keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Oi aamuja, oi lettuja!

Aamupala on ihana asia. Oli aamu sitten kuinka kiireinen tahansa, en juuri koskaan poistu kotoa maha tyhjänä. Aamiaisen virkaa tässä keittiössä toimittaa useimmiten joko kahden munan munakokkeli tai purkillinen maitorahkaa marjoilla, hedelmillä, hunajalla ja pähkinöillä. Palan painikkeeksi hörppäsen kupillisen vihreää teetä. Jos rahka on kaapista loppu, saatan "joutua" kippaamaan hedelmät ja pähkinät paksun kreikkalaisen jogurtin sekaan.

Vapaina viikonloppuaamuina tekee mieli kokata aamiaiseksi jotain arkea ylevämpää. Viimeisin vapaa lauantai lähti käyntiin vadillisella venäläisiä rahkalettuja eli syrnikkejä. Muhkeita, meheviä ja melko vähäjauhoisia, täydellisiä aamuherkkuja siis! Päälle lusikoitiin loppukesän sadosta survottua inkivääristä omenasosetta. Hunajaloraukset eivät olleet pahitteeksi. Nam.


Syrnikit

n. 15 kappaletta
(ohje on yhdistelmä sieltä täältä poimittuja syrnikkireseptejä)

250 g maitorahkaa
3 kananmunaa
2 reilua ruokalusikallista intiaanisokeria
1 dl jauhoja (käytin sileitä sämpyläjauhoja)
½ tl ruokasoodaa (leivinjauhekin käy, silloin lätyt eivät kohoa ihan yhtä muhkeiksi)
1 tl vaniljasokeria
ripaus luomumerisuolaa

Riko munien rakenne rikki ja sekoita mukaan rahka ja sokeri. Yhdistä keskenään kuivat aineet. Sekoita jauhoseos rahkaseokseen ja anna taikinan kohota tovin verran. Kuumenna (valurautainen) lettupannu ja lisää jokaiseen koloon nokare voita. Lusikoi koloihin taikinaa maltillinen määrä, sillä ne saattavat turvota aika tavalla. Paista molemmilta puolilta kullanruskeiksi. Tarjoa esimerkiksi omenasoseen ja hunajan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti