tiistai 25. tammikuuta 2011

Lopettakaa etsinnät - maailman paras pannari on löytynyt.

On hyvin riskialtista kertoa kokanneensa maailman parasta jotain, sillä useimmiten vähän ajan päästä käy ilmi, että joku muu tietää kuitenkin sen vielä paremman reseptin.

Tuossa taannoin törmäsin Anzkun mainiossa blogissa pannarireseptiin, jonka Anzku vannoi olevan maailman paras. Pistin linkin korvan taakse, ja sinne se tietysti unohtui, kuten reseptien suhteen hyvin usein tapahtuu. Kun pari päivää sitten pannarihimoissani ryhdyin tonkimaan nettiä, tiemme kohtasivat jälleen, enkä oikein voinut muutakaan kuin tarttua syöttiin.

Ja se kyllä kannatti, sillä nyt minun on allekirjoitettava Anzkun lausunto siitä, että kyseinen pannari todella on maailman paras.

Olen aina ollut kovin kehno pannarikokki, tai sitten vaan vaativa. Pannukakkuni ovat olleen littanoita ja tiiviitä, vähän sellaisia kouluruokamaisia. Tämä maailman paras pannari sen sijaan oli muhkeareunainen, mehevä, pullea ja sisältä vähän kostea. Ihana!

Pulleuskuva!

Käytin reunojen kohottamiseen kikkaa, johon törmäsin jossain netin syövereissä, luultavasti Kaksplussan maailmaa syleilevässä tietopankissa. Uunipellille ripotellaan pari kikkaraa voita, isketään se kuumaan uuniin niin että voi sulaa, otetaan pelti pois uunista ja kaadetaan taikina sitten pellille. Uunissa taikina sitten irtoaa pellin reunoista ja kohoa hienosti. Magic.

Pullean pannarin kannalta olennaista on toki myös reseptin leivinjauhe, jollaista en koskaan ennen ole pannariin pannut. Tein pannarin normaalikokoisen uunipellin sijasta sellaiselle vähän pienemmälle (30x39cm), mikä tietysti vaikutti myös pannarin paksuuteen.

Sokerin määrän vähensin ihan muutamaan teelusikalliseen, sillä tykkään enemmän suolaisesta kuin makeasta pannarista. Täytteiden täytyykin sitten olla ylimakeat, ei mitään kermavaahtoja, vaan mansikkahilloa ja vaniljajätskiä!

Tässä resepti, kokeilkaatte!


Maailman paras pannukakku

8 dl luomumaitoa
1 tl suolaa
2 munaa
3 tl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
25 g voisulaa
voita pellille

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kaada puolet maidosta kulhoon, sekoita siihen jauhot. Lisää vasta sitten loppu maito. (Teija Sopanen on sanonut, että tälla tavoin jauhot saa parhaiten sekottumaan maitoon, ilman paakkuja. Uskomme häntä.) Riko sekaan munat, lisää sokeri, suola, leivinjauhe ja voisula. Sekoita hyvin. Anna turvota vartista puoleen tuntiin.

Lusikoi uunipellille muutama nokare voita. Pane pelti uuniin ja anna voin sulaa. Ota pelti pois uunista ja levitä voi tasaisesti koko pellille. Kippaa taikina pellille. Paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

60 kommenttia:

  1. Kyllä maailman parhaaseen pannariin pitäis laittaa vielä kardemummaa. Ja enemän voita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Voita myös pannarin päälle, nokareita.

      Poista
  2. Nonni, nyt niitä parempia reseptejä alkaa satamaan :) Kardemumma on kyllä kova. Mutta sitte se onki jo melkein Ahvenmaan pannaria. Voita saattoi kyllä lorahtaa enemmän kuin 25 grammaa, mutta koska siihen pellille läärätty voi imeytyy myös pannariin, tulee siitä aika rasvaista loppujen lopuksi.

    VastaaPoista
  3. Juu, tänään on meilläkin tyytyväisenä mussutettu tätä Anzkun pannaria. Itsekin vähensin eka kerran jälkeen sokerin määrää ja tällä kertaa tuli laitettua loraus rypsiöljyä margariinin sijaan. Ihan tooodellla hyvää, nam! Jotenkin on suhteet kohdillaan reseptissä, kiitokset Anzkulle! :D

    Niin ja kiitokset sinullekin Janna ihan mahtavasta ruokablogista, täältä on monta hyvää ruokaa bongattu, kokeiltu ja hyväksi havaittu.

