maanantai 28. helmikuuta 2011

Thaimaalaista lähiruokaa

Pari viikkoa sitten sekosin ruokakaupassa sillä tavoin, että ostin kaikkea sellaista, mitä en ikinä osta. Koriin päätyi vaikka mitä uutta ja eksoottista, onneksi kuitenkin lopulta sentään keskenään samanhenkistä eli varsin aasialaista tavaraa. Kotiin tultuani ryhdyin pohtimaan, mille sitten alkaisin niine kaikkine Thaimaan-tuoksuisine juurineni ja ruohoineni. Päädyin sitten lopulta kalakeittoon.

Sopasta tuli oikein herkullinen, kirpeänsuolainen ja sopivan tulinen.

Käytin keitokseen aasiamarketista ostamaani palmusokeria, jota Aasian mailla makeutukseen paljonkin käytetään, ja joka makeuttajana on rutkasti terveellisempi kuin muut sokerit. Ongelmana edullisen pönikän sisällössä on "ainoastaan" se, että se on ihan kivikovaa tavaraa enkä toistaiksi ole vielä keksinyt, miten saisin sen käytännöllisempään muotoon. Ehdotuksia otetaan vastaan.

Takaisin keittoon. Mikäli mieli halajaa tarttua reseptiin, eikä kaupasta löydy kaikkea mainittua tuoreena, voi ruohoja ja juuria korvata erilaisilla tahnoilla. Kannattaa kuitenkin tsekata, etteivät tahnat sisällä hirveästi lisäaineita. Tuoreilla toki pääsee autenttisempaan lopputulokseen.



Thaikalasoppa
(neljälle)

1 litra vettä
200 g lohta
200 g kirsikkatomaatteja
1 paprika
parin sentin pala inkivääriä
parin sentin pala galangajuurta
muutama kaffirlimelehti
1 sitruunaruoho
1 punainen chili (koska ostin jälleen ihan liian miedon, lisäsin yhden tujun kuivatun ja teelusikallisen sambal oelek-chilitahnaa)
pari kortta kevätsipulia
1 limetin mehut
n. 1-2 rkl palmusokeria
kalakastiketta maun mukaan (aika reilusti sitä uppoaa)
loraus kookoskermaa tai -maitoa (tämä ei ole pakollinen juttu, keitto on oivaa kirkkaanakin)
tuoretta korianteria (thaibasilika olisi ollut itselleni mieleisempi, mutta sitä en löytänyt)

Kuumenna vesi ja lisää sekaan viipaloitu chili, viistoihin palasiin leikattu sitruunaruoho, kaffirlimelehdet ja viipaloitu inkivääri sekä galangajuuri. Anna kiehahtaa. Siivilöi liemi.

Lisää sekaan paprika, kirsikkatomaatit, pilkottu kevätsipuli ja limen mehu. Anna hautua ja mausta kalakastikkeella, palmusokerilla sekä mahdollisella chililisällä. Kun maku on kohdillaan, lorauta halutessasi sekaan vähän kookoskermaa täyteläisyyttä tuomaan. Lisää sitten paloiteltu lohi ja anna sen kypsyä. Silppua lopuksi päälle korianteria ja kevätsipulia, tarjoile.

4 kommenttia:

  1. Lorauta tilkka vettä sokerin sekaan, luulisi pehmenevän. Tepsii ainakin kuivahtaneeseen fariinisokeriin. Herkullisen kuuloinen keitto-ohje!

    VastaaPoista
  2. Ei taida auttaa, tämä sokeri kun on ihan kivikovaa. Se ei siis ole samalla tavalla kiteistä kuin muut sokerit. Koostumus on vähän niin kuin hunaja olis jäätynyt. Pitäis varmaan jysäyttää vasaralla murusiks!

    Soppa aiheuttaa kaukokaipuuta!

    VastaaPoista
  3. Jossain ruokaohjelmassa raastoivat palmusokeria ihan raastinraudalla!

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä, sillä se varmasti kyllä taittuiskin murusiksi! :)

    VastaaPoista