tiistai 14. joulukuuta 2010

Italialainen unelma

Jälleen kerran on täysin vaille huomiota jäänyt yksi perheemme kirkkaimmista jälkiruokaklassikoista. Asia tulkoon korjatuksi nyt.

Joskus vuosikausia sitten löysimme Kodin Kuvalehden Parhaat kakut -kirjasta houkuttelevan kuuloisen, italialaishenkisen suklaakakkureseptin. Kakku osoittautua ihan erityisen herkulliseksi, ja siitä tuli samantien äidin keittiön vakkarikalustoa. Kyseessä saattaa jopa olla paras suklaakakku, jonka tiedän.

Itsenäisyyspäivänä tein torta di cioccolatoksiksi ristittyä kakkua pitkästä aikaa. Vieraiden vuoksi valmistin kakun maidottomana, ja vaikka useimmiten olen hyvin skeptinen margariinin suhteen, en voi väittää huomanneeni ilman voita valmistetun kakun maussa mitään erityistä. Resepti itsessään on gluteeniton, ja juuri vehnäjauhottomuus onkin kakun koostumuksen juju.


Kakun paistoajasta sen verran, että alkuperäinen ohje kehottaa pitämään kakkua uunissa ruhtinaalliset 40 minuuttia. Useiden testikertojen jälkeen olemme todenneet, että parhaimmillaan kakku on silloin, kun sitä uunista riippuen on paistettu 20-25 minuuttia. Tällä tavoin kakku jää keskeltä pehmeäksi ja kuohkean meheväksi samalla, kun pinta on rapean lohkeileva.

Resepti on kuitenkin siinä mielessä kiitollinen, että vaikka kakku unohtuisi uuniin vähän pidemmäksikin aikaa, ei torttu silti ole ollenkaan huono, koostumukseltaan vaan hieman kuivempi.

Kakun voi huoletta valmistaa vaikka edellisenä iltana tai pakastimeen, toimii erinomaisesti varsinkin silloin, jos se on paistettaessa jätetty pehmeäksi. Täydellistä juhlatarjottavaa siis! Ehdoton lisuke torta di cioccolatolle on tuoreista tai pakastetuista mansikoista tai mustaherukoista tehty pyree.



Torta di cioccolato

100 g voita (tai maidotonta margariinia)
200 tummaa suklaata (70 %)
4 keltuaista
4 valkuaista
225 g ruokotomusokeria (vähän vähemmälläkin pärjää)
1 dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Sulata vesihauteessa suklaa ja rasva, sekoita. Vaahdota keltuaiset ja sekoita joukkoon tomusokeri, perunajauhot ja leivinjauhe. Lisää sekaan hieman jäähtynyt suklaaseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Nostele valkuaisvaahto taikinan sekaan nuolijaa apuna käyttäen.

Voitele ja korppujauhota kevyesti irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja iske 175-asteiseen uuniin paistumaan. Koita kakun kypsyyttä tikulla 20 minuutin kohdalla. Tikkuun saa jäädä taikinaa, kunhan kakku ei ole keskeltä sentään ihan juokseva.

Koristele kakku ripottamalla päälle tomusokeria. Tarjoa jäähtyneenä marjapyreen kera. (Surata hieman sulaneet tai tuoreet mansikat sauvasekoittimella sileäksi. Jos käytät mustaherukoita, lisää joukkoon vähän sokeria.)

10 kommenttia:

  1. ohjeen mukaan tämä on melkeen sacherkakku :)

    toi margariini on usein niin ettei se maistukaan pahemmalta.. se ei vaan maistu. kaupan pasteijoissa ja wienereissä varsikin huomaa että jotain tuntuu puuttuvan.. vähän kun suola olisi jäänyt kun on margariiniin tehty.

    VastaaPoista
  2. Niinpä, ero tuntuis olevan vaan jauhojen laadussa.

    Jep, suolaisissa voin puutteen huomaan paremmin. Odotin suurempaa eroa kakun makuun margariinista, mutta ei se kyllä ainakaan tässä reseptissä menoa haitannut. Mutta voita käytän kyllä ihan vaan sen takia että se ei sisällä mitään ylimääräistä.

    VastaaPoista
  3. Oih, nam! Mulla on useampiakin keliaakikkoja ystäväpiirissä joten tämä tulee varmasti käyttöön! Ja nyt kun tuli tuo Sacher-vertaus niin kirsikkahillohan vois olla aika hyvä lisuke myös. Mmm.

    VastaaPoista
  4. Joo, tää on kyllä tosi kätevä, meillä kotona tätä on tarjoiltu joka ikisessä perhejuhlassa. Kirsikkahillo vois kieltämättä olla aika hyvä lisuke, varsinkin, jos tykkää makeasta. Mustaherukkasose toimii erityisen hyvin silloin, jos kakun oma makeus piisaa.

    VastaaPoista
  5. Tämä menee näillä näppäimillä testiin!
    Eihän se yksi maistelukerta riitä, eihän, vaikka herkkua kyllä oli sinun tekemänäsi :)
    Toive: Voisiko tuolla sivussa olla yhtenä hakusanana SUKLAA. Sen verran ihania suklaata sisältäviä reseptejä olet tarjoillut, että olisi helppoa ja kivaa löytää ne kerralla.

    VastaaPoista
  6. O-ou, tulin tänne tarkistamaan tätä ohjetta, kun tarkoitus tehdä tätä viikonlopuksi ja kuinka ollakaan, Miikkishän se täällä myös :D

    Tuo suklaakakku oli viimeksi niin mielettömän hyvää, että täytyy kysyä vähän tarkennusta. Mitä suklaata käytit tuossa ohjeessa?

    Anonyymi-Upe

    VastaaPoista
  7. Joo, Miikkis on aktiivikommentaattori! :) Taisin käyttää siinä Lidlin 70-prosenttista, sellainen ohut ja punertava paketti. Se ainakin on tosi hyvää, mut olen tehnyt tätä monesta suklaasta joten varmasti onnistuu millä vaan. Seitkyt prossaa antaa mun mielestä sopivan täyteläisen maun!

    VastaaPoista
  8. Niin ja jos tarjoat tätä viikonloppuna, kannattaa tehdä se esim.edellisenä iltana tai samana aamuna, on paljon parempaa!

    VastaaPoista
  9. Kiitos reseptistä! Olen tehnyt tätä moneen kertaan, täydellinen superherkku illanistujaisiin!

    VastaaPoista
  10. Anonyymi: Kiitos kommentista! :) Kakku on kyllä mullekin varsinainen luottoystävä.

    VastaaPoista