    VastaaPoista
  4. Jep, hirveän hyvää, mulla tekee koko ajan mieli lisää tuota pannaria! :)

    Kiitos itsellesi vierailusta ja kommentista, onpa kiva kuulla että oot kokeillut ja hyväksi havainnut :)

    VastaaPoista
  5. Hei!

    tämä on meilläkin käytetty herkkujen herkku, tosin ohjeessani enemmän sokeria ja voita, sekä vanilliinisokeri.
    päälle jätski ja hilloja.
    vaahterasiirappia tykkää käyttää mieheni ja jotkut lapsista.

    VastaaPoista
  6. Heippa! Pannari on kyllä todellinen herkku. Varsinkin nyt, kun täydellinen ohje on löytynyt! :) Voin määrää pitänee ensi kerralla lisätä. Vaahterasiirappi on kyllä ihanaa luksusta!

    VastaaPoista
  7. Hyvä kun maistuu, maistuu täälläkin! Ohje on peräisin äitini nuoruudenystävältä, heillä kylätellessämme lapsena söimme tätä aina! :)

    VastaaPoista
  8. Aah, pannarireseptillä on pitkä historia, aina vaan paranee!

    VastaaPoista
  9. Mää en tykkää pannarista, mutta pakko kommentoida että "Pulleuskuva!" oli paras kuvateksti missään pitkään aikaan!

    VastaaPoista
  10. Oot pässi josset tykkää, mut kuvatekstiä kirjoittaessani ARVASIN, että se vetoaa just suhun! Hämmentävää.

    VastaaPoista
  11. Näyttäs olevan lähes sama ohje millä itse tein joku aika sitten, oli kyllä hyvää! Laitoin tosin rasvan ihan taikinan joukkoon, mutta isältäni olen oppinut tuon tavan, että rasva laitetaan pellille ensin!

    VastaaPoista
  12. Restosoppaa: Mäkin laitoin voisulaa taikinaan ja lisäks sitten siihen pellille. Selkeesti vanhan kansa niksi tuo rasvat pellille -homma!

    VastaaPoista
  13. Mä en nyt oikein tajua miten se rasvan sulattaminen siihen pellille oikein pullistais mitään... Mut pannaria alkoi tekemään mieli. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasvaa ettei tartu kii ja kuuma pelti hoitaa sen kuohkeuden osan 👍

      Poista
  14. Anni: Emmäkään tajua. Sillai ne siellä suomi24:ssa väitti! :D Kai se sitten jotenkin irrottaa sen taikinan siitä reunoista se rasva, ja sitten ne reunat kohoaa? Hämmentävää. Mut hyvää!

    VastaaPoista
  15. No hemmetti, vaikuttaisi aika tavalliselta pannariohjeelta mutta pakkohan tätä on testata! Siis ihan testimielessä :) Onko se sitten toi leivinjauhe, hmm, alkoi tosissaan kiinnostaa!

    VastaaPoista
  16. Jytis: Joo, eiköhän se todellinen taika oo siinä leivinjauheessa. Rasva pellillä on toki kiva lisä! :D Pannarihommat on makuasioita, toivottavasti tykkäät!

    VastaaPoista
  17. Harvemmin mikään itse valmistettu missä on vehnäjauhoja, sokeria ja voita on ainakaan jäänyt syömättä :)

    VastaaPoista
  18. No joo, oot kyllä oikeassa :) Kerro sitte, oliks tää mielestäs maailman parasta.

    VastaaPoista
  19. Kiitos ohjeesta! Tein viidennen lypsyn ternimaitoon ja laitoin maitoa n. desin enemmän. Ja sokeria vain 1,5 tl. Tuli kyllä maailman parasta pannaria! Nautimme boysenmarjahillon ja kermavaahdon kera. :)

    VastaaPoista
  20. Oijoi, kuulostaapa ihanalta toi ternimaito! Mun on pitänyt kokeilla tätä tilamaidosta, mutta en oo saanut vielä aikaiseksi. Boysenmarjahillo ja kermavaahto kuulostavat niin ikään ihanilta.

    VastaaPoista
  21. meillä laitetaan muutama pieni voin nokare sinne tänne pannukakun päälle enneku se menee uuniin.. antaa ihanan maun pinnalle!

