kanta-asiakas/3 hodaria kahella nakilla

    VastaaPoista
  5. No nytpa tieda mita varten sita paahdettua sipulia oli kayty itku kurkussa metsastamassa!

    VastaaPoista
  6. Nämä olivat kyllä mahtavia, on kesällä tullut kokeiltua täälläkin. : )

    VastaaPoista
  7. Maksaisin paljon rahaa Fakiirin aurajuustomössön reseptistä!

    Elli: Jep! :D Onneksi löytyi, olivat aika olennainen osa yöllistä mässäilyä.

    Merituuli: Kiitti! :)

    anskusiili: Joo, nyt toisella kerralla näistä tuli todella mahtavia! Just semmosia sopivan huokoisia ja pehmeitä, mut kuitenkin tuhat kertaa maukkaampia ja parempia kuin kaupan hodaripullat!

    VastaaPoista