tiistai 18. tammikuuta 2011

Oranssi vieras salaattilautasella

Pitkittyneen loma- ja herkkukauden jälkeen olen vihdoin saanut raahattua itseni takaisin salaattilounaiden pariin. Kärsin mielikuvituksen puutteesta enkä meinaa millään keksiä uusia salaattiaineksia. Onneksi joku muu keksii - juuri eilen söin Paninissa ihanaa vuohenjuustosalaattia, jonka seassa oli puolipehmeäksi keitettyä (?) omenaa ja paahdettua punajuurta. Aika taivaallista.

Hedelmät kyllä sopivat salaatteihin aika oivasti. Varsinkin, jos mukana on juustoa. Viime vuosina kauppojen hedelmätiskit on vallannut kummallinen oranssi ryökäle, jota kutsutaan kolmella eri nimellä sen mukaan, missä päin maailmaa se on kasvanut. Kaki kasvaa Japanissa, persimon Espanjassa ja sharon Israelissa. Nappasin koriini jokin aika sitten muutaman sharonin, joiden kypsyydestä en ollut laisinkaan varma. Osaan juuri ja juuri arvioida avokadon kypsyyden, mutta sharonien kanssa olen kyllä ihan helisemässä.

Pilkoin sharonin salaattilautaselle, paistoin viereen halloumia ja ripottelin päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä. Maistui makialta, vähän kuin luumulta! Ihan kelpo ryökäle, saisi vierailla salaateissani useamminkin.



Salaatti halloumista ja sharonista
(yhdelle)

1 pullean mehukas sharon, kaki tai persimon
kourallinen kirsikkatomaatteja
4 paksuhkoa viipaletta halloumijuustoa
rapeaa salaattia
pikkukourallinen kurpitsansiemeniä
neitsytkookosöljyä
oliiviöljyä
balsamicosiirappia

Paista halloumiviipaleet kookosöljyssä. Paahda siemenet pulleiksi kuivalla pannulla. Viipaloi sharon ja tomaatit, revi salaatti. Kokoa lautaselle, lorauta päälle öljyä ja balsamicosiirappia. Syö.

6 kommenttia:

  1. Monta vuotta sitten serkkuni asuessa vielä Espanjassa hän osti meille aina ison pussillisen juuri samannäköisiä hetelmiä, ja muistaakseni niitä nimitettiin siellä nisperoiksi :D Jälkeenpäin päättelin että persimon kuulostaa ehkä vähän samalta ja hetelmäkin oli samanvärinen, -oloinen ja -maalainen. Maku oli kuitenkin karmivan hapan ja kitkerä. Espanjassa syömieni hedelmien maku taas muistutti tosiaan vähän luumua, tykkäsin niistä tosi paljon. En sitten tiedä olivatko kaksi Suomesta ostamaani hedelmää jääneet raaoiksi, vai missä oli vika. En ole uskaltanut noita kakeja- tai sharoneitakaan sen jälkeen ostaa, israelilaisia tuotteita muutenkin vähän boikotoin omien aatteiden puolesta.. Jokohan sitä monen vuoden jälkeen uskaltautuisi taas kokeilemaan, tämä salaatti kuulosti ainakin tosi hyvälle (:

    VastaaPoista
  2. Nisperoita, ihana nimi! :D Noista sharoneista luin sellaista, että niistä puuttuu kokonaan jokin happo, jota kakissa ja persimonissa on, joten sharonit ovat raakoinakin makeita. Eli siinä mielessä voisit ehkä uskaltaakin! :)

    VastaaPoista
  3. Juu makeita ovat! Pitikin juuri sanoa, että se optimaalinen kypsyysaste on kyllä mysteeri, kun jopa ihan kovat sharonit maistuu hyvältä. Salaattiin en olekaan niitä vielä tunkenut, tartteepa kokeilla joskus sitäkin :)

    VastaaPoista
  4. Tosi makeita! Siks tarviivatkin supersuolaista halloumia vierelleen! Mihin oot sharonia tunkenut, kerro!

    VastaaPoista
  5. Noihin tommosten Keittiökameleontin kanelikierteiden täytteeseen ja johonkin smoothieenkin, makeuttaa ainakin kivasti :) Halloumi kuulostaa kyllä kans aika passelilta kaverilta!

    VastaaPoista
  6. Oho, innovatiivista toi kanelikierrehomma! Ajattelin just eilen, että pitää varmaankin ostaa rikkoontuneen blenderin/tehosekottimen/smuuttikoneen tilalle uusi, tekee niin hirveesti mieli aamiaissmoothieita.

    VastaaPoista