    VastaaPoista
  22. aineiden määrät ja olemus kuulostaa kyllä siltä parhaalta pannarilta myös mitä minä olen oppinut tekemään äitimuorin köökistä lähtien (ja sokeria ei lainkaan, suolaa sitäkin vastin 2tl) siis jos pitää suolaisesta kera makeiden höysteiden :) mutta taikina pitää valmistaa siten jotta ensiksi vatkataan villisti kulhossa munat ja suola melkeinpä vaahdoksi. siihen sitte maito ja lopuksi loput jauhot, aikaa turhaan tuhlaamatta. tätä taikinaa ei tarvitse turvottaa. pohjalle ei tarvitse voita (toki sitä laitan silti maunkin vuoksi) mutta kohoaa uunissa meinaan sitte NIIN komiasti että joskus pelottaa että se hyppää uuninluukunläpi piahlle :D äitimuori joskus jopa tökki liian villiintyneitä kumpuja veitsellä alaspäin ettei ota uuninkattoon kiinne :D kokeilkaa jos ette usko ;) eikä tarvi leivinjauhettakaan. Perustuu ilmeisesti kananmunaan sitoutuneeseen ilmaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä! Kananmunien vatkaamisessa varmasti on se taika, pitääkin kokeilla, ajattelin tehdä tänään pitkästä aikaa pannaria! :)

      Poista
  23. Kiitos ja kumarrus tästä reseptistä. Tuo rasvaa pellille on toimiva niksi, voita imeytyy paiston aikana vielä ihanasti taikinaan ja antaa pohjaan suolaista potkua. Tämä pannari on jumalten ruokaa :)

    Janica, Savusuolaa.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kokeilit ja tykkäsit! Pitää kyllä verestää muistoja ja askarrella tänään pannari uuniin. Muistelisin kyllä että taisi olla juurikin jumalten ruokaa! :)

      Poista
  24. Kiitos! Tästä tuli meidän vakioresepti heti kun olin ensimmäisen kerran kokeillut (joskus kuukausia sitten), ei ole sen jälkeen tarttenut etsiä enää muita pannarireseptejä. Tosin laitan yhden munan enemmän kuin sulla on tässä. Ihan parasta, tänäänkin tehtiin iltapalaksi kun oli vanhenevaa maitoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Munan lisääminen vois kyllä tehdä poikaa! Pitäiskin taas kokeilla reseptiä pitkästä aikaa uudestaan, varsinkin kun anonyymikin tuossa alla kommentoi että ohjeella tuli ihan paskaa pannaria.

      Poista
  25. Tuli kyllä paskinta pannaria mitä oon ikinä tehny. Ei todellakaan mitään paksua ja ihan valjun valkeeksi jää jos ei pidä yli 25 minuuttia uunissa (uuni on täydellinen ja uusi). Tosi huono ohje minusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Onpa ikävää, että täydellinen uusi uunisi ei tällä ohjeella saanut aikaiseksi maistuvaa pannaria. Ohjeessa mainittu _noin_ 25 minuutin paistoaika sisältää sellaisen oletuksen, että pannarin paistimista kannattaa tarkkailla ja ottaa se ulos vasta kun se on omaan makuun sopivan tummaa. Harmi että pannari ei leivinjauheesta huolimatta kohonnut. Kerropa salaiset vinkkisi täydelliseen pannariin!

      Poista
    2. Niin ja semmoista piti vielä sanomani, jollet sattumalta vaikka tiennyt, että ei sen väliä onko uuni uusi tai vanha, jokainen uuni paistaa vähän eri tavalla vaikka asteet olisivatkin samat. 25 minuuttia oli passeli minun uunilleni!

      Poista
  26. Uuh.. Se on vielä uunissa, mutta voi pojat! Voi kelluu pinnalla ja reunat rapsakkoina+kohonneet:) Olen tietämättäni tehnyt tuolla reseptillä omaa parasta pannaria, siis maito ja jauho samana, muutoin lisään munaa ja voita fiiliksen mukaan.

    Teflonvuokaan tein ennen, nyt kun sitä ei ole niin testaan lasangevuokaa ja näyttää toimivan. Leivinjauhoilla ei ole kohoamiseen merkitystä kun puhutaan niistä ihanista reunoista. Ne syntyy vain ja ainoastaan kuumalla pellillä+voilla!

