tiistai 11. tammikuuta 2011

Linssisoppaa ja maailman yksinkertaisin resepti onneen

Jääkaappi täynnä porkkanoita eikä yhtä ainutta porkkanareseptiä mielen päällä. Onneksi Pitkä vihjaisi reseptin, jonka kimppuun kävin tuossa eräänä pakkaspäivänä. Alunperin porkkanaisen linssisopan ohje on peräisin Chocochilistä.

Soppa sai kaappieni antien suomana hieman aasialaisen vivahteen. Kookoskerma toi soppaan täyteläisyyttä ja sopi hyvin yhteen intilaishenkisten mausteiden kera. Inkivääriäkin olis voinut sekaan viskata, jos ois hoksannut.

Keitoksen kaverina vetelin Pitkän artisokkatahnaa, jota oli ihme kyllä jäänyt jäljelle uudenvuoden syömingeistä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan resepti on ihan mahtava. Tahnassa kannattaa ehdottomasti käyttää Pirkan auringonkukkaöljyyn säilöttyjä artisokansydämiä, sillä testasin reseptiä myös jonkin toisen valmistajan (oliskohan ollut joku italialainen) vastaavilla, joista tuli aika valju tahna.


Porkkana-linssikeitto
neljälle

voita ja/tai kookosöljyä
1 tl garam masalaa
1 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl paprikajauhetta
1 tl sambal oelek-tahnaa
5 pientä porkkanaa
1 punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl punaisia linssejä
kourallinen kirsikkatomaatteja
7 dl vettä
1 luomukasvisliemikuutio
1,5 dl kookoskermaa
mustapippuria
puhdistamatonta luomumerisuolaa
hunajaa

Kuumenna pieni paistinpannu ja paahda siinä muutamaan valkosipulinkynsiä (voit leikata ne muutamaan osaan ennen paahtamista) niin, että ne saavat reilusti väriä. Kuumenna rasva kattilassa. Ripota päälle garam masala ja paprikajauhe, anna makujen irrota. Lisää sitten chilitahna ja -kastike, anna porista hetken.

Heitä sekaan pilkottu sipuli ja paahdetut valkosipulit, kuullota hetki ja lisää viipaloidut porkkanat ja tomaatit. Anna kypsyä, lisää öljyä jos tarpeen. Kaada sekaan vesi, lisää liemikuutio ja huuhdellut linssit. Anna porista hetken verran. Lisää lopuksi mausteet ja kookoskerma.


Artisokkatahna

1 prk artisokansydämiä auringonkukkaöljyssä
1-2 valkosipulinkynttä

Surata sauvasekoittimella sekaisin artisokat, valkosipuli ja osa öljystä. Lisää öljyä, jos haluat tahnasta notkeampaa.

5 kommenttia:

  1. Kiitos Pirkka-artisokka vinkkauksesta ja kivasta tahnaohjeesta! Ostan artisokkia heti ensi kerralla, en ole ennen maistanut. Ne suolavedessä lilluvat eivät oikein uppoa.
    Mukavaa tammikuuta ;)

    VastaaPoista
  2. Resepti on kyllä mahtava, aiheuttaa valitettavasti vaalean leivän ylensyöntiä! Yritin tehdä tätä kerran myös niistä suolavedestä lilluvista, lisäsin öljyä ja mausteita, ei vetänyt vertoja!

    Iloista tammikuuta sinnekin! :)

    VastaaPoista
  3. Tahna oli ihanaa! Söin sitä leivän, aurinkokuivattujen tomaattien ja rucolan kanssa, ja oli muuten ihan ässä yhdistelmä. Ja nättiki vielä!

    VastaaPoista
  4. Tulipa hyvä soppa, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  5. Kaisa: Pitää kyllä testata tota yhdistelmää, nam.

    Anonyymi: Kiva että kokeilit ja maistui! :)

    VastaaPoista