    -Tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tiitu, huomasin kommenttisi vasta nyt! Kiva että kokeilit ja tykkäsit. :) Jotain taikaa siinä kuumassa pellissä ja voissa kyllä tosiaan on.

      Poista
  27. Eiköhän se ole ihan uunin käyttäjästä kiinni, jos pannarista tulee liian vaaleata, eikä älyä pitää yli ohjeessa mainitun paistoajan. (Vastausta Anomyymille 15.2.2013).

    Ja pannarin paksuudestakin voi olla eri mieltä, jos pitää vieläkin paksummista pannareista. Itse olen ainakin tehnyt 8 dl maitoa ja 4 dl jauhoja -ohjeella 60 cm leveän uuni pellissä ihan tarpeeksi paksua pannaria.

    Pannarista tulee muuten vielä maukkaampaa, kun lisää kardemummaa 1/2 - 1 rkl.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin juuri. :) Kiitos kardemummavinkistä, se onkin yksi lempimausteistani mutten olisi hoksannut sitä pannariin laittaa.

      Poista
  28. Makuasioista ei voi kiistellä.
    Itse näin aamutuimaan laitoin ternimaitopannukakun tulemaan..
    3 l maitoa
    12 dl vehnäjauhoja
    2 tl suolaa
    2 rkl sokeria
    ja odottelen 60cm sähköuunin lämpiämisen ajan 250 asteeseen
    paistelen niin kauan kuin näyttää hyvältä n. 25-30 min, annoksesta tulee 4 pannaria...

    ja on ne nyt monta vuotta maistunut kerran kuussa hyvän hillon, sokerin sekä kahvin kera

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, kuulostaa tosi hyvältä. Erityisesti tuo kerran kuussa -perinne, pitäisköhän ihan itsekin ottaa tavaksi? :)

      Poista
  29. Moi! Löysin googlettamalla tämän ohjeen ja täytyy sanoa, että oli rumin pannari ikinä! :'D oi kamala! Vika ei missään nimessä ole ohjeessa, maku oli oikein hyvä! Mutta... Käytin ensinnäkin maitojauheesta tehtyä rasvatonta maitoa, täysjyvävehnäjauhoja, ruokalusikallisen (vahinko!) leivinjauhetta ja sokerin sijaan hunajaa teelusikallisen ja rasvaksi kasviöljyä... Noh, pannari jämähti kiinni peltiin eikä kohonnut yhtään! :D siis edes tuolla tuplaleivinjauheella... Herranjestas että nauroin pannarilleni! :'D Tuli syötyä jahka sain sen irti (laitoin pellillekin kasviöljyä). Raaka-aineissa saattoi olla pientä toivomisen varaa... Asun Australiassa ja minulla on joku kiertoilmauuni tmv, joka on ehkä syyllinen siihen, että pannarin pohja oli tummempi kuin päällinen... Puhumattakaan tuosta öljystä, liekö ihan sopivin leivontaan! Mutta kokeilen tätä joskus vähän paremmilla raaka-aineilla! Olipahan viihdyttävää! :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, olipa mahtava tarina! :D Kokatessa roiskuu!

      Poista
  30. Lähes samanlainen resepti.

    Pannari Deluxe

    4,5 dl vehnäjauhoja
    1 dl sokeria
    1 tl leivinjauhetta
    1 tl suolaa
    1 tl vaniljasokeria
    8 dl maitoa
    2-3 kananmunaa
    50 g sulatettua voita

    Sekoitetaan kaikki kuivat aineet. Lisätään maito ja munat ja vatkaa muutama minuutti kunnes aineet ovat taatusti sekaisin. Annetaan turpoa hetken (sen aikaa kun voi jäähtyy, eli noin 10-15 min). Vatkaa vielä vähän. Lisätään lopuksi sulatettu, jäähtynyt voi ja sekoitetan vain erittäin kevyesti että voi juuri sekoittuu taikinaan.

    Kaadetaan taikina leivinpaperille uunipellille ja paistetaan 200-225 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoillaan kermavaahdon ja hillon kera.

    VastaaPoista
  31. pettymys. tuli litteä pannukakku. ei pullea, muhkea eikä mehevä..hyi.

    VastaaPoista
  32. etsin reseptiä ja törmäsin blogiin.
    tuli lapsuus mieleen ku skidinä käytiin kaverin mumman luona 1-2krt/vko ja aina oli pannaria tarjolla.

    reseptistä en tiedä mitään mutta laittoi aina osan vichyä ja joskus käytti myös perunaaki taikinassa. ja aina oli tarjolla valmis purkki sokeri-kaneliseosta päälle.

    VastaaPoista
  33. Olen aina ihmetellyt niitä, joilla ohjeet eivät onnistu.. Nyt käci kuitenkin meille niin. Tein täysin ohjeen mukaan, mutta lisäsin sokeria ja voin määrää. (en laittanut pellille, koska ilman sitäkin olen saanut kohoamaan.) Lopputulos oli se, että pannukakku oli 45 min uunissa ja oli kuin puuroa sisältä ja kuohkeudesta ei ollut mitään tietoa. Enpä ole ennen näin kummallista rakennetta saanut aikaan. Kaikille ei varmaan sitten sovi kaikki ohjeet :/

    VastaaPoista
  34. Hei...
    ihmettelenpä vaan, miten "Anzku" tämän ohjeen on ominut - ko. resepti kun löytyy jo n. 80 vuotta vanhasta isoäitini talouskoulun oppikirjastakin, joskin siinä tuplasti voita ja hieman enemmän suolaa ja sokeria... meillä ollut aina ihan peruskamaa.

    VastaaPoista
  35. Näitä reseptejä on netti pullollaan. Meiltä löytyy sama resepti anopin äidin peruista myös 88vuotta vanha maailman paras pannari ohje.

    VastaaPoista
  36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  37. Ei se pannsri ole ikinä tullut läpi kypsäksi 30min(tai no kerran kun tein 4dl maitoa ja 2.5dl jauhoista ohkasen pannukakun)vaikka olisi 225°c.
    Menee 45mi, tämmöisessä paksussa tunti helpostikin jos haluaa kypsän. Tosin makuasia, ja vaikka pannari jääkin löysäksi, niin kyllähän se muutamassa tunnissa jähmii joten jos ei kiire niin menee kai se tolla puolen tunnin kypsytyksellä.
    Nyt paistumassa tommosests 20cm korkeassa vuoassa AP.n reseptin mukainen pannark, varmaan vaatii sen tunnin kun tulli 5-6cm paksu kuitenkin :)

    VastaaPoista
  38. Täytyypä tätä nyt kokeilla, jospa onnistuisin. Tavallinen pannukakku ei onnistu sitten millään. Ainoastaan rahkapannukakun saan onnistumaan.

    VastaaPoista
  39. Täytyypä tätä nyt kokeilla, jospa onnistuisin. Tavallinen pannukakku ei onnistu sitten millään. Ainoastaan rahkapannukakun saan onnistumaan.

    VastaaPoista
  40. Kiitos! Maistui. Ei ollut leivinjauhetta, puolet kermaa ja ripaus kuivahiiva, HYVÄÄ tuli.

    VastaaPoista
  41. Sama ohje muuten, mutta 4 munaa, ei leivinjauhetta. Kohoaa hyvin ja todella herkullista. Laitan myös vaniljasokeria ja kardemummaa��

    VastaaPoista
  42. Munien määrä ja tuoreus vaikuttavat taikinan koostumukseen. Ihan tuoreista munista ei ehkä kannata pannaria - tai ylipäätään mitään leivonnaista - tehdä. Ja sitä muhkeampia kohoumia pannariin tulee, mitä enemmän siinä on munia (vinkin sain mummoltani kymmeniä vuosia sitten). Ehkä sen vuoksi koulun tms. pannari oli lättänää, kun ei ollut raaskittu käyttää tarpeeksi munia.

    VastaaPoista
  43. Oikein hyvä tuli! Paras tähän mennessä! Kiitos! :)

    VastaaPoista
  44. Helvetin vanha keino laittaa rasva peltille ja uuniin sulaan. Varmaan jo kaukaisen isoäidin aikuista

    VastaaPoista
  45. Mä laitoin pojan kanssa ,ainakin luultiin, että vaniljamaitoa, mutta olikin aika paksua. Kyllä nauratti, kun tajuttiin sen olevan oats vanilja jugurttia :D . No, tehtiin kyllä muuten ohjeen mukaan ja nyt on uunissa. Katotaan mitä tulee...

    VastaaPoista